woensdag 25 april 2018

Verslag van een bijzondere dag in het Atomium : Marie Brizard Masters & Tio Pepe Challenge

Als cocktailblogger blijf ik het best een mooie eer vinden wanneer ik gevraagd word als jurylid voor een belangrijke cocktailwedstrijd. Maandag werd ik dan ook verwacht in het iconische Atomium in Brussel voor de Marie Brizard Masters 2018 Belgium, georganiseerd door wijn- en spiritsverdeler Cinoco.

Dit was de Belgische finale van deze wedstrijd, waarna de winnaar doorgaat naar de “wereldfinale” in Bordeaux. Aansluitend was er nog een tweede cocktailwedstrijd, de Tio Pepe Challenge, waar collega-blogger Yannick in de jury zou zetelen. Het beloofde een schitterende dag te worden.

Marie Brizard Masters


Bij de kandidaten zaten zowel beginnende bartenders als geroutineerde “oude rotten” die al menige wedstrijd achter de kiezen hadden. Dat vertaalde zich uiteraard ook in duidelijke verschillen in de cocktails die we te proeven kregen. Al wil ik zeker de nieuwkomers gerust stellen, zelfs de meest ervaren deelnemers waren duidelijk kapot van de zenuwen en maakten hier en daar ook al eens een foutje. Deelnemen is ook hier zeker belangrijker dan winnen, omdat je bij elke wedstrijd meer ervaring kan opbouwen en jezelf kan inspireren met de creaties van de andere deelnemers.


Donald Simons van Black Smoke (Antwerpen) ging aan de haal met de eerste plaats met zijn ‘Spicy Marie Martini’ op basis van Marie Brizard Orange Curaçao, Cognac VSOP, Sobienski Vodka geïnfuseerd met szechuan en gerookte kaneel. Op de tweede plaats freelance bartender Patrick Vercambre (Knokke) met zijn cocktail ‘Pin Stripe’. Het brons ging naar Michel Van Hecke van The Twelve (Brussel) met zijn ‘Hulky Green’.
Voor winnaar Donald Simons is het reeds zijn tweede nationale titel dit jaar, nadat hij enkele maanden geleden ook al de Ti’Punch Cup van Rhum Clement heeft gewonnen.


Tio Pepe Challenge

Ook deze tweede wedstrijd was een Belgische finale en ook hier mag de winnaar deelnemen aan de “wereldfinale” in Jerez de la Frontera. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd werd hier van de deelnemers toch wat meer verwacht. Er werd gestart met een blinde smaaktest waarin de deelnemers verschillende sherry varianten moesten herkennen, daarna volgde een behendigheidsproef met de ‘venencia’, een moeilijk hanteerbaar instrument wat gebruikt wordt om samples uit een wijnvat te halen. Deze proef was vrij hilarisch en de tussenkomst van de “swifferboy” om de vloer telkens opnieuw proper te maken was meer dan noodzakelijk.


Uiteraard was de laatste proef de eigenlijke cocktailwedstrijd. Hier ging Andres Claeys van de Tapabar (Antwerpen) aan de haal met de eerste plaats. Zijn cocktail ‘Bodas de Sangre’ werd gemaakt met Viva AM Amontillado, Solera 1847 cream, Vida Mezcal, Italicus, bloedsinaasappel, citroensap en verse koriander. Op de tweede plaats eindigde Tim Devriendt van The Cobbler (Gent) en het brons ging naar Patrick Vercambre die op deze finaledag twee keer de Top 3 behaalde.

Tijdens het naar huis rijden kreeg ik een telefoontje van het thuisfront. In het VTM Nieuws 
was er blijkbaar een reportage over de Marie Brizard Masters en Troonopvolgster was super enthousiast omdat ze haar papa op TV had gezien. Een mooiere afsluiter van zo’n dag kan je toch niet wensen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten