maandag 2 mei 2016

Gin & Tonic Festival bij Hanos


Vorig weekend brachten we een bezoek aan het “Gin & Tonic Festival” van Horeca-groothandel Hanos in Hasselt. Maar liefst 20 standen stonden verspreid over de supermarkt naar ons te lonken met gevestigde brands, maar ook enkele verrassende nieuwe namen.
Het meest populair was ongetwijfeld de stand van TV-barman Manuel Wouters, die zijn volledige gamma aan (Spring) gins had meegebracht. Het meest in het oog sprong natuurlijk de ‘Left Hook’, het recent verschenen broertje van de eerder uitgebrachte ‘Uppercut’. Ik had deze gin al eens geproefd weken geleden, nog voor hij verkrijgbaar was in de winkels, maar nu was de ‘perfect serve’ ook helemaal op punt en proefde ik een vrij stevige en lekkere gin waarin duidelijk groene kruiden zoals netels en dragon naar boven komen, naast een flinke dosis pepers.
Alle bekende brands waren aanwezig, maar alles proeven op zo’n event is nu eenmaal onmogelijk. Een aantal gins werden geserveerd met aangepaste hapjes en over het algemeen waren die combinaties zeer geslaagd. We proefden Seapearl gin (de beruchte fles met de echte parel), geserveerd met zeekraal en citroen in combinatie met een vers geopende oester. Spring Gin Black Pepper werd geserveerd met een vers afgesneden sneetje prosciutto, met een klassieke Italiaanse salade (rucola, kerstomaat, parmezaan). 
Op de stand van Forest Spirits waren alle gins aanwezig, alsook de nieuwe vermout. In de gewone winkelrekken zijn ook premixed aged cocktails (*) te vinden zoals de Negroni. Ik ken heel wat mensen die daar zeer gelukkig mee zullen zijn.
Voor mij persoonlijk de lekkerste verrassing van dit event was HTK Belgian Dry Gin. Op het eerste zicht een zoveelste klinkerloos ginmerk. Tot je hoort dat dit eigenlijk een gin is van de bekende jeneverstokerij Hertenkamp en je dan ook spontaan de vorm van de jeneverfles herkent. Een zeer lekkere gin met heel veel citrus. Ideaal voor zomerse dagen en zomerse cocktails. Hier wil ik zeker nog mee experimenteren !
Het buitenbeentje was een spuitfles met gin in espumavorm. Best lekker, maar vooral bedoeld om een schuimig laagje boven op een cocktail of Gin & Tonic te leggen.
Conclusie : Een zeer geslaagd festival van Hanos. Een mooi gamma aan oude en nieuwe gins, op een zeer leuke manier voorgesteld. We kijken al uit naar volgende soortgelijke festivals !
P.S. Een volledige fotoreportage werd als album toegevoegd aan onze Facebook pagina.
(*) Premixed aged cocktails : De gemixte cocktails worden in grote flessen of cuves opgeslagen gedurende enkele maanden zodat alle ingrediënten op elkaar kunnen inwerken. Pas wanneer het gewenste resultaat bereikt is worden de cocktails gebotteld. Hieraan zal ik vast en zeker nog eens een apart artikel wijden !  

1 opmerking: