donderdag 20 oktober 2016

OFW (4/5) - Moonshine !!!


Old Fashioned Week : Cocktailbars wereldwijd promoten deze week de Old Fashioned Cocktail en per verkocht glas gaat er een donatie naar een goed doel. Double Strainger draagt zijn steentje bij door de hele week lang Old Fashioned recepten te publiceren. Deze themaweek kwam tot stand met de bereidwillige medewerking van Delhaize, Cinoco en Grit Beverages. Ole Smoky Moonshine is verkrijgbaar in de betere drankenhandels.

Zoals reeds vermeld in het Kick-Off artikel voor deze themaweek is de Old Fashioned cocktail een echte oer-cocktail die teruggaat naar de tijd van de pioniers die de eerste Amerikaanse westelijke nederzettingen bouwden in de 17e eeuw en op een primitieve manier whiskey gingen stoken. Ook later, tijdens de beruchte prohibition of drooglegging werd er opnieuw clandestien gestookt. Tijdens deze ‘roaring twenties’ controleerden gangsters zoals Al Capone de illegale verkoop van moonshine whiskey, die uiteindelijk terecht kwam in meer dan 10.000 speakeasy bars. Diep verscholen in de zeer moeilijk toegankelijke bossen van de ‘Apalachian’ bergketen (Deze loopt doorheen o.a. Kentucky, Tennessee, West Virginia en North Carolina) werd illegaal whiskey gestookt, een zuivere (en soms ook minder zuivere) graanwhisky die ongerijpt in flessen, bokalen en zelfs jerrycans onmiddellijk werd verhandeld. Vaak werd deze whiskey alleen gemaakt van maïs en suiker. Het woord ‘Moonshine’ slaat op eender welke gedistilleerde spirit waarop geen taxen of accijnzen werden betaald. De naam zelf sloeg vooral op het feit dat er vaak ’s nachts werd gestookt om niet betrapt te worden. In de Verenigde Staten zijn er vandaag nog steeds heel wat “dry regions” waar gedistilleerde dranken niet toegelaten zijn in winkels en restaurants.
In de TV reeks “Moonshiners” op Discovery Channel kan je zien dat deze illegale activiteit in bepaalde Amerikaanse staten nog steeds bestaat. Wat mij vooral interesseerde was uiteraard de smaak en samenstelling van deze Moonshine Whiskey. En natuurlijk vroeg ik me ook af of ik er tijdens deze themaweek ook een Old Fashioned cocktail mee zou kunnen bereiden.
Als voorlaatste recept wou ik dan ook absoluut een cocktail maken met een heldere ongerijpte spirit. Uiteraard kon ik het mezelf ook eenvoudig maken en kiezen voor een lekkere gin, jenever of vodka. Ik weet dat er ons land heel wat barmannen zijn die met Vlaamse of Hollandse jenevers hele lekkere Old Fashioned’s kunnen maken. Maar aangezien ik gefascineerd was door de geschiedenis van Moonshine Whiskey besloot ik toch om voor die richting te kiezen.
Illegaal gestookte whisky is natuurlijk niet eenvoudig verkrijgbaar en al helemaal niet aan deze kant van de oceaan. Daarom zocht ik naar een product dat een ongerijpte illegale moonshine zou kunnen benaderen. Ole Smoky Moonshine lijkt exact het (legale!) product te zijn wat ik zocht. Het basisproduct van deze stokerij is een bokaal met 100-proof (50°) ongerijpte maïswhisky (80% maïs). Daarvan maken ze dan nog heel wat andere afgeleide producten, het volledige gamma kan je terugvinden op hun website. Binnenkort testen we in een apart artikel ook de 103-Proof Ole Smoky Harley Davidson Charred Moonshine. Ook de Ole Smoky Moonshine Cherries die we in dit recept gebruiken zijn cocktailkersen geweekt in ongerijpte Moonshine.
De families achter deze stokerij hebben wel degelijk een voorgeschiedenis als illegale moonshiners in de bossen van Tennessee. Zodra de wetten het toelieten kozen ze ervoor om de ‘kunst’ van het produceren van kwalitatieve moonshine te laten voortbestaan in de eerste stokerij met een federale licentie in Oost-Tennessee. De Ole Smoky Moonshine die ze vandaag legaal op de markt brengen is naar eigen zeggen exact hetzelfde product wat ze vroeger illegaal stookten.

Cocktail : “Moonshine Old Fashioned”

Ingrediënten
5 cl Ole Smoky Moonshine
0,5 cl esdoornsiroop (Maple Sirup)
2 dashes Nutty Bitters
Sinaasappel
Ole Smoky Moonshine Cherries
Bereiding
Ook deze versie maken we met een siroop i.p.v. suiker. Voeg de Moonshine met de esdoornsiroop en bitters samen in een groot mengglas. Vul het mengglas met ijsblokken en roer tot het glas ijskoud is en je letterlijk het volume van de cocktail iets ziet toenemen door het smeltwater. Strain in een ‘Mason Jar’ (bokaal) met vers ijs. Versier met een stuk sinaasappelzeste en een Ole Smoky Moonshine cocktailkers.
TIP : Probeer voor een aparte smaakervaring de esdoornsiroop eens te vervangen door Monin Popcornsiroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten