Old Fashioned Week : Cocktailbars wereldwijd promoten deze
week de Old Fashioned Cocktail en per verkocht glas gaat er een donatie naar
een goed doel. Double Strainger draagt zijn steentje bij door de hele week lang
Old Fashioned recepten te publiceren. Deze themaweek kwam tot stand met de
bereidwillige medewerking van Delhaize, Cinoco en Grit Beverages. Ole Smoky Moonshine is verkrijgbaar in de betere drankenhandels.
Zoals reeds vermeld in het Kick-Off artikel voor deze themaweek
is de Old Fashioned cocktail een echte oer-cocktail die teruggaat naar de tijd
van de pioniers die de eerste Amerikaanse westelijke nederzettingen bouwden in
de 17e eeuw en op een primitieve manier whiskey gingen stoken. Ook later,
tijdens de beruchte prohibition of drooglegging werd er opnieuw clandestien
gestookt. Tijdens deze ‘roaring twenties’ controleerden gangsters zoals Al
Capone de illegale verkoop van moonshine whiskey, die uiteindelijk terecht kwam
in meer dan 10.000 speakeasy bars. Diep verscholen in de zeer moeilijk toegankelijke
bossen van de ‘Apalachian’ bergketen (Deze loopt doorheen o.a. Kentucky, Tennessee,
West Virginia en North Carolina) werd illegaal whiskey gestookt, een zuivere
(en soms ook minder zuivere) graanwhisky die ongerijpt in flessen, bokalen en
zelfs jerrycans onmiddellijk werd verhandeld. Vaak werd deze whiskey alleen
gemaakt van maïs en suiker. Het woord ‘Moonshine’ slaat op eender welke
gedistilleerde spirit waarop geen taxen of accijnzen werden betaald. De naam
zelf sloeg vooral op het feit dat er vaak ’s nachts werd gestookt om niet
betrapt te worden. In de Verenigde Staten zijn er vandaag nog steeds heel wat
“dry regions” waar gedistilleerde dranken niet toegelaten zijn in winkels en
restaurants.
In de TV reeks “Moonshiners” op Discovery Channel kan je
zien dat deze illegale activiteit in bepaalde Amerikaanse staten nog steeds
bestaat. Wat mij vooral interesseerde was uiteraard de smaak en samenstelling
van deze Moonshine Whiskey. En natuurlijk vroeg ik me ook af of ik er tijdens
deze themaweek ook een Old Fashioned cocktail mee zou kunnen bereiden.
Als voorlaatste recept wou ik dan ook absoluut een cocktail
maken met een heldere ongerijpte spirit. Uiteraard kon ik het mezelf ook eenvoudig
maken en kiezen voor een lekkere gin, jenever of vodka. Ik weet dat er ons land
heel wat barmannen zijn die met Vlaamse of Hollandse jenevers hele lekkere Old
Fashioned’s kunnen maken. Maar aangezien ik gefascineerd was door de
geschiedenis van Moonshine Whiskey besloot ik toch om voor die richting te
kiezen.
Illegaal gestookte whisky is natuurlijk niet eenvoudig
verkrijgbaar en al helemaal niet aan deze kant van de oceaan. Daarom zocht ik
naar een product dat een ongerijpte illegale moonshine zou kunnen benaderen. Ole
Smoky Moonshine lijkt exact het (legale!) product te zijn wat ik zocht. Het
basisproduct van deze stokerij is een bokaal met 100-proof (50°) ongerijpte
maïswhisky (80% maïs). Daarvan maken ze dan nog heel wat andere afgeleide producten,
het volledige gamma kan je terugvinden op hun website. Binnenkort testen we in
een apart artikel ook de 103-Proof Ole Smoky Harley Davidson Charred Moonshine.
Ook de Ole Smoky Moonshine Cherries die we in dit recept gebruiken zijn
cocktailkersen geweekt in ongerijpte Moonshine.
De families achter deze stokerij hebben wel degelijk een
voorgeschiedenis als illegale moonshiners in de bossen van Tennessee. Zodra de
wetten het toelieten kozen ze ervoor om de ‘kunst’ van het produceren van
kwalitatieve moonshine te laten voortbestaan in de eerste stokerij met een
federale licentie in Oost-Tennessee. De Ole Smoky Moonshine die ze vandaag
legaal op de markt brengen is naar eigen zeggen exact hetzelfde product wat ze
vroeger illegaal stookten.
Cocktail : “Moonshine Old Fashioned”
Ingrediënten
5 cl Ole Smoky Moonshine
0,5 cl esdoornsiroop (Maple Sirup)
2 dashes Nutty Bitters
Sinaasappel
Ole Smoky Moonshine Cherries
Bereiding5 cl Ole Smoky Moonshine
0,5 cl esdoornsiroop (Maple Sirup)
2 dashes Nutty Bitters
Sinaasappel
Ole Smoky Moonshine Cherries
Ook deze versie maken we met een siroop i.p.v. suiker. Voeg
de Moonshine met de esdoornsiroop en bitters samen in een groot mengglas. Vul
het mengglas met ijsblokken en roer tot het glas ijskoud is en je letterlijk
het volume van de cocktail iets ziet toenemen door het smeltwater. Strain in
een ‘Mason Jar’ (bokaal) met vers ijs. Versier met een stuk sinaasappelzeste en
een Ole Smoky Moonshine cocktailkers.
TIP : Probeer voor een aparte smaakervaring de
esdoornsiroop eens te vervangen door Monin Popcornsiroop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten