donderdag 13 december 2018

Stijlvolle Geschenktips : Rémy Martin 1738 Accord Royal

 
Een brandy kwam reeds eerder aan de beurt, maar een geschenkdoos met een echte cognac hadden we nog niet eerder in onze “Stijlvolle Geschenktips”.

In 1738 bekroonde koning Lodewijk XV Rémy Martin met een koninklijke licentie als beloning voor de uitzonderlijke kwaliteit van zijn cognac. Zo kreeg Rémy Martin als enige huis de toelating om zijn wijngaarden uit te breiden. Met 1738 Accord Royal wekt Rémy Martin een legendarische cognac opnieuw tot leven op basis van dezelfde geheime recepten die deze spirit al in 1738 zo succesvol maakten.

De wijn wordt gemaakt met 2/3 druiven van de Grande Champagne en 1/3 druiven van de Petite Champagne. Deze wordt tweemaal met de droesem (de drab van vaste stoffen die in wijn achterblijft na de fermentatie of na een bepaalde tijd van rijping) gedistilleerd in koperen stookketels. Het zachte en fruitige distillaat wordt daarna gerijpt in kleine en zwaar getoaste Franse eiken vaten. Het resultaat is een cognac met een mooie donkere koperen kleur, met een volle smaak en een rijk aroma. Voor deze “limited edition” worden een 300-tal vaten met elkaar gemixt met rijpingstijden van gemiddeld 12 jaar, wat langer is dan de VSOP botteling met een gemiddelde rijpingstijd van slechts 8 jaar.

Een aantal cognac-kenners beschrijven deze fles als de beste cognac in het segment onder de Rémy Martin XO, die toch dadelijk meer dan 100 euro duurder is. Als je kijkt naar complexiteit dan gaat dit zonder enige twijfel in de richting van een XO.

Neus : eikenhout, geroosterde kruiden
Mond : vijgen, pruimen, sinaasappel, floraal met een lange rijke afdronk.

 
Voor de eindejaarsfeesten lanceert Rémy Martin deze beperkte editie van de 1738 Accord Royal in een mooie geschenkverpakking met twee glazen. Ik vermeld graag dat er tevens een tweede geschenkdoos verkrijgbaar is met de Rémy Martin XO. Je kan beide sets vinden bij de betere drankenhandel.

Sidecar 1738


Ingrediënten
5 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal
2 cl Cointreau
2 cl vers citroensap


Bereiding
Voeg de drie ingrediënten samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende een 15tal seconden. Dubbel zeven in een mooi Old Fashioned glas met een groot ijsblok.

 
P.S. Een cocktail in een gelijkaardige stijl krijg je wanneer je vers citroensap toevoegt aan een flinke borrel Cointreau Noir, deze wordt immers gemaakt met Rémy Martin cognac als basis ;-)

Disclaimer : All pictures and text are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. The Xmas themeweek recommendations are entirely personal and all chosen by me. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations that were chosen for me instead of by me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten