woensdag 2 november 2016

Bezoek aan WineFair Lanaken

Onze blog gaat hoofdzakelijk over cocktails en spirits. Maar in de aanloop naar de eindejaarsfeesten zijn er overal wijnbeurzen en wijnfestivals die we zeker niet links laten liggen. Na Megavino was dit weekend WineFair Lanaken aan de beurt. Ik vermeld specifiek de locatie erbij, want WineFair strijkt dit jaar neer in vier verschillende steden. Na Lanaken komen ook nog Leuven, Antwerpen en Gent aan de beurt. Dit maakt WineFair tot één van de belangrijkste wijnbeurzen van ons land.

Wij bezochten de beurs op de laatste dag en onze aandacht ging ook weer in hoofdzaak naar alles wat “geen wijn” was. We ontdekten enkele bijzonder lekkere spirits !

Sommige flessen komen later nog wel eens uitgebreid aan bod op deze blog, maar hier zijn alvast enkele highlights :

Buffel Gin : Deze gin werd speciaal gemaakt voor het huwelijk van de bekende voetballer Thomas Buffel, maar vanwege de grote vraag werd deze daarna ook commercieel op de markt gebracht. Een gebalanceerde gin zonder echt uitgesproken smaakprofiel, bedoeld voor een breed publiek. In de marketing lees ik “kruidig en fris”, maar ik vond zelf de smaak eerder floraal. Deze gin bevat 19 botanicals waaronder granaatappel, lavendel, citrus, jeneverbes en koriander. Wij proefden een Gin & Tonic met Schweppes Premium Mixer Pink Pepper. Een zachte gin die zeker ook puur kan gedronken worden.

Black Mountain Gin : Dit is de gloednieuwe gin van sterrenchef Danny Vanderhoven, gestookt door Luc Geukens van Distillerie Korhaan. Danny koos voor heel unieke botanicals zoals sojascheuten, limoen, gember en chilipepers. Hij wil met deze spirit een ode brengen aan de mijnwerkers die het gezicht van Limburg vele decennia lang hebben bepaald.  De gin heeft een half jaar gerijpt in oude eiken Mersaultvaten op het voormalig mijndomein van Eisden. Er werd ons beloofd dat we deze gin binnenkort nog uitgebreid mogen testen, maar een eerste kennismaking was alvast positief. Een lekkere zachte en aromatische gin, die je bij voorkeur drinkt uit een vintage mijnwerkersmok.

Pallhuber : Op deze stand ontdekten we een aantal Duitse likeuren, waarvan sommigen reeds een gouden medaille hadden gekregen. De ‘Caramell Likör’ vond ik persoonlijk een beetje te zacht en te zoet, maar de ‘Erdbeer-Chili’ was een pittige verrassing. De ‘Brandy Georges Lacroix’ was naar mijn smaak de beste likeur uit deze reeks. Veel minder zoet en een lekkere correcte Brandysmaak. 

Malternative : Dit was ongetwijfeld de meest verrassende stand van de beurs. Een jonge ondernemer die met zijn startup tegengewicht wil leveren tegen de vele gin en whisky distributeurs. Een selectie van zorgvuldig uitgezochte cognacs en andere spirits (Marc, Porto, Pineau, …) konden mij alleszins overtuigen. Wanneer we spreken over kwalitatieve cognacs van 40 jaar oud, zit je bij premium merken vaak in het segment van mooie kristallen decanters met prijskaartjes tussen de 400 en 3000 Euro. Ik proefde aan deze stand een Cognac Vallein Tercinier Hors D’Age (Blend >40j) van 110 Euro, die bijna even lekker is dan de eerder genoemde prijsbeesten. Voltreffer !
Ben je op zoek naar een cognac uit jouw geboortejaar, dan is de kans ook vrij groot dat je die hier kan vinden.

ABC Totaal : Altijd fijn om op een beursstand iemand te ontmoeten die duidelijk heel veel passie heeft voor zijn spirits. Ed Coljé heeft volgens mij gewoon whisky door zijn aders stromen. Ik mocht zijn eigen whisky Domus Cardinalis First Taste proeven. Deze spirit laat hij distilleren in Frankrijk, er volgt een eerste rijping op Amerikaanse eik, daarna volgt een tweede rijping op vaten van witte Bordeaux (Graves, gemaakt van Sauvignon en Sémillon). Momenteel experimenteert hij ook met vaten van Vin Santo. Anders dan in Schotland zijn deze vaten niet helemaal leeg. Ed zorgt ervoor dat er nog ongeveer 6 liter van de originele inhoud in het vat blijft en dus vermengd met de whisky. In een geschenkverpakking verkoopt ABC Totaal een fles whisky met een bepaalde finish, met een flesje van die welbepaalde wijn of sherry erbij. Hij is verder ook gepassioneerd door whisky & food pairing en ik ben er zeker van dat dit niet het laatste artikel zal zijn waarin ik zijn naam vermeld.
Wat me dit jaar opviel op de wijnbeurzen was de afwezigheid van een aantal grotere distributeurs, maar uiteraard waren er heel wat lekkere wijntjes te ontdekken bij de kleinere standen. Op WineFair vonden we verder ook nog unieke olijfolie, lekkere kazen, culinaire pralines en zelfs de “Würst” haute dogs van Jeroen Meus. Enkele van deze producten krijgen nog extra aandacht op onze zusterblog Tineke’s Cucina.
Bij het naar buiten gaan passeerden we nog een trailer van ‘De Boekenbeer’, met een selectie kwalitatieve sigaren en unieke spirits zoals de ‘Ole Smoky’ Moonshine die we binnenkort nog verder zullen bespreken.
P.S. Een fotoalbum van ons bezoek kan je terugvinden op onze Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten