woensdag 23 november 2016

National Espresso Day : Espresso Martini

Op 23 November is het in de Verenigde Staten “National Espresso Day”. Speciaal voor deze feestdag maken we de meest bekende koffie-cocktail : De Espresso Martini.

Deze cocktail werd bedacht in 1983 in SOHO (London), door bartender Dick Bradsell, nadat een jongedame hem vroeg om iets te maken wat “Wakes me up and then <censored> me up”. De Espresso Martini is een mix van vodka, koffielikeur en een stevige vers gezette espresso. Het is een rijke en smaakvolle cocktail met een prachtig schuimlaagje. Een schitterend aperitief voor het kerstfeestje op kantoor. Inderdaad, koffie als aperitief !

Natuurlijk is dit ook weer een cocktail die in elke cocktailbar lichtjes wordt aangepast om de smaken en aroma’s te verfijnen. Ik geef het eenvoudige Kahlua-basisrecept in “parts”. Altijd handig wanneer je grotere hoeveelheden maakt voor een feestje. Reken je toch liever in ml, neem dan 30 ml/part.

Ingrediënten
1 part Kahlua Koffielikeur
1 part Espresso koffie
2 parts Absolut Vodka


Bereiding
Eerst en vooral zetten we een kopje verse espresso. (een kopje Nespresso Arpeggio of Ristretto is ook prima !)


Alle ingrediënten mogen samen in een shaker met veel ijs. Gedurende een tiental seconden krachtig shaken. Strainen in een voorgekoeld Martiniglas. Versier het glas met enkele koffieboontjes.

TIPS :
  • Koffie drinken we naar eigen voorkeur met of zonder suiker. Ook deze cocktail kan je nog wat zoeter maken door 1 cl suikersiroop toe te voegen aan het recept. Het is zeker niet echt nodig, want de koffielikeur op zich is ook al vrij zoet. 
  • Maak eens een Belgische versie en vervang de vodka door Hasseltse Jenever !
  • In plaats van koffieboontjes als versiering kan je ook chocolade koffieboontjes erbij serveren. Het nadeel is dat die wel te zwaar zijn om te blijven drijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten