dinsdag 22 november 2016

Red Rye Manhattan

Enkele weken geleden was ik uitgenodigd op een stevig feestje in Antwerpen, ter gelegenheid van de officiële lancering van Johnnie Walker Blender’s Batch Red Rye. Deze nieuwe botteling is de eerste uit een reeks experimenten van dit welbekende Schotse merk. Voor deze whisky werd een blend gemaakt van mout- en graanwhisky, gerijpt in bourbon vaten en een half jaar op smaak gebracht in ex-Rye vaten. Het resultaat is een eerder zoete en kruidige whisky met toetsen van vers fruit.

Tijdens de lancering konden we de whisky proeven in een viertal cocktails (zie vorig artikel over deze whisky). Deze cocktails waren uiteraard zeer lekker, maar naar mijn gevoel kwam de smaak van de whisky niet sterk genoeg naar voor. Ik wou eerst en vooral de whisky op zich eens rustig proeven om er vervolgens een cocktail mee te maken die deze smaak helemaal centraal zou zetten.

Deze whisky op zich is geen super complexe smaakervaring, maar wel een lekkere ‘easy sipping’ whisky. Niet te zwaar, beetje zoet, beetje kruidig. Krijg je bezoek en zet je deze fles op tafel dan sla je zeker geen slecht figuur. Het is mogelijk de eerste ‘American style’ Scotch Whisky, wat ook duidelijk aangeeft welke cocktails dit zeker ondersteunen. Vermits ik persoonlijk nogal een liefhebber ben van Amerikaanse Bourbon en Rye whiskey, kan ik de smaak van deze nieuwkomer ook zeker wel appreciëren.
 
Cocktail : Red Rye Manhattan
Ingredienten
5 cl Johnnie Walker Red Rye
2 cl Zoete vermouth
1 dash Angostura bitters


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mengglas met ijs en roer tot alles voldoende gemengd en gekoeld is. Strain in een voorgekoeld Martiniglas en versier met een cocktailkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten