maandag 17 oktober 2016

OFW (1/5) - Bulleit BourbonOld Fashioned Week : Cocktailbars wereldwijd promoten deze week de Old Fashioned Cocktail en per verkocht glas gaat er een donatie naar een goed doel. Double Strainger draagt zijn steentje bij door de hele week lang Old Fashioned recepten te publiceren. Deze themaweek kwam tot stand met de bereidwillige medewerking van Delhaize, Cinoco en Grit Beverages. Bulleit Bourbon is verkrijgbaar in de supermarkten van Delhaize en op de e-shop 


Wie mij al wat beter kent weet dat ik een voorliefde heb voor Amerikaanse whiskey. In tegenstelling tot andere continenten, waar men meestal uitgaat van Schotse basisrecepten met heel veel gemoute gerst, is men in de VS de laatste 200 jaar overwegend overgestapt naar andere graansoorten.
Bourbon is de meest verkochte Amerikaanse whiskey en moet voor minstens 51% gemaakt zijn van maïs om te voldoen aan de wettelijke bepalingen. Het resterende gedeelte bestaat meestal uit een mix van rogge en gemoute gerst. Elke stokerij heeft zijn eigen geheime recept.
Voor onze eerste Old Fashioned tijdens deze themaweek ga ik resoluut voor het originele recept, maar kies toch voor een bourbon die iets of wat een buitenbeentje is vanwege zijn samenstelling. Bulleit bourbon is een “Kentucky Straight Bourbon” geïnspireerd door 150 jaar oude recepten van pioniers. In plaats van de verplichte 51% gaan ze voor maar liefst 68% maïs, met daarnaast 28% rogge en 4% gemoute gerst. Deze bourbon heeft een aangenaam romig vanille aroma met hints van specerijen en boter. Je proeft de zijdezachte smaak van honing, vanille en pralines met een lange afdronk van caramel. Door de overvloed aan maïs is deze bourbon wat zoeter dan zijn soortgenoten, maar het zoete krijgt toch ook wel wat spicy tegengewicht van de rogge.
Cocktail : “Bulleit Old Fashioned”

Ingrediënten
5 cl Bulleit Bourbon
2 dashes Angostura bitters
Sinaasappel
Cocktailkers
Rietsuiker (klontje of losse suiker)

Bereiding
Er zijn meerdere manieren om deze cocktail te bereiden. De meeste barmannen bereiden deze cocktail in een mengglas en serveren deze daarna in een mooie whiskytumbler met vers ijs. Er zijn echter ook heel wat cocktailbars waar deze cocktail rechtstreeks in het glas wordt bereid. Naar mijn gevoel is het ‘roeren’ van de cocktail een stuk eenvoudiger in een groter mengglas.
Doe de suiker in het mengglas en verzadig deze met enkele ‘dashes’ van de Angostura bitters. Voeg een theelepeltje water toe om het oplossen te vereenvoudigen. Met de muddler los je de suiker op tot het een siroopje wordt. Voeg de bourbon toe. Vul het mengglas met ijsblokken en roer tot het glas ijskoud is en je letterlijk het volume van de cocktail iets ziet toenemen door het smeltwater. Strain de cocktail in een mooie whiskytumbler met verse ijsblokjes of een grote ijsbal.

Versier het glas met een mooi stuk sinaasappelschil en een cocktailkers. 

TIPS :
  • Wil je nog een extra citrus accent toevoegen aan je cocktail, start dan met een half schijfje sinaasappel in je mengglas en muddle daarop de suiker met de bitters.
  • Een ‘dash’ is een hoeveelheid die je krijgt door éénmaal stevig met de fles bitters te schudden boven je mengglas. Volgens oude recepten is een dash gelijk aan 1/6 tot 1/8 van een theelepel, wat natuurlijk niet echt eenvoudig af te meten is. Gemakshalve kan je er vanuit gaan dat een dash ook gelijk is aan vier tot zes druppels.
  • Alvorens de sinaasappelschil als versiering aan de cocktail toe te voegen, altijd eerst even boven het glas in de schil knijpen om de natuurlijke oliën over de cocktail te verspreiden. Daarna even met de schil over de rand van het glas wrijven. Deze beide acties zorgen voor een schitterend sinaasappelaroma.
  • Wil je in jouw Bulleit Old Fashioned cocktail de rogge nog iets meer op de voorgrond plaatsen, verlaag dan de hoeveelheid bourbon tot 2,5 cl en voeg eveneens 2,5 cl Bulleit Rye toe (95% rogge, 5% gemoute gerst).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten