woensdag 28 juni 2017

Launchevent Bulleit Bourbon 10 years met Tom Bulleit

In Schotland vinden we gerijpte whisky’s die vele jaren op eiken vaten hebben liggen rusten. In Amerika lijkt dat niet zo’n prioriteit te zijn. Mogelijk onder invloed van de roemrijke Moonshine traditie, waar ongerijpte spirit steeds zo snel mogelijk werd verhandeld. Een whisk(e)y mag die benaming dragen wanneer de spirit minstens 3 jaar op een eiken vat heeft gerijpt. De meeste Amerikaanse whiskeys zijn dan ook niet ouder. Het is eigenlijk een redelijk recent gegeven dat ook Amerikaanse whiskystokers flessen op de markt brengen die ouder zijn.

Maandagavond was ik aanwezig op een lanceringsevent in Smoky Jo’s Cantina, waar Tom Bulleit zelf zijn 10 jaar gerijpte Bourbon kwam voorstellen. Naast de “gewone” Bourbon en de Rye whiskeys is dit de derde fles waarop zijn familienaam prijkt. Deze “10 year old” whiskey werd in Amerika op de markt gebracht in 2013, maar zal vanaf deze zomer wereldwijd beschikbaar komen.


Bourbon is Amerikaanse whiskey, gestookt uit minstens 51% maïs. In het geval van Bulleit is dat een flink stuk hoger met maar liefst 68% maïs, 28% rogge (wat veel is voor een bourbon) en 4% gemoute gerst. Deze ‘10y’ Bourbon heeft exact hetzelfde ‘high rye’ recept wat we reeds kennen, maar smaakt uiteraard anders door minstens 10 jaar rijping op gebrande eiken vaten. Er kan dus ook whiskey inzitten die 11 of 12 jaar oud is, maar de leeftijd op het label slaat steeds op het jongste vat.

De Bourbon kreeg door de rijping een donkerbruine kleur met rood-oranje-achtige tinten en begint met aroma’s van rijke, geroosterde eik, een vleugje vanille en gedroogd fruit. De afdronk is off-dry met gedroogde specerijen, karamel en tonen van gedroogd fruit. De flessen werden afgevuld op 45,6% alcohol.

Tom Bulleit is de oprichter van Bulleit Distilling Co. en baseerde zijn Bourbon op een oud recept van zijn over-overgrootvader Augustus Bulleit die een ‘high rye’ whiskey maakte tussen 1830 en 1850. Vandaag is Bulleit één van de snelst groeiende whiskey merken in Amerika.


Tijdens het event gaf Tom heel wat uitleg over deze nieuwe botteling en hij bleef daarna ook de hele avond aanwezig om op vragen te antwoorden. Tom bleek trouwens een zeer aimabele man te zijn met een enorm gevoel voor humor.
De cocktails en hapjes tijdens het event werden verzorgd door het team van de nabij gelegen “Black Smoke” rooftop bar & BBQ Restaurant.


Meer foto's kan je vinden op onze Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten