donderdag 19 mei 2016

Barproject : Strawberry & Rhubarb Gin


Een lekkere gin kan zijn smaken en aroma’s op twee manieren verkrijgen. Ofwel voeg je de botanicals en aromaten toe aan het brouwsel wat je gaat stoken, ofwel voeg je ze pas toe na het stoken. In de praktijk gebeuren soms ook beide methodes tegelijk.
In cocktailbars wordt er heel veel geëxperimenteerd met infusies en maceraties, men start gewoon met een neutrale gin en voegt daar zelf de gewenste smaken aan toe. Alles kan en alles mag, met soms heel lekkere en verrassende resultaten. Uiteraard was ik al langer van plan om hier ook voor deze blog mee te gaan experimenteren. Nadat ik enkele artikels en video’s hierover had bekeken en wat advies had gevraagd aan Vallina Nelles (inderdaad, de zeer enthousiaste mixologe achter Vallina’s Gin) ging ik er dan ook mee aan de slag. Basisregel was ook deze keer dat ik geen ingewikkelde zaken zou doen, elke lezer moet dit thuis kunnen herhalen met exact hetzelfde lekkere resultaat.


Nadat ik enkele weken geleden al eens een Bellini maakte met aardbeien en rabarber, vond ik dat die combinatie eigenlijk ook een goede basis was om er een eigen ‘bathtub gin’ mee te maken. Het resultaat was zeer geslaagd, een lekker zomerse gin !

Ingrediënten
1 Fles Bombay London Dry Gin
2 stengels rabarber
Een tiental aardbeien (Afhankelijk van de dikte, ongeveer twee handen vol)
Een drietal takjes verse basilicum
1 koffielepel jeneverbessen
Enkele peperbolletjes
+ Voor de gin-tonic een flesje Fever-Tree Natural Light Tonic


Bereiding
We starten uiteraard met het wassen van het fruit. Daarna verwijderen we de harde schil van de rabarber en we snijden één stengel in kleine blokjes. De tweede stengel snijden we in drie of vier stukken. De aardbeien snijden we in kwartjes.

We nemen een grote afsluitbare bokaal en voegen de rabarber, aardbeien en basilicum toe. De jeneverbessen en peperbolletjes geven we eerst een flinke por in de vijzel en voegen ze dan toe aan de bokaal. Als laatste gaat de volledige fles gin erin. We sluiten de bokaal en gaan dagelijks even flink schudden om alles goed door elkaar te mengen.
Na een tweetal weken zal je merken dat de aromaten al hun aroma’s, smaken en zelfs kleuren hebben afgegeven aan de gin. De kleur van de gin is nu roze en de overblijfselen van de aardbeien zijn bijna wit en vallen letterlijk uit elkaar.
We filteren onze gin doorheen een kaasdoek zodat we een heldere rozige vloeistof overhouden. Je zal merken dat de geur van aardbeien zeer sterk aanwezig is.

Gin-Tonic
Voor een gin-tonic kiezen we een Fever-Tree Natural Light Tonic. Meng 5 cl. Gin met 15 cl. Tonic in een mooi glas met ijsblokjes.
Afwerken met een stukje rabarber en een halve aardbei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten