Wij bezochten de beurs op de laatste dag en onze aandacht ging ook weer in hoofdzaak naar alles wat “geen wijn” was. We ontdekten enkele bijzonder lekkere spirits !
Sommige flessen komen later nog wel eens uitgebreid aan bod op deze blog, maar hier zijn alvast enkele highlights :
Buffel Gin : Deze
gin werd speciaal gemaakt voor het huwelijk van de bekende voetballer Thomas
Buffel, maar vanwege de grote vraag werd deze daarna ook commercieel op de
markt gebracht. Een gebalanceerde gin zonder echt uitgesproken smaakprofiel,
bedoeld voor een breed publiek. In de marketing lees ik “kruidig en fris”, maar
ik vond zelf de smaak eerder floraal. Deze gin bevat 19 botanicals waaronder
granaatappel, lavendel, citrus, jeneverbes en koriander. Wij proefden een Gin
& Tonic met Schweppes Premium Mixer Pink Pepper. Een zachte gin die zeker
ook puur kan gedronken worden.
Black Mountain Gin
: Dit is de gloednieuwe gin van sterrenchef Danny Vanderhoven, gestookt door
Luc Geukens van Distillerie Korhaan. Danny koos voor heel unieke botanicals
zoals sojascheuten, limoen, gember en chilipepers. Hij wil met deze spirit een
ode brengen aan de mijnwerkers die het gezicht van Limburg vele decennia lang
hebben bepaald. De gin heeft een half
jaar gerijpt in oude eiken Mersaultvaten op het voormalig mijndomein van Eisden.
Er werd ons beloofd dat we deze gin binnenkort nog uitgebreid mogen testen,
maar een eerste kennismaking was alvast positief. Een lekkere zachte en
aromatische gin, die je bij voorkeur drinkt uit een vintage mijnwerkersmok.
Pallhuber : Op
deze stand ontdekten we een aantal Duitse likeuren, waarvan sommigen reeds een
gouden medaille hadden gekregen. De ‘Caramell Likör’ vond ik persoonlijk een
beetje te zacht en te zoet, maar de ‘Erdbeer-Chili’ was een pittige verrassing.
De ‘Brandy Georges Lacroix’ was naar mijn smaak de beste likeur uit deze reeks.
Veel minder zoet en een lekkere correcte Brandysmaak.
Malternative :
Dit was ongetwijfeld de meest verrassende stand van de beurs. Een jonge
ondernemer die met zijn startup tegengewicht wil leveren tegen de vele gin en
whisky distributeurs. Een selectie van zorgvuldig uitgezochte cognacs en andere
spirits (Marc, Porto, Pineau, …) konden mij alleszins overtuigen. Wanneer we
spreken over kwalitatieve cognacs van 40 jaar oud, zit je bij premium merken
vaak in het segment van mooie kristallen decanters met prijskaartjes tussen de
400 en 3000 Euro. Ik proefde aan deze stand een Cognac Vallein Tercinier Hors D’Age
(Blend >40j) van 110 Euro, die bijna even lekker is dan de eerder genoemde
prijsbeesten. Voltreffer !
Ben je op zoek naar een cognac uit jouw geboortejaar, dan is de kans ook vrij groot dat je die hier kan vinden.
Ben je op zoek naar een cognac uit jouw geboortejaar, dan is de kans ook vrij groot dat je die hier kan vinden.
ABC Totaal :
Altijd fijn om op een beursstand iemand te ontmoeten die duidelijk heel veel
passie heeft voor zijn spirits. Ed Coljé heeft volgens mij gewoon whisky door
zijn aders stromen. Ik mocht zijn eigen whisky Domus Cardinalis First Taste proeven. Deze spirit laat hij
distilleren in Frankrijk, er volgt een eerste rijping op Amerikaanse eik,
daarna volgt een tweede rijping op vaten van witte Bordeaux (Graves, gemaakt
van Sauvignon en Sémillon). Momenteel experimenteert hij ook met vaten van Vin
Santo. Anders dan in Schotland zijn deze vaten niet helemaal leeg. Ed zorgt
ervoor dat er nog ongeveer 6 liter van de originele inhoud in het vat blijft en
dus vermengd met de whisky. In een geschenkverpakking verkoopt ABC Totaal een
fles whisky met een bepaalde finish, met een flesje van die welbepaalde wijn of
sherry erbij. Hij is verder ook gepassioneerd door whisky & food pairing en
ik ben er zeker van dat dit niet het laatste artikel zal zijn waarin ik zijn
naam vermeld.
Wat me dit jaar opviel op de wijnbeurzen was de afwezigheid
van een aantal grotere distributeurs, maar uiteraard waren er heel wat lekkere
wijntjes te ontdekken bij de kleinere standen. Op WineFair vonden we verder ook
nog unieke olijfolie, lekkere kazen, culinaire pralines en zelfs de “Würst” haute
dogs van Jeroen Meus. Enkele van deze producten krijgen nog extra aandacht op
onze zusterblog Tineke’s Cucina.
Bij het naar buiten gaan passeerden we nog een trailer van
‘De Boekenbeer’, met een selectie kwalitatieve sigaren en unieke spirits zoals
de ‘Ole Smoky’ Moonshine die we binnenkort nog verder zullen bespreken.
P.S. Een fotoalbum van ons bezoek kan je terugvinden op onze Facebook pagina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten