vrijdag 5 februari 2016

Valentijn verwenbordje met Passion N°2 cocktailBij de start van het weekend serveer ik jullie een tweede Valentijncocktail en deze keer is het echt eentje om helemaal mee uit te pakken. Of dacht je dat alleen trendy barristas een mooi verwenbordje kunnen presenteren ?

Voor het feest van de liefde moeten we natuurlijk ook een cocktail maken met passievrucht. Liefst van al wil ik die cocktail zo puur en zuiver mogelijk houden. Maar net omdat de cocktail zo strak is, gaan we helemaal los met de presentatie door er een halve passievrucht bij te serveren en een klein glaasje Champagne. Leg er nog een extra praline of chocolaatje bij en je hebt een echt Valentijn-verwenbordje op basis van de cocktail “Passion N°2”.

Ingrediënten

5 cl wodka
Eén passievrucht
Een koffielepeltje fijne suiker
Champagne

Werkwijze

Snij de passievrucht netjes in twee. De ene helft gaan we presenteren op het bordje met een klein lepeltje erbij. Uit de tweede helft schep je de inhoud in je shaker. Voeg het koffielepeltje suiker toe en gebruik een ‘mudler’ of stamper om het goed te pletten en door elkaar te mengen. De suikerkorreltjes zullen het pletten iets gemakkelijker maken.

Vul de shaker met een stevige schep ‘crushed ice’ en voeg als laatste de wodka toe. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden. Vul een tumblerglas met ijsblokken en ‘double strain’ de cocktail in het glas.

Technieken

 • Double Strainen :
  We gebruiken niet alleen de gewone strainer die ervoor zorgt dat het ijs niet allemaal mee in het glas terecht komt, maar we gebruiken als extra nog een fijn zeefje om zeker alle overblijfselen van het vruchtvlees en de pitjes op te vangen. Deze techniek was de basis voor de naam van deze blog !
 • Crushed Ice :
  “Gemalen” of “gebroken” ijs, dus kleine stukjes in plaats van grote blokken. Gewone ijsblokjes hebben we allemaal in ons vriesvak, maar hoe maak je crushed ice ?
  • In kookshops kan je speciale siliconen “matjes” vinden waarmee je heel gemakkelijk crushed ice kan maken. 
  • Cocktailbars gebruiken speciale toestellen om het ijs te breken of kopen het gewoon kant-en-klaar in grote zakken. 
  • Wat ik zelf wel eens heb gedaan is een aantal ijsblokken in een blender gooien, maar dat is een zeer lawaaierige manier. Het lukt wel stukken beter als je wat water toevoegt in de blender. 
  • Wat sommige barmannen ook wel eens doen als ze snel wat extra crushed ice nodig hebben : Gooi een aantal ijsblokken op een keukenhanddoek, maak er een zakje van en klop er herhaaldelijk mee op een hard oppervlak. Wil je geen risico op ongelukken of beschadiging, doe dan liever de ijsblokjes in een plastic zakje, leg het tussen een keukenhanddoek op een stevige snijplank en klop erop met een deegrol of houten keukenhamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten