zondag 17 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : The Botanist Islay Dry Gin

Het Schotse Islay staat vooral bekend om zijn stevige turf-whisky’s. Maar in één van de stokerijen op dit eiland, Bruichladdich, produceren ze niet alleen whisky maar ook een vrij uitzonderlijke gin : The Botanist Islay Dry Gin
 
Dit is absoluut geen doorsnee gin, maar een echt buitenbeentje. Deze gin wordt gedistilleerd in de laatste Lomond-distilleerkolf ter wereld, bijgenaamd ‘Ugly Betty’. Deze oude distilleerkolf werkt trager dan gebruikelijk en onder lage druk, wat het vrijkomen van zeer subtiele aroma’s bevordert. Deze gin heeft naast de negen planten die traditioneel deel uitmaken van de samenstelling, ook nog 22 lokale ingrediënten die met de hand geoogst worden in het rotsachtige gebied van deze regio. Deze botanicals worden dus niet gekweekt, maar in het wild geplukt. Het gaat onder meer over appelmunt, kamille, pepermunt, tijm, vlierbloesem, … Het resultaat is een zeer frisse neus met jeneverbes, citrus, kaneel, bloemen en een explosie van smaken die lang blijven nazinderen.

The Botanist organiseert ook wedstrijden waarbij bartenders cocktails moeten bereiden op basis van wildgeplukte kruiden. Ikzelf mocht afgelopen zomer mee met brand ambassador Nick Baeyens en een groep enthousiaste bartenders, tijdens een praktische workshop in het Zwin. Ik heb vooral onthouden dat wildplukken niet altijd zonder gevaar is en als je planten proeft, je altijd eentje extra moet meenemen in je tas zodat je die in geval van nood kan tonen aan de hulpdiensten. 

Voor de eindejaarsfeesten heeft The Botanist een mooie geschenkdoos in de betere drankenhandels liggen met naast een fles gin ook een exclusieve mengbeker. Het is hopelijk intussen bekend dat je de betere gin-cocktails zoals een Martini of Vesper moet roeren en vooral niet mag shaken. James Bond had het niet altijd bij het rechte eind. Deze mengbeker is trouwens iets smaller en iets hoger dan de gemiddelde mengbeker, wat het roeren nog gemakkelijker maakt.


Eén van de betere cocktails om een gin helemaal in de schijnwerpers te zetten is uiteraard de Dry Martini. Ik hou echt wel van een kurkdroge Martini, maar alle ingrediënten moeten wel erin zitten, in tegenstelling tot de beruchte Mr. Churchill die een gekoelde gin dronk terwijl hij naar de fles vermout keek die aan de overkant van de kamer stond. Ik kies dan ook voor Forest Dry Vermouth, de enige Belgische droge vermout.

DRY MARTINI


Ingrediënten
5 cl The Botanist Gin
2 cl Forest Dry Vermouth
2 olijven


Bereiding
Voeg de gin en vermout samen in de mengbeker met veel ijs. Roeren gedurende minstens 15 seconden. Een Dry Martini is lekker als hij echt goed koud is.


Strainen in een voorgekoeld Martiniglas.

Afwerken met een mooie prikker met twee olijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten