donderdag 18 februari 2016

Vergelijkende test : Gins met een chocoladesmaakjeOp enkele dagen tijd kregen we maar liefst twee verschillende Belgische Gins aangeboden om te testen, beide met een subtiel chocoladesmaakje. Een ongelofelijk toeval wat natuurlijk de aanzet gaf tot een vergelijkende test.

1. Xolata X-Gin

Dit is een “Premium Cocoa Based Gin” op basis van Colombiaanse cacaobonen, hazelnoten uit Piemont√©, amandelen uit Avola, wilde peper en vanille uit Madagaskar. Deze gin is een unieke creatie van Peter Messely (Xolato) en wordt gestookt door likeurstokerij De Moor, die meerdere uitstekende flessen op zijn naam heeft staan. Naast de (verplichte) jeneverbes werden maar liefst 45 andere botanicals gebruikt tijdens de productie.
Bij deze gin kregen we ook een balletje met “cacao nibs”, die erbij kunnen geserveerd worden. Xolato Chocolate Xperience organiseert chocoladeworkshops, teambuildings en recepties. Heel veel mogelijkheden dus, zolang chocolade maar het thema is.


De benaming verwijst naar de origine van de cacaobonen waar de Inca’s, Azteken en Maya’s hun godendrank mee brouwden. Ze noemden deze drank “Xocolatl” wat later werd vertaald als chocolade.

Omwille van de bijzondere smaak houden we voor de tasting de tonic zo neutraal mogelijk, kies dus vb. een klassieke Fever-Tree of Fever-Tree Light. Je vraagt toch geen Gin-Tonic met chocoladesmaak om dan overdonderd te worden door pepers of mediterrane invloeden…

In het glas mogen enkele jeneverbessen en eventueel wat gember. Voor deze proefsessie hielden we de smaak uiteraard zo neutraal mogelijk.

Fles 50 cl. / 46% / 92 Proof

2. Pralin Gin

Het doel bij het samenstellen van deze Gin was om de unieke smaak van “orangettes” erin te krijgen, een heerlijk samenspel van Belgische chocolade en sinaasappel.

De ontwerpers van deze Gin, Marleen Reyniers en Franky Van Doren, zijn in 2013 gestart met een bakkerij en chocolaterie. Met deze Gin wilden ze een product ontwerpen wat perfect aanleunt bij hun visie van kwaliteit. Intussen staat deze unieke “vloeibare praline” op de kaart van meerdere restaurants.

Wij kregen deze fles ter test aangeboden door chocoladezaak en koffiehuis Chocolat uit Diest, waar de uitbaters overwegen om deze Gin ook permanent op de drankenkaart te plaatsen.

Ook deze Gin heeft een zeer bijzondere smaak en daarom adviseren we opnieuw om tijdens het proeven de tonic zo neutraal mogelijk te houden.

In het glas mogen enkele jeneverbessen en een zeste van sinaasappel.

Fles 50 cl. / 40% / 80 Proof

Opmerkelijk :
Voor beide Gins vonden we een aanbeveling om deze niet alleen te serveren als Gin-Tonic, maar om de Gin ook als digestief na de maaltijd puur te serveren in een borrelglaasje.


Tasting

Beide Gins werden tweemaal getest, puur en gemixt met een neutrale Fever-tree tonic. Omdat de wederhelft een grote Gin-Tonic fan is, vroeg ik haar om zo objectief mogelijk de smaken en geuren te vergelijken.

X-Gin :

Deze Gin heeft een eerder sterke geur. De alcohol is fel aanwezig door de botteling op 46°. Zodra je eraan went ruik je overduidelijk cacao en pure chocolade. Heel wat recensies spreken over vanille, maar in ons geval was die maar lichtjes waarneembaar.

Reacties bij het proeven : “Dit is echt lekker, niet te sterk, in tegenstelling tot wat je verwacht is de chocolade niet overweldigend, maar proef je deze vooral als nasmaak. Daar kan je duidelijk een lekkere fondant cacao waarnemen”

De combinatie met de meegeleverde cacao nibs is subliem. De reactie was onmiddellijk “Ja ! Dit is het gewoon !”

Pralin Gin :

Deze Gin heeft een duidelijke chocoladegeur, we zouden zelfs durven zeggen een echte pralinegeur. In de geur zit overduidelijk “bewerkte chocolade”, zoeter, meer suikers, je haalt er overduidelijk de bekende orangette-praline uit. Van deze geur krijg je ook echt heel erg zin in chocolade.

Reacties bij het proeven : “Oei, de verwachtingen waren door de heerlijke geur misschien iets te hoog. Iets te weinig chocolade in de smaak, maar de combinatie van geur en smaak is zeker wel een voltreffer. Dit is ook een zeer lekkere Gin, maar hij doet je vooral echt zin krijgen in chocolade… waar zijn de Orangettekes ?”.

Dit lijkt ons dan ook vooral een heerlijke Gin om te degusteren samen met een praline of Orangette erbij. Of meerdere !

Conclusie :
 
Beide Gins zijn aan elkaar gewaagd en we durven ze allebei vloeibare pralines te noemen. Voor ons is de winnaar op smaak X-Gin, de winnaar op geur Pralin Gin. Wanneer we alles vergelijken en dan ook nog de combinatie met de cacao nibs erbij nemen, dan hebben we toch een lichte voorkeur voor de X-Gin. Maar ze zijn dus zeker aan elkaar gewaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten