zondag 31 juli 2016

Cointreau Fizz


In 2009 scoorde Cointreau een ongelofelijk succes met de Cointreaupolitan, een iets of wat zachtere versie van de Cosmopolitan (zonder vodka). In 2013 probeerden ze het succes nog eens over te doen met de lancering van de Cointreau Fizz. Iets minder geslaagd als marketingcampagne, maar toch ook een lekkere en eenvoudige cocktail die nog steeds opduikt op menukaarten wereldwijd.
Cocktails hoeven zeker niet altijd ingewikkeld te zijn of veel ingrediënten te bevatten. Bij dit warme zomerweer moeten ze vooral lekker en verfrissend zijn. De Cointreau Fizz beantwoordt absoluut aan deze vereisten en is klaar op een paar minuten. Cointreau is een likeur gemaakt van sinaasappelen en kruiden en is een onmisbaar ingrediënt voor heel wat klassieke cocktails zoals de Cosmopolitan en de Margarita. Dit recept bewijst echter dat Cointreau op zich ook genoeg smaak te bieden heeft om een cocktail te dragen als hoofdingrediënt.
In onderstaande video zien we Alfred Cointreau, zesde generatie van de Cointreau familie, deze cocktail bereiden.

 
Ingrediënten
50 ml Cointreau
15 ml vers geperst limoensap
100 ml Fever-Tree Soda water
1 limoen


Bereiding
Vul een shaker met ijs en voeg de Cointreau en het limoensap toe. Stevig shaken gedurende 15 seconden. Strain in een voorgekoeld longdrinkglas met ijs. Vul het glas verder aan met bruisend water. Versier met een bloemetje of een partje limoen.

TIP : Deze ‘pure’ Cointreau Fizz kan je zelf nog naar eigen smaak aanpassen door er vruchtensap aan toe te voegen (vb. appelsap, veenbessensap, bloedsinaasappelsap, …). Wil je echt eens iets helemaal anders proberen, gooi er dan een theezakje in met zwarte thee.

zondag 24 juli 2016

Bezoek aan Koks & Tales (Hasselt)

Uitstekende cocktailbars zijn al lang geen privilege meer voor het Antwerpse Zuid en het Gentse Patershol, ook in andere steden met bruisende uitgangsbuurten verschijnen stilaan pareltjes die we nog stuk voor stuk moeten ontdekken.
Rob Biesmans uit Hasselt is zeker geen onbekende. Tijdens een eerdere reeks van ‘Mijn Restaurant’ liep hij in de kijker als vlotte zaalverantwoordelijke van Bigarreaux in Sint-Truiden. Lezers van Het Belang van Limburg kunnen zijn cocktailsuggesties steeds terugvinden in de weekendbijlage. En Rob maakt niet alleen cocktails, in zijn andere zaak steekt hij zelfs Jeroen Meus naar de kroon met zijn eigen ‘haute dogs’. Hoog tijd dus om zijn cocktailbar “Koks & Tales” eens te bezoeken.
“Koks & Tales” is na een voorgeschiedenis als pop-up op meerdere locaties en daarna een halftijdse locatie op de Bampslaan eindelijk neergestreken op een eigen stek midden in het gezellige centrum van Hasselt, slechts enkele panden naast zijn andere zaak, “The Foodmonkeys”. Mooi ingericht in een typische ‘speakeasy’-stijl, met zeer comfortabele zeteltjes. De zaak is niet erg groot, maar daar wordt momenteel hard aan gewerkt. Bij zonnig weer staat er ook een terras voor de deur.
De backbar laat alvast vermoeden dat we ook in ons glas niet teleurgesteld zullen worden. Rob is een liefhebber van klassieke cocktails, maar doet daar graag zijn eigen ding mee. Een voorkeur waar ik persoonlijk helemaal achter kan staan. Uiteraard heeft hij ook zelf al een aantal gloednieuwe cocktails ontwikkeld. We proeven een “Not so modest man”, een “Lazy Red Cheeks” en een verfrissende mocktail. Een adresje om zeker te onthouden en nog heel vaak terug te keren, zeker aangezien de cocktailkaart steeds aangepast wordt aan de seizoenen !
Koks & Tales – Schrijnwerkersstraat 9, 3500 Hasselt - www.koksandtales.com
P.S. Zoals gebruikelijk kan je op onze Facebook pagina een mapje terugvinden met enkele foto’s.

 

zaterdag 23 juli 2016

Cocktail : Cuba Libre


Havana (Cuba), ergens rond 1900. Het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog. Een groep soldaten zit in een ‘cantina’ wanneer kapitein Russel binnenkomt en een drankje besteld. Hij vraagt een Rum & Cola met een partje limoen. Het zag er zo lekker en verfrissend uit dat iedereen het drankje begon te bestellen. Iedereen stak het glas in de lucht en riep luidkeels “Por Cuba Libre !”. Een legendarische en vooral lekkere longdrink was geboren.
Ingrediënten
50 ml Havana Club Añejo (of een andere bruine rum)
100 ml Fever-Tree Premium Cola
1 limoen


Bereiding
Vul een longdrink met ijsblokken. Was de limoen en rol er even stevig mee over tafel. Hierdoor zal de limoen meer sap opleveren. Snijd de limoen in 4 kwartjes. Twee partjes mag je uitknijpen in het glas en daarna ook mee in het glas gooien. Vergeet niet met het tweede partje ook eerst even over de rand van het glas te wrijven. Voeg de gekoelde cola toe. Hef het glas en roep “Por Cuba Libre !”

woensdag 20 juli 2016

Testverslag Churchill's Gin + Tobacco Martini


De Gin-hype is ondertussen al een tijdje aan de gang maar de winkelrekken worden nog steeds overspoeld met heel wat nieuwe gins, vaak in een beperkte oplage. Ondertussen hebben we ook al een aantal gins gezien en geproefd die heel erg gedurfd en vaak compleet verschillend waren van alle andere gins die we ooit geproefd hebben. Ik herinner me mijn reactie nog toen ik voor het eerst rook aan een fles Butcher’s Gin, niet gemaakt door een drankstoker, maar door een rasechte slager.

De verwachting was dus ook zeer groot toen ik voor het eerst een persbericht las van Churchill’s Gin, een gin op basis van een tabaksextract, ook weer niet gemaakt door een klassieke drankstoker maar door twee West-Vlaamse professionals uit de sigarenwereld. De benaming ‘Churchill’ slaat in eerste instantie op het sigarentype met dezelfde naam, maar het past ook wonderwel bij het totale plaatje van dit product. Deze gin is dan ook in eerste instantie een ode aan de sigaar, maar zonder de nadelige gevolgen van het roken van tabak.

Ik nam contact op met de producent en mocht aan de slag met hun verrassende spirit. Ik adviseer jullie om deze gin zeker eens te proeven wanneer de kans zich voordoet. Doe het met een “open mind” en vergeet de tabak. Dit is één van de meest verrassende gins die ik al heb mogen proeven.

Het plan was vrij ambitieus : Ik wou de gin eerst proeven in zijn puurste vorm, daarna als gin & tonic met een neutrale, bittere tonic. Vervolgens maak ik een eigen “perfect serve” en probeer ik er ook nog een cocktail mee te maken waarbij het tabakseffect een duidelijke meerwaarde biedt.

Bij het openen van de fles is voor mij het primaire aroma dat van mandarijntjes of clementines. Daarna komen voorzichtig ook de andere ingrediënten naar voren zoals amandelen en vanille. Het tabaksextract is dus zeker niet agressief maar eerder een stille hint op de achtergrond. Wanneer de gin in het glas zit ruik je de zwoele hint van een gesloten houten kastje met sigaren.

Bij de eerste (pure) tasting valt vooral op dat de nasmaak heel lang blijft hangen en bijzonder lekker is. Voor mij was de nasmaak iets in de richting van marshmallow. Dit is beslist een gin die je ook puur als digestief kan drinken na een maaltijd. En je hoeft er zelfs niet voor in de fumoir te gaan zitten !

Ook in een gin & tonic met een zeer neutrale klassieke tonic bleven de aroma’s, smaak en vooral de nasmaak perfect overeind. Volgens de fabrikant komt deze gin het best tot zijn recht met één van de volgende mixers, afhankelijk van je wens voor het resultaat :
  • Fever-Tree Tonic Water of Naturally Light Tonic Water (Bitter, pittig, noten, hout)
  • Fever-Tree Mediterranean Tonic Water (Mild, floraal, mandarijn, vanille)
  • Fever-Tree Elderflower Tonic Water (Zoet, zacht, vanille).
Naar mijn mening is Churchill’s Gin absoluut een aanwinst voor elke bar. Deze gin lijkt inderdaad op geen enkele andere gin en is bijzonder lekker. Zelfs de unieke fles werd zelf ontworpen door de eigenaars, waarbij het onderste gedeelte van de fles ongeveer de vorm heeft van een sigarenkistje. Rond de hals van de fles zit een sigarenbandje. In onze verpakking zaten ook enkele sticks cederhout om een extra houttoets toe te voegen in het glas.

Onze ‘Perfect Serve’
Voor deze ‘Perfect Serve’ ben ik helemaal naar Lauwe gereden vlakbij de Franse grens, om de nieuwste Fever-Tree tonic af te halen bij de invoerder, vermits die nog nergens in de handel verkrijgbaar was. (Lees meer in dit artikel)
Ik was er rotsvast van overtuigd dat deze nieuwe tonic perfect zou matchen met deze unieke gin en dat bleek inderdaad een voltreffer !
Ingrediënten
5 cl Churchill’s Gin
15 cl Fever-Tree Clementine Tonic Water with Cinnamon
1 Cederhout stickje
Een partje mandarijn of een kwart schijfje sinaasappel


Bereiding
Vul een coppaglas met ijsblokken, voeg de gin toe. Vul verder aan met de tonic. Als extra toets voegen we een stickje cederhout toe en partje mandarijn of een kwart schijfje sinaasappel. 

Onze ‘Tobacco Martini’ cocktail

In cocktailbars is het een beetje een hype om ook een ‘smoked’ cocktail op de kaart te zetten. Hierbij wordt de afgewerkte cocktail onder een glazen stolp geplaatst om vervolgens met een speciaal ‘smoke gun’ toestelletje tabaksrook onder de stolp te blazen. De stolp wordt pas opgelicht tijdens het serveren zodat de klant eventjes omringt is door de subtiele tabaksrook. Een andere manier om smoked cocktails te maken is eerst een fles vullen met rook en dan de cocktail erin gieten, afsluiten en er 30 seconden goed mee schudden. Vroeger werd hiervoor vooral houtrook gebruikt net als bij het roken van vlees of vis op een BBQ, maar het wordt ook meer en meer gedaan met Deense pijptabak. Vermits er in onze gin reeds tabaksextract verwerkt zit, moeten we een soortgelijke cocktail toch ook kunnen maken zonder de extra toegevoegde rook ? Laat ons eens proberen.
Na het uitproberen van ettelijke combinaties moeten we toegeven dat het beslist niet eenvoudig is om een echt lekkere cocktail te maken met deze gin, met het behoud van smaken en aroma’s. Dat is natuurlijk ook een beetje eigen aan gin. De smaken en aroma’s zijn eerder subtiel, nooit overdreven sterk. Ze overleven dus ook zelden een confrontatie met sappen of siropen. Na enkele mislukte pogingen ging ik mijn licht opsteken bij Vallina Nelles van Vallina’s Gin (Binnenkort gaan we deze gin ook uitgebreid testen !), niet alleen producent van haar eigen gin-label maar ook een passionele mixologe. Na het uitwisselen van onze ervaringen besloten we het toch maar te houden op een ‘smoky’ versie van een Dry Martini. Alleen op die manier blijven de smaken en aroma’s echt overeind. Het resultaat viel alleszins in mijn smaak. Een lekkere en toch echt ‘andere’ versie van de Dry Martini.

Ingrediënten
50 ml Churchill’s Gin
15 ml Droge vermouth
2 scheutjes huisgemaakte orange bitters (orange bitters zijn tevens verkrijgbaar bij de betere drankenhandel)

Bereiding
Uiteraard bereiden we onze ‘Tobacco’-versie van de Dry Martini in een roerglas en niet in een shaker (James Bond kent er dus niets van… ‘Stirred, not shaken’ !).
Vul een mixglas met ijsblokken. Voeg de gin, vermouth en bitters toe. Roeren gedurende 20 seconden. Strainen in een voorgekoeld martiniglas. In plaats van de gebruikelijke olijf zouden we in dit geval liever een zeste van sinaasappel toevoegen in het glas.


Cigar pairing
We vroegen de fabrikant ook welke sigaar een perfecte match zou zijn bij een borreltje van deze gin. De voorkeur zou in dat geval eerder uitgaan naar een Dominicaanse robusto omdat Cubaanse sigaren gemiddeld gezien toch iets te dominant zijn voor de subtiele aroma’s van deze gin.

Churchill’s Gin is niet verkrijgbaar in de doorsnee drankenhandel of supermarkt, maar wel bij een selectie van voortverkopers van de fabrikant. Wij zagen de fles onder meer in het rek staan bij ’t Tabakshuis in Diest, maar een lijst met vaste verkopers kan je ook terugvinden op hun website.

zaterdag 16 juli 2016

Nieuwe tonic van Fever-Tree en Sergio Herman


Zowat het meest bekende merk van Premium Tonics is Fever-Tree, waarbij de naam uiteraard staat voor de kinineboom, die het koortswerende ingrediënt levert wat in alle tonics aanwezig is. Charles Rolls en Tim Warrilow, de oprichters van het merk, gaan er prat op dat hun mixers uitsluitend natuurlijke producten bevatten, ook de kinine in de tonics komt rechtstreeks van kinabomen uit Congo. Hun mixers zijn intussen overal verkrijgbaar en inspireren barmannen wereldwijd tot lekkere cocktailcreaties.
Het vaste gamma aan smaken bevat tot op heden 4 tonics, 2 gemberdranken, 3 limonades, soda water en cola.
  • Indian Tonic Water : De klassieke bittere tonic die de aroma’s van de gin volledig tot hun recht laat komen.
  • Naturally Light Tonic Water : Eveneens een klassieke tonic, maar met 45% minder calorieën.
  • Mediterranean Tonic Water : De perfecte mixer voor kruidige citrusgins. De citroenolie uit Sicilië, geranium, rozemarijn en mandarijntjes brengen je helemaal tot aan de middellandse zee.
  • Elderflower Tonic Water : Tonic op basis van vlierbloesems, ideaal bij een zoetere florale gin.
  • Ginger Ale : Mixer met 3 verschillende natuurlijke gembersoorten en een hint van limoen. Ideaal om te mixen met whisky of rum.
  • Ginger Beer : Gemberbier (niet alcoholisch) wat eveneens 3 soorten gember bevat en de perfecte basis vormt voor legendarische cocktails als de Dark ’n Stormy of Moscow Mule.
  • Bitter Lemon : Ook bekend als “Lemon Tonic”. Heerlijk in combinatie met een citrusgin of vodka. Gemaakt met bronwater, kinine en de allerbeste citroenen.
  • Sicilian Lemonade : Zuiderse citroenlimonade met enorm veel smaak, ook perfect te combineren met heel wat gin’s of vodka’s.
  • Premium Lemonade : Mixer op basis van limoenen en bronwater.
  • Soda Water : Klassieke mixer voor whisky.
  • Premium Cola : Natuurlijke cola op basis van bruisend mineraalwater, rietsuiker en gemoute gerst. Niet overdreven zoet, dus perfect om de smaak van je spirit te behouden. Ideale mixer voor whisky, vodka en rum.
Vanaf deze zomer komt daar nog een gloednieuwe tonic bij, waarvan de smaken en aroma’s werden samengesteld in samenwerking met bekende sterrenchef Sergio Herman. Deze zuiderse tonic kreeg smaken en aroma’s mee van clementine en kaneel.
Sergio creëerde ook twee ‘signature cocktails’ met zijn tonic :


Cinnamon Satisfaction

Ingrediënten
20 ml vers sinaasappelsap
45 ml vodka
1 Flesje Fever Tree Clementine & Cinnamon Tonic
1 Kaneelstokje
5 of 6 blaadjes van citroenverbena (of dragon)


Bereiding
Vul naar keuze een wijnglas of highball (longdrink) met ijs.
Voeg het sinaasappelsap en de vodka toe. Vul het glas verder op met de tonic.
Versier het glas met een kaneelstokje en de blaadjes citroenverbena (of dragon).



Clementine & Basil Love

Ingrediënten
1 wortel
10 ml vers geperst limoensap
45 ml London Dry Gin
1 flesje Fever Tree Clementine & Cinnamon Tonic
Enkele basilicumblaadjes en sinaasappelzeste


Bereiding
Haal een jong worteltje uit de tuin en gebruik een dunschiller om enkele lange stroken te maken.
Neem een groot wijnglas en plaats de stroken er eerst in langs de rand. Vul dan het glas verder op met ijs. Voeg het limoensap en de Dry Gin toe. Vul het  glas verder aan met de tonic.
Versier het glas met enkele basilicum blaadjes en rasp er wat sinaasappelzeste over vlak voor het serveren.

Deze gloednieuwe Fever Tree Clementine Tonic Water with Cinnamon is deze zomer exclusief te koop via de webshop van Sergio Herman (www.sergioherman.com). Binnenkort kan je hem ook vinden bij je gebruikelijke supermarkt of drankenhandelaar. Wij zijn er vrijwel zeker van dat ook deze nieuwe smaak weer heel wat barmannen zal aanzetten tot experimenteren. Ook op onze blog zal je één van de volgende dagen al een leuke combinatie ontdekken.
In de UK lanceerde Fever Tree recent ook Aromatic Tonic Water, maar die is voorlopig nog niet in ons land verkrijgbaar.  Op de website zagen we ook een Naturally Light Ginger Beer met 42% minder calorieën dan de gewone Ginger Beer, maar die is voorlopig ook nog niet te vinden in de winkelrekken.
Met dank aan Jet Import, invoerder van Fever Tree Premium Mixers voor de Benelux.

vrijdag 15 juli 2016

Press Event Mom Gin 14/07/2016


 
Bijna twee maanden geleden maakte ik voor het eerst kennis met Mom Gin, een zachte gin met toch stevig wat karakter. Delhaize vroeg me toen om er iets mee te doen naar aanleiding van Moederdag.
Dit weekend werd deze “royale” gin officieel gelanceerd voor ons land, in het kleurrijke kader van een sprookjesachtig kasteeltje in Edegem. Voor de gelegenheid zag het er allemaal heel erg fushia en roze uit, zelfs aan de gasten werd gevraagd om zich voor de gelegenheid te kleden met een vleugje van deze sprankelende kleuren.


Mom Gin pretendeert de meest vrouwvriendelijke gin te zijn. Aan een gebrek voor humor zal het zeker niet liggen, want hun marketing is heel erg “tongue-in-cheek” met een stevige portie Britse ondeugendheid.

Deze gin wordt gemaakt op basis van plantaardige producten en rood exotisch fruit. Vier destillaties in koperen ketels zorgen voor een uitgesproken zachte en elegante drank met een mooi rond en smaakvol karakter. De gebruikte botanicals zijn jeneverbessen, koriander, engel- en leliewortel, veenbessen, de tropische cassiaplant, tijm en zoethout.

Ter gelegenheid van deze officiële lancering kregen we ook twee ‘perfect serve’ recepten :
  • 5 cl Mom Gin
    15 cl Schweppes Premium Mixer Ginger & Cardemom
    Zeste van citroen of stukje gember en gedroogde rozenblaadjes
  • 5 cl Mom Gin
    15 cl Schweppes Premium Mixer Hibiscus
    Aardbei en zeste van citroen
Mom Gin is verkrijgbaar bij de betere drankenspeciaalzaak en in diverse supermarkten.

P.S. Zoals steeds kan je op onze Facebook pagina ook een volledige fotoreportage terugvinden !

zondag 10 juli 2016

Craft Project : Drink Covers


Bij de start van deze zomermaanden zocht ik een oplossing voor twee kleine probleempjes :

  • Door de zachte winter zijn er deze zomer veel insecten. Wanneer we op het terras genieten van een drankje wil ik die vieze beesten liefst uit mijn glas houden.
  • Troonopvolgster is twee maanden thuis en we moeten haar toch een beetje proberen bezig te houden.
Eén van de knutseltoestanden waar Troonopvolgster graag mee speelt zijn strijkparels. Het vervelende is dat haar 'kunstwerkjes' meestal nogal vrij nutteloos zijn. Daar gingen we dus een mouw aan passen. In de voorbije weken hebben we samen een set van 6 'drink covers' gemaakt, met een gaatje in het midden voor het rietje.

Was je nog op zoek naar een nuttige manier om je nageslacht bezig te houden ? Misschien is dit een idee !

zondag 3 juli 2016

Lazy Red Cheeks


Deze ietwat zoetere cocktail met een schitterende kleur is ooit ontworpen door Ben Belmans, die we vandaag ook kennen als één van de drijvende krachten achter Belroy's. Volgens het verhaal werd de naam van de cocktail bedacht door Tom Barman, zanger van de bekende rockgroep Deus.
Deze cocktail werd een grote hit bij heel wat cocktailbars in binnen- en buitenland. De kans dat je deze cocktail ook kan bestellen in jouw favoriete cocktailbar is dus bijzonder groot !
Bacardi-Martini, distributeur van Grey Goose Vodka nam deze cocktail ook op in zijn lijst met ‘signature cocktails’ ter promotie van hun merken.

Ingrediënten
4,5 cl Grey Goose Vodka
1 cl Violetsiroop
1 cl Suikersiroop
4 cl Limoensap
6 verse frambozen
1 tl Rietsuiker


Bereiding
Gooi de frambozen in een tumblerglas, samen met de rietsuiker en violetsiroop. Met een stamper alles goed door elkaar mixen, het sap moet uit de frambozen komen. Voeg vodka, suikersiroop en limoensap toe. Vul het glas op met gepileerd ijs en versier met een bloemetje en/of een half limoenpartje.

Wil je liever een cleane cocktail zonder de ‘pulp’ van de frambozen, maak de bereiding dan in een shaker en ‘double strain’ doorheen een fijn zeefje in het tumblerglas. Dit is dus niet de originele bereiding, maar ik heb het eens geprobeerd en het resultaat was best geslaagd. 


Violetsiroop
Violetsiroop kan je in de handel verkrijgen (vb. Monin), maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Dit recept is van Manuel Wouters : doe 500 ml water in een pannetje op een laag vuur en voeg 1 kg violetsnoepjes toe. Blijf rustig roeren tot het een siroop is. Laat afkoelen en giet over in een afsluitbare fles. 


Opgelet : Als je een kleinere hoeveelheid wil maken moet je de verhouding tussen water en snoepjes sterk aanpassen, anders krijg je een zeer dikke siroop. Dit komt omdat er natuurlijk ook water verdampt. In een blogartikel las ik over een geslaagd recept met 200 gram snoepjes op 300 ml water.


TIP
Heb je geen gepileerd ijs in huis ? (="crushed ice", verkrijgbaar in zakken bij de drankenhandel)
Gooi gewoon wat ijsblokjes tussen een keukenhanddoek en knoop de uiteinden bij elkaar zodat het een zakje vormt. Leg dit bovenop een stevige snijplank. Enkele flinke meppen met een deegrol en je hebt de perfecte stukjes ijs voor deze cocktail !

zaterdag 2 juli 2016

Opening SIPS@Link21 Popup Cocktailbar


Vrijdagavond was de officiële start van de SIPS@LINK21 Pop-up cocktailbar. SIPS, de bekende cocktailbar uit Antwerpen zal de hele zomer een selectie cocktails aanbieden in Link21, de opvallende brasserie langs de E313 in Herentals.
Meestal sluit Link21 tijdens de zomermaanden enkele weken de deuren, maar dit jaar zijn ze vastberaden om de hele zomer open te blijven en lekkere cocktails te serveren.
Een team van 6 barmannen werd persoonlijk opgeleid door Manuel Wouters om alle cocktails vakkundig en met de nodige details te kunnen bereiden. Ter gelegenheid van de officiële start stond Manuel natuurlijk ook zelf mee achter de bar. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een gloednieuwe cocktail voor te stellen, opgedragen aan de Belgische zangeres met Spaanse roots, Belle Perez.
Uiteraard was Belle ook zelf aanwezig om haar cocktail te proeven.
Wil je zelf ook proeven ? Tot eind augustus kan je terecht in Link21, Welvaartstraat 14 in 2200 Herentals.
Een volledige fotoreportage kan je zoals steeds terugvinden op onze Facebook pagina !

vrijdag 1 juli 2016

EK Match Wales-Belgium : Penderyn Welsh Whisky


Naar drankconsumptie toe kan je Wales vrij goed vergelijken met België. Er worden ook voornamelijk bieren geconsumeerd. Maar wat veel mensen misschien niet weten is dat Wales ook één redelijk bekend whiskymerk op zijn grondgebied heeft : Penderyn Single Malt Welsh Whisky.
Deze stokerij is nog relatief recent en werd door een groep vrienden opgestart in de jaren 90. Hun eerste single malt werd verkocht in 2004. De whisky’s worden eerst gerijpt op klassieke eiken Bourbonvaten, waarna ze nog even mogen rusten in Madeiravaten. Er zijn inmiddels ook varianten met sherry- of portovaten en voor de liefhebbers is er ook een botteling met extra turf. Deze laatste krijgt de turf enkel en alleen door vaten te gebruiken waar voordien sterk geturfde Schotse whisky in heeft gezeten.
Doordat deze stokerij zich niet in Scotland bevindt, zijn ze ook niet onderhevig aan dezelfde strikte wetgeving rond het maken van whisky. Zo laten ze hun mash buiten de stokerij maken, bij Brains Brewery in Cardiff. Wat zeer uniek is voor deze stokerij is de vorm en het concept van hun koperen stookketels. Deze “Faraday stills” zijn ongewoon recht en hoog en worden gebruikt als single stills. Dit is uitzonderlijk, want de meeste whisky’s worden gestookt in een klassieke dubbele- of zelfs driedubbele lijn van stookketels. De stokerij beschikt ook over enkele recente kleinere ketels, die zullen gebruikt worden voor nieuwe whiskyvarianten. In een kleinere oplage maken ze eveneens een eigen vodka, gin en likeur.
We proefden hun belangrijkste whisky, de Penderyn Single Malt Madeira finish (46%). Een mooi gebalanceerde spirit met een zoete kruidige smaak. Geur van vanille, rozijnen en zelfs een licht lederaroma. Een lange nasmaak van rode vruchten, vanille en zelfs een beetje gember.
Heel wat whiskydrinkers raden aan om deze Welsh whisky net wel met ijs te proeven. Uiteraard geen minuscule ijsblokjes die dadelijk wegsmelten, maar een groot stevig ijsblok of een dikke ijsbal. Het klein beetje smeltwater zal de rijke aroma’s van deze unieke spirit extra benadrukken.
Dit is inderdaad geen Scotch Whisky, maar het is ook beslist geen tweederangs whisky om te mengen met cola of ginger-ale. Integendeel, dit is een buitenbeentje. Het is een unieke en complexe whisky die beslist de moeite loont om te ontdekken en te delen met je vrienden.