vrijdag 26 juli 2019

Op zoek naar de echte Spritz uit Venetië

 
Het laatste decennium heeft de Spritz zijn plaatsje definitief veroverd op de menukaarten van zowat alle horecazaken. En dat is heus niet alleen bij ons het geval. Op de wereldlijst met meest bestelde cocktails in cocktailbars staat hij momenteel op nr.9. Maar volgens mij wordt hij nog het vaakst besteld in een doorsnee brasserie of op eender welk zonnig terrasje.

Vorige week was ik op reis doorheen België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Een Spritz kwam ik echt overal tegen. Al moet ik toegeven dat zeker niet elke bartender een even lekker aperitief kon serveren. De slechtste Spritz proefde ik in een hotelbar in Zwitserland (volgens mij had het glas gewoon even naast de fles Prosecco gestaan…), de allerbeste – hoe kan het ook anders – in een cocktailbar in Italië.


De originele oer-Spritz was een mix van wijn en bruiswater en kwam uit Oostenrijk. Toen een gedeelte van Italië begin 1800 onder Habsburgs bewind stond (“The Kingdom of Lombardy–Venetia”) verspreidde het drankje zich verder naar het zuiden. In het noordoosten van Italië waren de wijnen wat sterker dan in Oostenrijk waardoor deze “aangelengde wijnen” snel populair werden. Tussen 1800 en 1900 spraken we meestal over een mix van schuimwijn met plat water. Na 1900 had je de opkomst van de siphon-flessen en werd overgeschakeld naar stille wijnen met bruiswater. In de jaren 1919-1920 ontstonden heel wat bitterzoete likeuren (Aperol, Select, … ) die al snel als extra smaakmaker werden toegevoegd aan de Spritz.


Afhankelijk van land, stad of gemeente kan de Spritz op een andere manier worden bereid. Bij ons is de meest populaire versie uiteraard de fel oranje Aperol Spritz met een schijfje sinaasappel, op de hielen gevolgd door de Hugo met zijn zweemzoet vlierbloesemaroma en een takje munt. Aan het Gardameer proefde ik ooit Aperol Spritz met Sprite limonade in plaats van bruiswater en dat was zelfs niet eens zo slecht, liggend aan het zwembad onder de palmbomen. Maar over het algemeen bestaat de Spritz vandaag uit Prosecco, bruiswater en een oranje of rode bittere Italiaanse likeur. De Hugo mag je beschouwen als een populaire uitzondering.


Wanneer je in de regio tussen Bologna en Venetië vertoeft lijken de Spritzes vaak veel roder van kleur dan bij ons. En neen, we hebben het dan niet over een iets bitterdere Campari Spritz die je ook wel tegenkomt in Italië, maar wel over de originele Venetiaanse Select Spritz.


Select Aperitivo 
ontstond in 1920 in het historische hart van Venetië, in het district Castello. Na afloop van de eerste Wereldoorlog werden de brokken opgeruimd en was het tijd om terug iets op te bouwen. De Pillo broers grepen het moment en kwamen op de markt met dit aperitief wat heel snel aansloeg. Italianen zijn gek op aperitieven en het rode verfrissende drankje was al snel te zien op elk terrastafeltje.
 
Select Aperitivo is een product uit het gamma van de Montenegro Group, waar het zijn plaats heeft naast o.a. Amaro Montenegro en de Italiaanse brandy Vecchia Romagna. Select Aperitivo is ook bij ons verkrijgbaar bij de betere drankenhandel.


Select Spritz – Het originele recept uit Venetië

Ingrediënten
3 delen Prosecco
2 delen Select Aperitivo
1 splash Bruisend water
1 grote groene olijf


Bereiding
Voeg Select, Prosecco en bruiswater samen in een groot wijnglas met ijs. Roer heel kort om alles samen te brengen en voeg een grote groene olijf toe.


Relax en geniet van dit heerlijke aperitief, bij voorkeur in goed gezelschap en met een bordje antipasti erbij. De wederhelft zorgde voor een lekker mini-caprese met tomaatjes van Stoffels.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten