woensdag 14 juni 2017

The Botanist Foraging Experience 12/06/2017 - Sfeerverslag

Tijdens de winter editie van de #Pressdays vorig najaar had ik een boeiend gesprek met Nick Baeyens. Hij is Brand Ambassador van The Botanist Gin en Bruichladdich whisky en is vooral een zeer gepassioneerd wildplukker. Bijna dagelijks kan je Nick tegenkomen in de natuur waar hij wilde kruiden gaat plukken om te verwerken in lekkere cocktails. “Foraging” of foerageren is de officiële benaming voor deze activiteit, die zeker niet altijd zonder gevaar is. Van sommige planten bestaan immers zowel eetbare als giftige exemplaren en het is zeker niet eenvoudig om ze altijd met het blote oog van elkaar te onderscheiden. Tijdens die eerste ontmoeting werd reeds afgesproken dat ik eens zou deelnemen aan één van zijn plukwandelingen, maar door drukke agenda’s en teveel activiteiten was het er helaas nog steeds niet van gekomen. Tot deze week.

Maandagmiddag werden we op uitnodiging van drankenimporteur The Nectar
verwacht op een parkeerplaats in het dorpje Retranchement, aan de Nederlandse uithoek van natuurreservaat Het Zwin. Samen met een groep professionele bartenders zouden we wandelend doorheen Het Zwin een introductie krijgen in het plukken van wilde kruiden.

Deze praktische workshop kaderde in een wedstrijdprogramma van The Botanist Gin, waarbij de bartenders op 31 juli een recept mogen voorstellen voor een cocktail waarin ze minstens twee wilde kruiden hebben verwerkt. De drie beste deelnemers mogen mee naar Islay (Schotland) om deel te nemen aan The Botanist Academy en de finale van de wedstrijd. Een week geleden was er ook al een soortgelijke workshop ter voorbereiding van de kandidaten in Brussel, maar toen zaten we nog tot over onze oren in de Negroniweek.

Na een verwelkoming met een glaasje zelf gebrouwen vlierbloesem-champagne en ronduit briljante openingszinnen zoals “Sorry, maar ik stink naar de (kraai-)look” gingen we op pad. Onze gids voor deze workshop was herborist David Van Steenkiste, zaakvoerder van Herbas, een bedrijf uit Jabbeke dat kruiden en eetbare bloemen kweekt, plukt en verkoopt aan o.a. een dertigtal toprestaurants. David is een jonge kerel met een ongelofelijke kennis van kruiden en planten, die zelfs chefs als Syrco Bakker en Sergio Herman tot zijn klanten mag rekenen.

Volgens het verhaal wat we te horen kregen is wildplukken in ons land eigenlijk verboden, maar is er een gedoogbeleid zolang het voor eigen gebruik is. Desalniettemin kan je na middernacht in natuurgebieden soms ook wel eens koks of keukenpersoneel met zaklampen tegenkomen. We leerden dat wilde kruiden veel smaakvoller zijn dan gekweekte kruiden. Dat heel wat kruiden kunnen verwerkt worden in cocktails of in gerechten, maar ook dat je nooit kruiden mag plukken naast een beekje of weg vanwege de mogelijke zware metalen in de ondergrond. De beste tip van de workshop: Eet je toch van een plant die je niet kent, neem dan steeds een exemplaar mee naar huis, zodat je die in het slechtste geval kan laten zien aan de spoedarts. 

Sinds vorig jaar is er ook een zeer lekkere kruidenlikeur op de markt Hierbas de Las Dunas, een creatie van Syrco Bakker op basis van 18 verschillende kruiden uit de duinen van Cadzand. Een schitterend voorbeeld van wat er mogelijk is met wilde kruiden en planten.

Na een zeer boeiende wandeling doorheen het “eetbare Zwin” reden we richting Knokke, waar Nick Baeyens samen met Ran Van Ongevalle plaatsnam achter de bar van The Pharmacy. Voor deze gelegenheid was er een aangepaste kaart met cocktails waarin heel wat wilde kruiden verwerkt waren. Ik proefde een Martinez op basis van geïnfuseerde gin en een Picea op basis van een geïnfuseerde Classic Laddie. Een buitengewone ervaring die me al zeker nieuwsgierig maakt naar de wedstrijdcreaties van de bartenders.

Ook een welgemeende “Merci” aan Pierre van The Nectar dat ik mocht deelnemen aan deze workshop.

Meer foto’s kan je zoals steeds terugvinden op onze Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten