maandag 8 februari 2016

Salon du Chocolat : LowCktails


 
Afgelopen weekend bezochten we voor onze foodblog ‘Tineke’s Cucina’ het Salon du Chocolat in Brussel. Tussen alle stands met heerlijke chocolade en pralines werd mijn aandacht getrokken door een hippe cocktailstand van het Franse merk Cosy met de prikkelende slagzin “Les Cocktails Pâtissiers”.
Aan deze stand viel ik echt van de ene verbazing in de andere.

Het ging immers niet om cocktails, maar om “LowCktails”, die zowat het midden houden tussen een cocktail en een mocktail, met een laag suikergehalte en met een alcoholgehalte wat slechts rond de 5° zit.

Zelf merken we ook dat we heel wat vragen krijgen rond gezondere drankjes, “skinny” (suikervrije of suikerarme) cocktails of compleet alcoholvrije mocktails, … de barman kreeg dus onmiddellijk onze volledige aandacht. 

Het feit dat deze aperitiefdrankjes weinig alcohol en suiker bevatten was op zich al vrij bijzonder, maar toen leerden we ook de smaken kennen van hun producten. Het “product” op zich is een versterkte wijn die op smaak werd gebracht door een patissier.  Maar het wordt nog gekker. De verschillende aperitieven kregen niet alleen de benaming, maar ook de smaak en geur mee van bekende desserten.
  • Tarte Sablée aux Fraises
  • Tarte au Citron Meringuée
  • Tarte Tatin Caramélisée
  • Clafoutis aux Griottes
  • Moelleux Chocolat Framboises
  • Fondant au Chocolat

We kregen uiteraard ook de kans om te proeven. Hiertoe werd het drankje aangeboden als mix met een beetje Schweppes Indian Tonic en een stukje citroen. We werden letterlijk omver geblazen.
De essentiële smaken van het dessertje waren absoluut te detecteren in het aperitief en de geur van het dessertje was ook overduidelijk aanwezig.


Op basis van deze aperitieven werden ook een aantal laag-alcoholische cocktails gemaakt. De recepten hiervan kan je terugvinden op hun website : http://cosytime.fr/deguster-cosy/  

Helaas zijn deze zeer bijzondere dranken momenteel in ons land nog niet vlot verkrijgbaar, maar onze handen jeuken om hiermee zelf ook cocktails te kunnen ontwerpen en bereiden.

Hopelijk komt hierop nog een vervolg !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten