dinsdag 8 november 2016

Gault & Millau Restaurantgids Belux 2017

Maandag was ik aanwezig op het grote evenement (+700 aanwezigen) van Gault&Millau, waar de nieuwe restaurantgids werd voorgesteld en waar de laureaten gehuldigd werden op het podium. De absolute toppers waren niet echt een verrassing, dus mijn aandacht ging iets meer naar ‘ons’ Limburg wat toch ook stevig in de prijzen viel. Deze editie stond in het teken van Italië, wat mooi bekroond werd met de titel van “Italiaanse chef van het jaar” voor Pepe Giacomazza van La Botte. De “Gastvrouw van het jaar” werd Karlijn Libbrecht van De Slagmolen. De “Prijs Plezier’ ging naar Restaurant Sjalotte in Tongeren. Tussen de nieuwkomers ontdekte ik ook Danny Vanderhoven (Restaurant Danny) en Mariane Tzamouranis en Vallina Nelles (O Geros), toevallig twee restaurants die ook een eigen unieke gin produceren. Beide gins komen volgende maand nog uitgebreid ter sprake op onze blog.
In de zaal waren er ook heel wat standjes van leveranciers en producenten waar je lekkere hapjes en dranken kon proeven. Aan de stand van invoerder Cinoco proefde ik een schitterende Auchentoshan Three Wood, een lowland whisky die in maar liefst drie verschillende vaten heeft gerijpt voor hij in de fles gaat (Bourbon, Oloroso Sherry en Pedro Ximénez Sherry). Hier was ook een degustatiekoffer te zien met een pairing van whisky en chocolade, een project waar Gault&Millau zelf aan had meegewerkt. Het Italiaanse thema was uiteraard ook duidelijk merkbaar in de standen, met een grote stand van wijnimporteur SVI en zelfs een heuse vermoutbar van Martini. De Negroni’s die hier werden gepresenteerd waren een lust voor alle zintuigen. Aan professioneel bereide drankjes ontbrak het dus zeker niet. Op de Gin & Tonic stand kwamen we dan weer barman Ben Belmans van Bijou tegen.
Een iets ruimer artikel (incl. recensie van een nieuwkomer) mag je nog verwachten op onze zusterblog Tineke’s Cucina, maar ik wou toch alvast een sfeerbeeld geven van de aanwezige drankjes ;-)

De Gault&Millau Restaurantgids 2016 ligt vanaf woensdag in de boekhandel voor 28 euro. Je kunt hem ook bestellen via de website. Hij bevat meer dan 1.100 adressen, waarvan niet minder dan 126 nieuwe.

P.S. Zoals gebruikelijk kan je op onze Facebookpagina ook alle foto's terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten