dinsdag 31 mei 2016

Bezoek aan Molenbergfeesten 2016


 
Afgelopen weekend gingen we een kijkje nemen in Blaasveld, een deelgemeente van Willebroek, op de Molenbergfeesten. Centraal op deze feesten staan de single malt whisky’s die hier ter plaatse gestookt worden op basis van het moutbeslag van de bekende ‘Gouden Carolus’ bieren. Bierkenners weten vast wel dat deze bieren uit Mechelen komen, maar de grote hoeve in Blaasveld is eigendom van dezelfde familie ‘Van Breedam’.
Al sinds 1637 werd er hier in een windmolen graan gemalen en daarna gestookt tot jenever. Van generatie op generatie werd deze ambacht doorgegeven tot de laatste druppels jenever gebotteld werden in 1927. Broer en zus Louis en Anne Van Breedam hadden de hoeve al verlaten in 1872 om in Mechelen de brouwerij over te nemen aan het Groot Begijnhof. 
Charles Leclef, 5e generatie brouwer-eigenaar sinds 1991, groeit op in de brouwerij maar kent zijn familiegeschiedenis en de vroegere stokerij in Blaasveld. Hij start met een gedurfd plan : Het verenigen van beide familietradities, distilleren en brouwen.
Bier en whisky worden allebei gemaakt op basis van granen. Charles gelooft in een verfijnde whisky op basis van het moutbeslag van de Gouden Carolus Trippel.
Stokerij De Molenberg is de eerste distilleerderij in België met twee nieuwe handgeslagen koperen pot stills. Net als in Schotland wordt de alcohol dus tweemaal gedistilleerd. De whisky rijpt daarna minstens 3 jaar op houten vaten.
Momenteel heeft deze stokerij 5 verschillende whisky variëteiten in de rekken staan :
 • Gouden Carolus Single Malt (30 maanden in gebruikte Bourbon vaten, 6 maanden in Het Anker vaten). Dit is het basisproduct van de stokerij, wat zowat overal te koop is. Het is een single malt whisky gemaakt op basis van het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel.
 • Gold Fusion (Speciale editie voor de eerste verjaardag van de stokerij)
  Deze speciale editie verenigt Gouden Carolus Single Malt met verschillende proefdistillaten die nog voor de opstart van de stokerij werden geproduceerd. De spirit van deze proefdistillaten werd weggelegd in Bourbon vaten (4 jaar) gevolgd door een langdurige finish in Oloroso sherry- en porto vaten (2 jaar).
 • Fado Vivo (Speciale editie voor de tweede verjaardag van de stokerij)
  Dit is een speciale blend van single malt whisky die gedurende 2 jaar rijpte in Tawny Port vaten (75%) met enkele Anker-vaten van wisselende ouderdom uit verschillende rijpingskamers (25%). 
 • Bourbon Cask 36 - Pure Taste (Alleen verkrijgbaar in het winkeltje van de stokerij)
  Deze single malt whisky werd 36 maanden gerijpt op gebruikte Bourbon vaten.
 • Anker Cask - Pure Taste (Alleen verkrijgbaar in het winkeltje van de stokerij)
  Deze single malt whisky werd 36 maanden gerijpt op Het Anker vaten. Dit zijn vaten uit 100% Amerikaanse eik en bewerkt volgens de aanwijzingen van de stokerij.
Tijdens de Molenbergfeesten konden we de stokerij bezoeken en/of deelnemen aan een whisky initiatie. Daarnaast was er ook een markt met ambachtelijke streekproducten die je desgewenst ook kon nuttigen tijdens een picknick. Op de achtergrond waren er voortdurend optredens van bands, valkeniers met een aantal roofvogels, kinderanimatie, … alle lof voor een zeer degelijke organisatie.  

Aangezien ik reeds een vijftal whiskystokerijen bezocht in Schotland was ik best nieuwsgierig naar de rondleiding, maar ik kan bevestigen dat de uitleg van een zeer goed niveau was. De nieuw aangekochte alambieken waren zeker niet de grootste die ik reeds zag, maar toch best indrukwekkend. Heel wat ‘nieuwe’ stokerijen kiezen voor tweedehandse stookketels van gesloten Schotse stokerijen, maar hier werd gekozen om nieuwe ketels volledig op maat te laten maken door de gerenommeerde kopersmeden van Forsyths.

Natuurlijk moest er na de rondleiding ook geproefd worden. De Gold Fusion heb ik zelf in mijn barkast staan, dus koos ik nu voor een Fado Vivo en een Anker Cask.

Anker Cask : Een single malt zoals ik ‘m ook had verwacht. Een krachtige whisky met veel vanille en honing van de gebrande eik. Aroma’s perfect zoals ze moeten zijn.
Fado Vivo : Duidelijke invloeden van de portwijnen, die je ook onmiddellijk kan waarnemen in de rodere kleur van de whisky. Een stuk minder krachtig dan de Anker Cask. Meer kaneel en rijp fruit.
De Anker Cask is een zeer lekkere whisky waar je elke liefhebber van single malts een groot plezier mee kan doen. De Fado Vivo is lekker om eens te proeven, maar kan voor mij zeker niet op tegen de voortreffelijke Anker Cask.
Volgens jaar ben ik graag opnieuw van de partij, maar dan hopelijk met iets minder regen.
P.S. Een volledige fotoreportage kan je terugvinden op onze Facebook pagina !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten