zaterdag 10 juni 2017

Negroniweek : Montenegroni

Op deze voorlaatste dag van de Negroniweek moeten we ook eens durven afwijken van het veilige pad. We willen dit jaar niet teveel rommelen aan de recepten, maar wel nieuwe smaken en andere merken ontdekken.

Vandaag zetten we de vermout opnieuw centraal in onze Negroni. Punt e Mes was volgens sommige bronnen de originele vermout in de Americano, voorloper van de Negroni. De naam Punt e Mes betekend letterlijk “een punt en half”, wat staat voor één punt zoet en een half punt bitter – “Un punto di dolce e mezzo di amaro”, wat resulteert in een bitterzoete vermout die toch net iets steviger is dan een gewone ‘rosso’ van Cinzano of Martini. Punt e Mes is een product van de Fratelli Branca Distillerie, ook bekend om zijn Carpano Antica Formula, wat ik persoonlijk toch nog steeds één van de betere vermouts vind.

Om even deze zijweg verder  te blijven bewandelen kiezen we vandaag ook niet voor Campari, maar voor een andere Italiaanse bitter, Amaro Montenegro. Dit is een traditionele Italiaanse bitter, gemaakt met meer dan 40 kruiden en botanicals, waaronder vanille en sinaasappelschillen. In tegenstelling tot Campari is deze bitter niet felrood, maar lijkt de kleur eerder op die van een zoete vermout.

Met deze twee bitterzoete ingrediënten doen we onze Negroni zeker alle eer aan tijdens deze Negroniweek. Maar vandaag is het toevallig ook World Gin Day
, dus trachten we ineens ook de nodige hulde te brengen aan deze spirit door te kiezen voor Broker's, een oer-Engelse gin die 4x gestookt wordt in koperen stookketels in een 200 jaar oude stokerij in de buurt van Birmingham. Aan de zuivere graanspirit worden volgende botanicals toegevoegd : De obligate Jeneverbessen, korianderzaad, iriswortel, nootmuskaat, cassia schors, kaneel, zoethout, sinaasappelschillen, citroenschillen en engelwortel.

MONTENEGRONI


Ingrediënten
5 cl Amaro Montenegro (6 cl voor echte die-hard amaro-liefhebbers)
3 cl Punt e Mes Vermout
3 cl Broker’s Gin
Sinaasappel


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een Old Fashioned glas met veel ijs. Even krachtig roeren en afwerken met een mooie twist van sinaasappelschil.


Wil je nog een extra bitter accentje ?
Voeg twee dashes grapefruitbitters toe.


Wil je nog wat verder experimenteren ?
Probeer eens om in een Negroni met even delen niet de Campari, maar de vermout te vervangen door Amaro Montenegro voor een bitterzoete maar tegelijk ook spicy Negroni. Versier met een twist van citroenschil i.p.v. sinaasappelschil. Deze variant werd bedacht door de Canadese bartender Stephanie Lamb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten