maandag 1 oktober 2018

Tweede editie van Spirits Inn Beringen

 
Vanzelfsprekend bracht ik een bezoekje aan de tweede editie van 'Spirits Inn Beringen', het lokale spiritsfestival in mijn thuisstad. Dubbel zoveel oppervlakte en dubbel zoveel standhouders als tijdens de eerste editie. Meer dan 1000 whisky’s en andere spirits te proeven. De organisatie was net als vorig jaar in handen van de lokale whiskyclub.

Het bijzondere aan dit festival is dat er elk jaar ook heel wat zeer exclusieve spirits te proeven zijn. Professionele standhouders met de nieuwste whisky-releases vormen op dit festival immers een minderheid. Tussen de standhouders zitten enthousiaste verzamelaars die je laten proeven van hun oudste en meest zeldzame bottelingen, maar evengoed staan er standhouders die zelf constant op zoek gaan naar zeldzame vaten met kwalitatieve whisky, cognac, armagnac of andere spirits. Unieke vaten die ze dan zo snel mogelijk proberen aan te kopen om zelf te bottelen. Ik kreeg vb. een boeiend verhaal te horen over een weduwe die een uniek vat in haar kelder had liggen, wat een onwaarschijnlijke buitenkans was om op de kop te tikken.

Het hoeft dus zeker niet altijd whisky te zijn, op dit festival komen ook andere spirits ruimschoots aan bod.

Ik proefde zelf een fantastische gerijpte sherry (Oloroso en Pedro Ximénez) en een unieke Calvados op vatsterkte bij Cave Aquila. Daarna proefde ik nog een andere Calvados (met maar liefst 70% peren !) en een ronduit zalige Bas Armagnac bij Wine4You

Een zeer geslaagde tweede editie voor dit spiritsfestival. Ik kijk al uit naar de volgende editie, volgend jaar op de laatste zaterdag van september.

1 opmerking: