Na een ritje van 174 km werd ik hartelijk ontvangen door de master blender, de wijnproducent en het team van Delhaize. Als enige Vlaamstalige deelnemer aan dit event werd ik door de organisatie heel goed van de juiste informatie voorzien, waarvoor mijn dank. Mijn gok bleek juist te zijn, Delhaize lanceert een eerste beperkte botteling van 5000 flessen Belmouth, een Belgische vermout op basis van Cabernet Jura roséwijn uit de wijngaarden van Bovesse (Namur). De beschikbare hoeveelheid wijn blijkt de belangrijkste drempel te zijn om naar een grotere productie te gaan.
In tegenstelling tot de klassieke Franse en Italiaanse vermouts, kiezen ze bewust voor een roséwijn in combinatie met volgende 13 botanicals : absint, lievevrouwebedstro, jeneverbessen, kamille, kardemom, chicorei wortel, citroen, kruidnagel, gentiaan, hop, sinaasappel, groene thee en vanille.
Vermout als vintage aperitief is al een tijdje terug populariteit aan het winnen. Vermout is op zich een licht alcoholisch aperitief wat je kan drinken met een paar blokjes ijs en/of gemixt met tonic of Prosecco, maar het leent zich ook schitterend als ingrediënt voor heel wat bekende cocktails zoals de Negroni, Manhattan, Americano, Boulevardier etc.
Na de persvoorstelling kregen we een rondleiding doorheen de stokerij met uitleg over al hun producten en de productiemethodes. In een donkere kelder lag in alle rust ook een volgend project van de stokerij te rijpen, een Belgische Rye whisky.
Als laatste onderdeel van dit persevent werden we verwacht in de bar om één of meerdere cocktails te proeven op basis van deze vermout. Achter de bar stond brand ambassador Noach Van Damme (Tweevoudig Belgisch winnaar van de World Class Bartender wedstrijd). Ik was vooral nieuwsgierig naar de balans tussen de verschillende producten van Distillerie de Biercée en koos daarom de Negroni, bestaande uit gelijke delen Gin, Bitter en Vermout, alle drie echte Belgische producten en geproduceerd hier op deze locatie. De vermout is opvallend fris en zeker niet te zoet, wat mooi aansluit bij de Biercée Bitter, die toch wel iets forser is dan vb. de bekende Campari bitter. De Biercée ‘Less is More’ Gin maakt het helemaal rond en combineert de smaken tot een heerlijke cocktail.
De kruiden en aromatische planten geven deze vermout een Belgische tint, maar het blijft toch ook een vrij klassieke vermout die ook het verplichte ingrediënt absint bevat. De productie gebeurt ook op de klassieke manier. De basiswijn wordt versterkt met wijnalcohol van 80%, waarna de planten en kruiden erin mogen macereren. Op het einde van de rijping worden water en suiker toegevoegd. Deze vermout rijpt negen weken op eiken vaten. Deze vermout heeft een laag suikergehalte, wat ik een meerwaarde vind voor het gebruik in cocktails, die al snel te zoet of te stroperig worden. Hieronder de recepten voor de vier cocktails die werden voorgesteld. De flessen gingen mee naar huis om in alle rust de Negroni nog eens opnieuw te degusteren.
Negroni 100% Belgisch
- 40ml Belmouth Vermout
- 40 ml Less is More GiN (Biercée)
- 40 ml Biercée Bitter
Blood and Sand
- 30ml Belmouth Vermout
- 30ml Biercée Griotte of Crème de kers Delhaize
- 30ml Whisky Auchentoschan US Oak
- 30ml sinaasappelsap
Belmouth Highball
- 60ml Belmouth Vermout
- 120ml Fentimans Rose Lemonade
- 10ml Monin Roze Pompelmoes Siroop
Sbagliato
- 40ml Belmouth Vermout
- 40 ml Biercée Bitter
- 15 ml Monin Vlierbloesemsiroop
- 60 ml de Ry d'Argent Rosé (schuimwijn)
P.S. De foto’s voor deze collages zijn afkomstig van de
persdienst van Delhaize. Onze eigen foto’s kan je terugvinden in een album op onze Facebookpagina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten