vrijdag 4 augustus 2017

Rob Roy - De Schotse Manhattan

Bartenders en cocktailbloggers maken natuurlijk niet alleen recepten zoals ze die zelf het lekkerst vinden. Wanneer je weet welke ingrediënten zorgen voor zoet, zuur of bitter kan je elk recept aanpassen aan de wensen van de persoon voor wie het drankje is bedoeld. Zo maak ik regelmatig recepten iets minder zoet of vervang ik suikersiroop door een suikervervanger voor wie geen suiker mag consumeren.

Zelf vind ik een Manhattan wel eens lekker. Deze mix van Amerikaanse Rye whiskey, zoete vermout en bitters is zowat de meest ideale Martini-style cocktail voor elke whiskyfanaat. Maar soms kan het wel eens gebeuren dat iemand toch nog wat aan die smaak wil sleutelen.


Wanneer we de Rye whisky vervangen door een Schotse whisky noemen we deze cocktail de Rob Roy en heb je dadelijk heel wat meer mogelijkheden. Er is immers heel wat variatie in Schotse whisky en je kan opteren voor een lekker zachte Speyside whisky of een stevig geturfde Islay-whisky. Waar een Manhattan de verhoudingen aanhoud van een hedendaagse klassieke Martini (ooit was die verhouding anders), kan je die verhouding natuurlijk ook aanpassen aan de persoonlijke smaak van de persoon.


Deze cocktail werd voor het eerst gemaakt in 1894 door een bartender van het Waldorf Astoria Hotel in Manhattan, naar aanleiding van de première van een operette over de Schotse volksheld en vrijbuiter uit de 18e eeuw, Rob Roy MacGregor.


ROB ROY

Ingrediënten
5 cl Schotse whisky naar keuze
2,5 cl Cinzano Rosso of een andere zoete vermout
1 dash Angostura bitters


Bereiding
Dit is een stevige cocktail, die best wat verwatering kan gebruiken. Daarom gebruiken we een mixglas met veel ijs. Naar keuze strainen in een tumbler met een groot ijsblok of ‘straight up’ in een voorgekoeld Martiniglas. De meeste websites kiezen het Martiniglas, dus ik ga deze keer voor de tumbler.


Versieren met een gedroogd citroenschijfje en/of een cocktailkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten