donderdag 27 oktober 2016

D'Miselerland Brennt! 2016 Luxembourg

D’Miselerland Brennt! is het jaarlijkse festival van de Luxemburgse alcoholstokers. Een dag waar ik elk jaar heel erg naar uitkijk, omdat er toch telkens andere stokerijen meedoen en kunnen bezocht worden. Ook dit jaar stonden er vijf ambachtelijke stokerijen op de affiche, waarvan ik er vier nog niet eerder had bezocht. Omdat onze tijd beperkt was reden we het volledige traject langs de moezel, maar bezochten we alleen de stokerijen waar er duidelijk volk en ambiance was.

Elk jaar is er de mogelijkheid om op deze locaties de spirits te proeven, maar ook plaatselijke culinaire specialiteiten te eten, waar we tijdens onze laatste stop ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

In Luxemburg stoken ze traditioneel een eau-de-vie van vruchten, een sterke spirit met veel smaak en aroma. In andere landen zoals vb. Duitsland noemen ze dit een schnapps. Omdat dit festival ook de start van het stookseizoen betekent en aangezien dit net na de druivenoogst komt, is het eerste product wat we in deze periode in veel ketels aantreffen een Marc. Dit is een spirit gestookt van de restanten van de druiven.

Onze eerste stop was bij Distillerie Streng in Grevenmacher, in de schaduw van het impossante Bernard-Massard gebouw. Verscholen tussen de huizen lag een zeer mooi aangelegde tuin met meerdere terrassen waar dit trotse familiebedrijfje zijn producten toonde, maar waar ook de volgende generatie van jonge wijn- en spiritmakers hun wijnen en gins mochten voorstellen. We kregen een uitgebreide toelichting door de dochter des huizes. De specialiteit van deze stokerij is hun Marc de Vin de Paille, waarvoor ze een unieke stookketel lieten bouwen, waarvan het onderste gedeelte eenvoudig kan verwijderd worden om te ledigen.

Tijdens vorige festivals vond ik Distillerie Diedenacker in Niederdonven steeds de moeite om te bezoeken, omdat ze als stokerij toch een stevige stap verder gaan dan de rest. Het is ook de eerste stoker in Luxemburg die naast een groot gamma aan eau-de-vie’s ook een eigen whisky op de markt bracht. Tijdens dit bezoek zagen we zelfs een compleet nieuwe stookketel die er tijdens ons vorig bezoek nog niet was. Het minpuntje is dat deze stoker gewoon te groot is geworden. Het leek wel of het hele dorp aanwezig was en dat er een complete Vlaamse kermis rond deze opendeurdag werd opgebouwd, inclusief kinderanimatie, ponyritjes, een oldtimer autoshow en zelfs een frietkraam. Er was een massa volk aanwezig en ik kreeg helaas niet de kans om te praten met de mensen achter de producten.

We eindigden ons festivalbezoek bij Distillerie Zenner in Schwebsingen en dat was een absolute voltreffer. Een gezellige drukte in een hal waar iedereen zat te genieten van een wildschotel of een linzensoep met Mettwurst. Alle spirits mocht je aan een mooi verzorgde stand zelf proeven, wetende dat meerdere producten reeds bekroond werken met medailles. We kregen ook de kans om een persoonlijk gesprek te hebben met de stoker. Heel bijzonder was het feit dat in de alambiek (=stookketel) voor de Marc, ook worsten en zelfs hammen werden gekookt. Ik weet dat dit heel erg bizar klinkt, maar de worsten hebben we geproefd en die waren heerlijk. Ik hoop stilletjes dat deze stokerij volgend jaar opnieuw meedoet !

P.S. Zoals steeds kan je alle foto's terugvinden in een album op onze Facebook Pagina !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten