Elk jaar proberen we onze volgers enthousiast te maken voor klassieke cocktails door deel te nemen aan enkele themaweken. Traditioneel zijn dit de #NegroniWeek in het voorjaar en de #OldFashionedWeek in het najaar. Tijdens beide weken zijn er heel wat cocktailbars die ook deelnemen en een donatie overmaken aan een zelfgekozen goed doel. Dat is uiteraard een extra bonus om dit mee in de kijker te plaatsen.
Eerder toevallig merkte ik dat er ook in augustus een – weliswaar iets minder bekende – themaweek doorgaat : de #Amaroweek. Een volledige week waar we verschillende amari (Italiaans voor “bitters”) in de kijker zetten. Een beetje oneerbiedig zou ik kunnen zeggen : een week waarin we cocktails maken met Campari en zijn concurrenten.
Laat ik misschien eerst en vooral wat duidelijkheid scheppen over het verschil tussen een vermout en een amaro. Beide zijn immers bitterzoet en vormen vaak de ultieme smaakmaker van heel wat lekkere cocktails. Beide zijn het resultaat van bittere schorsen, botanicals en kruiden die hun smaken en aroma’s hebben afgegeven aan een vloeistof. Die vloeistof is op zich dan ook het voornaamste verschil. Een vermout is een versterkte wijn (of zelfs een mix van meerdere wijnen), een amaro is een bitterzoete kruidenlikeur gemaakt op basis van alcohol (vb. brandy). Een amaro heeft dus eigenlijk meer overeenkomsten met cocktailbitters (zoals vb. Angostura bitters) dan met vermout.
Verder is een amaro toch ook nog een flink stuk bitterder dan een vermout. De meest bittere amari dragen vaak de benaming ‘fernet’ op het label. Vb. Fernet Branca. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op elke regel en vb. Aperol is een eerder zachte amaro. Er bestaan amari op basis van wijn, maar deze zijn eerder een zeldzame uitzondering.
Er zijn min of meer twee soorten bitters. Campari en zijn soortgenoten zijn wat lichter in alcohol en zal je zelden puur proeven, deze worden vooral gebruikt als ingrediënt in typische Italiaanse aperitieven en cocktails zoals de Negroni. Daarnaast zijn er ook sterkere kruidenbitters die meestal puur worden gedronken als digestief, zoals vb. de bekende Duitse bitters Jägermeister en Underberg.
Voor wie meer wil weten over deze bittere smaakmakers wil ik zeker het boek “Amaro: The Spirited World of Bittersweet, Herbal Liqueurs, with Cocktails, Recipes, and Formulas” aanbevelen, geschreven door Brad Thomas Parsons die eerder ook al instond voor het belangrijkste boek over bitters.
Omdat we momenteel nog in een verlofperiode zitten en het iets minder eenvoudig is om nu leuke deals te maken met onze partners, zal ik deze week iets minder intensief aanpakken dan de andere themaweken, maar je mag zeker een aantal tests en recepten verwachten binnen dit thema.
Als kers op de taart komt er als heuse blogprimeur een bespreking van een gloednieuwe amaro, die pas binnen enkele maanden op de markt zal komen. Maar het is voorlopig nog kantje-boordje of deze tijdig zal toekomen voor deze themaweek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten