donderdag 17 januari 2019

Dry Old Fashioned met Tio Pepe sherry

 
Een Old Fashioned is niet alleen de oorsprong en het absolute basisrecept voor alle cocktails. Het is ook een mooie start om zelf verder mee te experimenteren. Door er eenvoudigweg enkele centiliter amaro of sherry aan toe te voegen krijg je dadelijk een compleet ander en complexer resultaat. Een zijdezachte Velvet Old Fashioned met zoete Pedro Ximénez sherry is bijna zelf een klassieker geworden, maar een Old Fashioned met een Palomino Fino sherry zoals Tio Pepe, dat zien we niet zo vaak.

Deze Dry Old Fashioned geeft dan ook een totaal ander resultaat. Een drogere en veel frissere Old Fashioned, die uiteraard nog steeds een vrij hoog alcoholgehalte heeft. Door vanillesiroop te gebruiken in plaats van gewone rietsuikersiroop verstevigen we het vanille aroma van de whisky. Kies voor deze Old Fashioned een zachte Schotse whisky, die al een duidelijke invloed heeft van de vatrijping. Ik zou niet kiezen voor een te lang gerijpte whisky, maar selecteerde zelf een Tomatin 15j. In deze whisky is de invloed van het eiken vat voldoende aanwezig, maar proef je ook een beetje honing en sinaasappel, wat perfect is voor onze cocktail.


Dry Old Fashioned met Tio Pepe sherry


Ingrediënten
5 cl Tomatin Single Malt 15j.
2 cl Tio Pepe Sherry
2 cl Marie Brizard Vanillesiroop
3 dashes Orange Bitters


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Krachtig roeren tot de beker ijskoud is. Serveren in een Old Fashioned glas met een groot ijsblok. Eventueel versieren met een schijfje citroen of limoen.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten