maandag 30 april 2018

Red Eye Manhattan met Knob Creek Rye

Amerikaanse whiskey kan je grofweg indelen in twee varianten : Bourbon en Rye. Daarnaast is er vb. ook nog Tennessee Whiskey, waar vooral het productieproces anders verloopt. Bourbon is gemaakt met minstens 51% maïs en is wat zoeter en zachter, Rye is gemaakt met minstens 51% rogge en is heel wat kruidiger, waardoor het zich ook beter leent voor de wat stevigere cocktails zoals vb. de Manhattan.

Knob Creek is een top brand van stokerij Jim Beam en eerder deden we al heel wat experimenten met hun voortreffelijke bourbon. Onlangs kreeg ik een fles Rye ter beschikking om te testen en dus ging ik op zoek naar een geschikt recept wat dus ook iets steviger mocht zijn.

Enkele maanden geleden was ik aanwezig op een guestshift van Martin Hudàk van The Savoy, die heel wat cocktails maakt met koffie of koffielikeur als ingrediënt. De koffie vervangt dan vaak het bittere ingrediënt in de cocktail, een koffielikeur vervangt (al dan niet gedeeltelijk) het bittere en het zoete ingrediënt. Ik wou ook een recept vinden in die richting, maar waarbij de kruidigheid van de rye whiskey ook helemaal tot zijn recht zou komen.

Red Eye Manhattan

Ingrediënten
6 cl Knob Creek Rye
2 cl Martini Riserva Speciale Rubino (zoete premium vermouth)
2 cl Kahlua koffielikeur
2 dashes Angostura bitters

Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Krachtig roeren gedurende een halve minuut. Strainen in een mooi coupeglas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten