Vorig weekend brachten we een bezoek aan het “Gin &
Tonic Festival” van Horeca-groothandel Hanos in Hasselt. Maar liefst 20 standen
stonden verspreid over de supermarkt naar ons te lonken met gevestigde brands,
maar ook enkele verrassende nieuwe namen.
Het meest populair was ongetwijfeld de stand van TV-barman
Manuel Wouters, die zijn volledige gamma aan (Spring) gins had meegebracht. Het
meest in het oog sprong natuurlijk de ‘Left Hook’, het recent verschenen
broertje van de eerder uitgebrachte ‘Uppercut’. Ik had deze gin al eens geproefd
weken geleden, nog voor hij verkrijgbaar was in de winkels, maar nu was de
‘perfect serve’ ook helemaal op punt en proefde ik een vrij stevige en lekkere
gin waarin duidelijk groene kruiden zoals netels en dragon naar boven komen,
naast een flinke dosis pepers.
Alle bekende brands waren aanwezig, maar alles proeven op
zo’n event is nu eenmaal onmogelijk. Een aantal gins werden geserveerd met
aangepaste hapjes en over het algemeen waren die combinaties zeer geslaagd. We
proefden Seapearl gin (de beruchte fles met de echte parel), geserveerd met
zeekraal en citroen in combinatie met een vers geopende oester. Spring Gin
Black Pepper werd geserveerd met een vers afgesneden sneetje prosciutto, met
een klassieke Italiaanse salade (rucola, kerstomaat, parmezaan).
Op de stand van Forest Spirits waren alle gins aanwezig,
alsook de nieuwe vermout. In de gewone winkelrekken zijn ook premixed aged
cocktails (*) te vinden zoals de Negroni. Ik ken heel wat mensen die daar zeer
gelukkig mee zullen zijn.
Voor mij persoonlijk de lekkerste verrassing van dit event
was HTK Belgian Dry Gin. Op het eerste zicht een zoveelste klinkerloos ginmerk.
Tot je hoort dat dit eigenlijk een gin is van de bekende jeneverstokerij
Hertenkamp en je dan ook spontaan de vorm van de jeneverfles herkent. Een zeer
lekkere gin met heel veel citrus. Ideaal voor zomerse dagen en zomerse
cocktails. Hier wil ik zeker nog mee experimenteren !
Het buitenbeentje was een spuitfles met gin in espumavorm. Best
lekker, maar vooral bedoeld om een schuimig laagje boven op een cocktail of Gin
& Tonic te leggen.
Conclusie : Een zeer geslaagd festival van Hanos. Een mooi
gamma aan oude en nieuwe gins, op een zeer leuke manier voorgesteld. We kijken
al uit naar volgende soortgelijke festivals !
P.S. Een volledige fotoreportage werd als album toegevoegd
aan onze Facebook pagina.
(*) Premixed aged cocktails : De gemixte cocktails worden in
grote flessen of cuves opgeslagen gedurende enkele maanden zodat alle
ingrediënten op elkaar kunnen inwerken. Pas wanneer het gewenste resultaat
bereikt is worden de cocktails gebotteld. Hieraan zal ik vast en zeker nog eens
een apart artikel wijden !
Leuk initiatief van een horeca groothandel!
BeantwoordenVerwijderen