vrijdag 9 juni 2017

Negroniweek : Negroni Oscar Solana

Via Intriguing Brands (importeur van o.a. het Spaanse premium Ginmerk Siderit) ontdekte ik Oscar Solana, bartender en mixoloog van Taberna La Solía in Cantabrië, Noord Spanje.
Oscar is een zeer innovatieve en experimentele bartender die steeds op zoek is naar nieuwe combinaties voor zijn cocktails. Als officiële brand ambassador en mixologist van Siderit ontwikkelde hij ook het recept voor de premium Siderit Vermut. Oscar ontving voor zijn creaties heel wat prijzen zoals je ook kan zien op de afbeelding.

Vermout is in Spanje zeer populair en er zijn dan ook heel wat variëteiten op de markt. Uiteraard bevatten deze steeds alsem als noodzakelijk ingrediënt (Wermut in het Duits, wat aan de oorsprong ligt van de naam), maar daarnaast is er nog veel variatie mogelijk in de smaak. In het noorden van Spanje is “L’Ora de Vermut” een begrip (“Het uur van de vermout”), wanneer men een aperitiefje drinkt, begeleid met lekkere tapas.

Het Negroni-recept van Oscar Solana wijkt ook al dadelijk af van het principe van de drie gelijke delen. Spanjaarden zijn zoetekauwen en ze kiezen dus vaak voor een iets zoetere Negroni dan gebruikelijk, maar Oscar voegt er ook nog wel een ander “ongewoon” bitter element aan toe. Het extra bittere element in dit recept is “bitter orange jam”, wat we ook wel kennen als sinaasappel-marmelade. Toevallig had ik nog een potje in de koelkast staan, verrijkt met Teeling Whiskey en gember. Hiermee creëren we uiteraard een echte internationale Negroni met Spaanse gin en vermout, Italiaanse Campari en Ierse marmelade. Het resultaat was heerlijk !


Onze fles Siderit Vermut kwam in een geschenkdoos, aangevuld met een mooi glas, gedroogde sinaasappelschijfjes en bijpassende botanicals.


Ingrediënten
5 cl Siderit Vermut Oscar Solana
3 cl Siderit Gin
3 cl Campari
2 barlepels Orange Marmelade


Bereiding
Oscar Solana maakt deze cocktail in een shaker, maar persoonlijk vind ik het resultaat toch iets beter wanneer we deze ingrediënten samenvoegen in een mengglas. Met een shaker krijg je meer verwatering.


Alle ingrediënten mogen samen in het mengglas met veel ijs. Stevig roeren tot de marmelade helemaal opgelost is. Double Strainen doorheen een fijn zeefje in een whiskyglas met vers ijs.


Versieren met een gedroogd schijfje sinaasappel en eventueel een stukje kaneel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten