Vorig jaar was ik er voor de eerste keer bij, toen was het thema “Back to basics” en werden we ontvangen op het sprookjesachtige domein van Kaat Tilley in Asse. Dit jaar werden we verwacht aan de andere kant van Brussel, in Rosières. In een rustige straat staat hier een serre die tijdens de zomer nog wordt gebruikt voor de tomatenkweek, maar die tijdens de wintermaanden wordt omgevormd tot een bijzondere evenementenruimte. Een stortregen gooide roet in het eten, waardoor het eerste gedeelte niet kon doorgaan rond het kampvuur, maar het volledige programma zich afspeelde in de serre.
Net als vorig jaar werden we ontvangen door de Internationale Brand Ambassador van Aberlour, Ann Miller, die de hele avond door uitleg gaf over de verschillende Aberlour varianten. Dit jaar was er ook opnieuw een gastspreker, Patrick Castelain van geurmarketingbedrijf Scents, die ons meenam op een ontdekkingsreis van geuren en emoties.
De meeste whiskymerken hebben wel één of meerdere bottelingen waarbij er na de normale rijpingsperiode een ‘finish’ werd gemaakt door een kortere periode na te rijpen in een ander vat. Aberlour kiest voor een andere methode nl. Double Cask Maturation. Zowel in Amerikaanse ex-Bourbon vaten als Spaanse ex-Olorosso Sherryvaten worden er whisky’s los van elkaar volledig gerijpt. Na de rijping wordt er een “marriage” gemaakt van beide whisky's. Op het juiste moment worden de juiste vaten met elkaar gemengd in de juiste verhoudingen. Deze beslissingen worden genomen aan de hand van de ervaring en vakkennis van de master distiller. We mochten zelf ervaren hoe moeilijk het is om tot een perfecte blend te komen. We kregen twee verschillende glaasjes Aberlour 12y (bourbon vat /Sherry vat) en mochten zelf experimenteren, samenvoegen en proeven.
Topchef Bruno Antoine (Bistro Emile en Cafe Charlotte) had de moeilijke opdracht om een culinair menu te bedenken wat perfect zou aansluiten bij het whiskygamma van Aberlour. Hij werd hierin bijgestaan door zijn rechterhand Abi Azaouaj. Tijdens de avond bewees hij zijn skills door meerdere keren zelf een deconstructie te voorzien. Eerst een bordje met alleen twee gegaarde hoofdingrediënten om die smaken en aroma’s ten volle op te nemen, daarna het “echte” bord met zijn compositie van pure en verfijnde smaken. We hebben er intens van genoten !
Het volledige menu kan je ontdekken in de foto’s, maar ik geef alvast een kort overzicht van de schitterende pairings van de Chef :
- Gerookt : Zalm en Venkel – Aberlour 18y
- Gepocheerd : Sint-Jacobsschelp en Oester – Aberlour 16y
- Langzaam gegaard : Gevogelte en Scharrelvarken – Aberlour A’Bunadh
- Confiserie : Fondant en Caramel – Aberlour 12y
Ikzelf was ook dit jaar aanwezig op het persdiner, de winnaars van onze Double Strainger wedstrijd mochten aanschuiven tijdens het publieksdiner. Hans, Daniel, Roel en Herman lieten ons intussen uitgebreid weten hoezeer ze hebben genoten van dit event.
Omdat we niet alle foto’s in het artikel kregen, hebben we ook nog een album op onze Facebook pagina geplaatst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten