Angostura 1919 is zelfs één van mijn favoriete rums om te gebruiken in cocktails. Maandag was ik uitgenodigd in één van de twee tiki-bars die ons land rijk is, Bar Zar in Antwerpen, voor de voorstelling van een gloednieuwe “Cask Collection N°1” super premium rum. Dit is een speciale reeks met ‘limited edition’ rums, gerijpt in andere vaten dan de standaard reeks. De uitleg kregen we van Philip Duff, de gekende jet-set bartender, consultant en spirits expert. Ook van Angostura zelf waren er mensen aanwezig om onze vragen te beantwoorden.
Wanneer je regelmatig presentaties en voorstelling bijwoont van whisky- en andere spiritsoorten, hoor je heel vaak hoe belangrijk de keuze van de vaten, het toasten van de vaten en de grootte en vorm van stookketels zijn voor de uiteindelijke smaak en aroma van je spirit. Dit zal beslist een grote grond van waarheid bevatten, maar het is zeker niet alles. Het brouwsel wat je in de stookketel giet bevat natuurlijk alle ingrediënten en de kwaliteit hiervan zal eveneens voor een groot stuk bepalend zijn voor het resultaat. Angostura rum is een schitterend voorbeeld van deze stelling. Deze rums worden gestookt in “continuous stills”, dus niet in klassieke koperen ‘pot still’ stookketels. Ook geen Solera toestanden zoals bij sommige andere producenten, maar gewoon een standaard rijping in ex-Jack Daniels vaten. En zelfs dat heeft voornamelijk een economische reden. Jack Daniel’s vaten worden tweedehands verkocht voor 45 dollar, terwijl je voor een degelijk sherryvat zo’n 800 euro mag ophoesten. De belangrijkste reden hiervoor is dat in de USA een whiskyvat slechts éénmaal mag gebruikt worden. Het productieproces van Angostura rum wordt dus eigenlijk vrij eenvoudig gehouden, maar toch slagen ze erin om een zeer sterke reeks met bijzonder smaakvolle rums in de markt te zetten. Doorgedreven vakkennis en kwalitatieve grondstoffen bewijzen hier dus zeker hun kracht.
Belangrijk om weten is dat Angostura ook het charter heeft ondertekend met betrekking tot leeftijdsvermeldingen op de fles. Wanneer op een fles “7 jaar” staat betekent dit dat de jongste rum die gebruikt werd in de blend minstens 7 jaar oud was. Ik weet intussen dat zeker niet alle rum-producenten dit charter ondertekenden of naleven. Hier herhaal ik ook nog eens dat 7 jaar rijping in het warme Trinidad overeenkomt met een rijping in het veel koudere Schotland van 20 tot 25 jaar.
Tijdens de voorstelling kregen we achtereenvolgens deze rums te proeven :
- Angostura 7 years
- Angostura 1919 (onmiddellijk herkenbaar door de intense vanillegeur)
- Angostura 1787 – 15 years
- Angostura Cask Collection N°1 – Oloroso Sherry Cask
Deze nieuwe N°1 is een blend van unieke rums van 6 tot 22 jaar oud, geselecteerd op complexiteit en aroma. Negen maanden gerijpt in Oloroso sherry vaten. Het is de derde rum die uitgebracht wordt in deze gelimiteerde reeks.
In de neus een warm aroma met chocolade, melasse, pruimen en eik. In de mond vooral geroosterde noten en uiteraard hints van sherry.
Voor mij was dit een zeer interessante tasting, want ik had nog niet eerder de verschillende bottelingen naast elkaar geproefd. Deze vier rums zijn echt totaal verschillend.
Aangezien deze voorstelling doorging in een cocktailbar werden er uiteraard ook cocktails mee gemaakt :
- Queen’s Park Sizzle (Angostura 7y, demerara siroop, limoen, munt, Angostura bitters)
- Cold Fashioned (Angostura 1919, bitter, rietsuikersiroop, chili)
- Rum & Sand (Amaro di Angostura, zoete vermouth, Angostura 7y, sinaasappelsap)
- 1919 Daiquiri (Angostura 1919, rietsuikersiroop, limoen, Angostura bitters)
Van deze ‘limited edition’ zijn er wereldwijd 16.200 flessen beschikbaar. Hiervan zijn slechts 360 flessen beschikbaar voor de Belgische markt, waarvan waarschijnlijk heel wat flessen naar cocktailbars zullen gaan.
Ik verklap alvast dat we binnenkort tijdens de Old Fashioned Week ook zelf aan de slag gaan met Angostura Nr.1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten