vrijdag 13 april 2018

Genever Mai Tai

Gezien het succes van onze recente Piña Colada post (zie ook deze post op onze Facebook pagina), zal ik trachten om iets vaker ‘Tiki-inspired’ cocktailrecepten te posten. Van oorsprong zijn Tiki cocktails vaak afkomstig uit de Caraïben, met veel fruit en hoofdzakelijk rum als spirit. Maar loop je binnen in een cocktailbar die duidelijk ‘Tiki-inspired’ is (vb. The Drifter, Bar Zar, … ) dan zal je merken dat ze zich zeker niet beperken tot rum, maar ook andere spirits inzetten.

Omdat we nu eenmaal in België wonen en omdat ik helemaal achter de recente trend sta om jenever nieuw leven in te blazen met op eiken vaten gerijpte premium 'genever', kies ik voluit voor deze vaderlandse borrel als basis voor een bekende Tiki cocktail : de Mai Tai.

Net als voor heel wat andere cocktails is er ook hier een stevige discussie over wie deze cocktail heeft uitgevonden en nog sterker, welk recept dan ook het originele recept is. Zowel het Trader Vic’s restaurant "Home of the original Mai Tai" als concurrent Don the Beachcomber beweren de uitvinders te zijn en hebben twee totaal verschillende recepten. Hun restaurants waren de eerste twee Polynesisch geïnspireerde restaurants in Hollywood. 

Wanneer je vandaag zoekt naar Mai Tai recepten zal je er tientallen vinden die allemaal verschillend zijn. Rum, limoensap, orgeat (amandelsiroop) en sinaasappellikeur zijn min of meer standaard, maar daarnaast zie je ook vaak suikersiroop, sinaasappelsap en ananassap als extra ingrediënten, naast bitters, grenadine, falernum etc.

Onderstaande cocktail is geïnspireerd door een recept van John Clay. De typisch moutachtige smaak van de gerijpte jenever draagt deze cocktail zonder enige moeite. De zelfgemaakte sinaasappellikeur kan je vervangen door Orange Curaçao of Cointreau. De amandelsiroop lijk exotisch maar kan je vrij gemakkelijk in de drankenhandel vinden (vb. Monin Orgeat). De zelfgemaakte Blood Orange Bitters kan je vervangen door andere Orange bitters.

Genever Mai Tai

Ingrediënten
6 cl Filliers Premium Genever 8 years
3 cl Sinaasappellikeur
3 cl vers limoensap
1,5 cl Orgeat siroop (amandelsiroop)
3 druppels Blood Orange Bitters

Bereiding
Voeg alle ingrediënten (uitgezonderd de bitters) samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden. Strainen in een Old Fashioned glas met gemalen ijs. Voeg nu de bitters toe boven op het glas en versier met een schijfje sinaasappel en een blaadje munt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten