donderdag 4 juli 2019

#Throwback Thursday : #Negroniweek 2019

 
Vorige week zaten we midden in de #Negroniweek. Een kleine terugblik op deze iconische cocktail die dit jaar reeds een eeuw bestaat. De cocktail werd bedacht in hetzelfde jaar dat een andere iconische fles ontstond, maar daarover later meer.

De Negroni is een variatie op de al veel oudere Americano, die oorspronkelijk de “Milano-Torino” noemde. Een mix van Campari, zoete vermouth en bruiswater. In 1919 bezocht Graaf Camillo Negroni zijn favoriete bar, Caffè Casoni in Firenze. Hij vroeg aan de barman, Fosco Scarselli, om de cocktail wat sterker te maken door het bruiswater te vervangen door gin. De rest is geschiedenis en de Negroni werd één van de meest populaire cocktails ter wereld.

Uiteraard is dit een cocktail die perfect past in de visie van Double Strainger om zo eenvoudig mogelijke cocktails te maken. Je hebt slechts drie gemakkelijk te vinden flessen nodig en je hoeft het recept amper te onthouden. Voeg gelijke delen van de drie flessen samen in een glas met ijs, even roeren en klaar! Desgewenst versieren met een stukje sinaasappel.


Waarom is dit een interessante cocktail voor bartenders ? Omdat je met die smaken eindeloos kan variëren, waardoor je er echt je eigen ding mee kan doen. De Campari kan je vervangen door andere amari. Er bestaan honderden vermouths (voor mij persoonlijk graag een vermouth met iets meer alsemkruiden) en variaties daarop (vb. Cochi Americano). En ik hoef je waarschijnlijk niet te zeggen hoeveel gins er intussen bestaan. Maar die gin mag je zelfs vervangen door andere sterkedranken zoals whisky, bourbon, tequila, mezcal, … alles is mogelijk en je krijgt telkens een compleet ander resultaat.


Wil je daar nog wat cocktailbitters bij toevoegen? Doe gerust. De bittere smaak wat intomen met een klein beetje tonic? Doe gerust. Wil je nog wat anders (vb. koffie of koffielikeur) toevoegen? Doe gerust. Je kan eindeloos experimenteren met deze eenvoudige maar uiterst smaakvolle bitterzoete cocktail.

En wat is dan dat "officiële" basisrecept volgens Campari ?


Negroni

Ingrediënten
30 ml Campari
30 ml Cinzano Rode Vermouth
30 ml Bulldog Gin


Bereiding
Vul een glas met ijsblokjes en voeg de drie ingrediënten toe. Roer zachtjes en werk af met een vers schijfje sinaasappel.


Als variaties hierop kreeg je tijdens deze recente editie van de #Negroniweek volgende posts :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten