donderdag 5 april 2018

Eén van de foutste cocktails : Piña Colada

De Piña Colada is zowat de meest tot de verbeelding sprekende cocktail. Hij is opvallend, wit-geel van kleur en wordt vaak versierd met ananas, een halve fruitschotel en/of compleet foute parapluutjes. Deze cocktail werd meermaals bezongen, recent nog door K3 maar iedereen kent uiteraard ook “Escape” van Rupert Holmes. Nee? Die song is beter gekend als “The Piña Colada Song” : "If you like Piña Coladas, and getting caught in the rain…”. De Piña Colada is verder ook nog de nationale cocktail van Puerto Rico.

Wat betekent nu eigenlijk de naam ? Piña is Spaans voor ananas, colada betekent “gezeefd”. Ananassap is dus een zeer belangrijk ingrediënt in deze cocktail. De Piña Colada is een longdrink, die meestal echter geserveerd wordt in een typisch Margaritaglas. Met longdrink bedoelen we dan ook eerder dat er flink wat fruitsap in zit, waardoor de cocktail toch wat lichter in alcohol is.


Als je op zoek gaat naar een recept voor de Piña Colada zal je merken dat bijna elk recept verschillend is. De basis blijft meestal vrij gelijk, maar de hoeveelheden willen nogal eens verschillen. Wanneer je deze cocktail maakt met even delen rum, kokosmelk en ananassap zal vooral de kokosmelk echt stevig doorsmaken. Ik heb zelf gemerkt dat ik met een andere verhouding een drankje krijg dat toch echt meer gebalanceerd is en wat lichter, waardoor het zich ook zeer gemakkelijk laat drinken. In sommige recepten zit ook extra suiker, maar dat heb ik er bewust uit weg gelaten omdat het de smaken teveel verbergt.


Piña Colada (Klassiek recept met 3 ingrediënten)


Ingrediënten
5 cl Bacardi Carta Blanca Rum
8 cl ananassap
3 cl kokosmelk


Bereiding
Alles samenvoegen in een shaker met ijs en krachtig shaken gedurende 15 seconden. Strainen in een highball of Margaritaglas. Versieren met een stukje ananas en eventueel een echt fout parapluutje.


Niets belet je om verder te experimenteren en de Piña Colada naar eigen smaak aan te passen. Wat vb. ook goed werkt is om vlak voor het serveren nog een klein scheutje bruine rum midden in het glas toe te voegen. Of waarom maak je er geen frozen versie van? Niet shaken maar alles in de blender met een tiental ijsblokjes. Ook superlekker op een zomers terrasje.


Hieronder de ingrediënten voor mijn favoriete versie. Clément Mahina Coco is een heerlijke Caraïbische kokoslikeur (blend van kokos en rum) wat deze cocktail echt een boost geeft.


 
Ingrediënten
5 cl Bacardi Carta Blanca Rum
2,5 cl Clément Mahina Coco
2 cl kokosmelk
8 cl ananassap


Heb je een feestje met kinderen erbij, zorg dan zeker ook voor de enige echte K3 Piña Colada mocktail, zodat ze ook lekker kunnen mee genieten (Recept Studio100) :

Ingrediënten
150 gr verse ananas in blokjes
10 cl kokosdrink
10 cl ananassap
2 el suikervrij vanille-ijs


Bereiding
Voeg de stukjes ananas samen met de kokosdrink, het ananassap en het vanille-ijs in de blender en mix. Giet de Pina Colada in een groot glas met ijsblokjes. Versier met een fruitsaté.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten