woensdag 31 oktober 2018

Johnnie Walker Blue Label - Ghost & Rare Port Ellen

 
Elk jaar ga ik op zoek naar een leuke nieuwe spirit om voor te stellen in het kader van Halloween. Dit jaar dacht ik aan Schotland, aan de kastelen en ruïnes en de vele verhalen over spoken die daar zouden rondwaren. Een andere soort Schotse ‘ghosts’ zijn whisky’s van stokerijen die al lang niet meer bestaan. Dan heb ik het uiteraard over legendarische stokerijen zoals Port Ellen op Islay.

Deze stokerij werd opgestart in 1825, maar werd gesloten in 1983. Bottelingen van deze uitstekende single malt whisky blijven nog af en toe opduiken en worden door hun schaarste bijna onmiddellijk collectors items. De resterende stock van Port Ellen is in handen van Diageo, het bedrijf wat ook het populaire whiskymerk Johnnie Walker in handen heeft. Het was dus een kwestie van tijd voor ze daar iets mee zouden gaan doen.

Johnnie Walker Blue Label 
is de topreeks waarin regelmatig ‘limited edition’ bottelingen worden gelanceerd. Unieke blends van zeldzame en uitzonderlijke whisky’s. Binnen deze reeks bestaat sinds vorig jaar ook een sub-reeks “Ghost & Rare”, dit zijn speciale blends die gemaakt worden met onvervangbare ‘ghosts’ (whisky van gesloten stokerijen) en uiterst zeldzame whisky’s (Limited Edition bottelingen). Vandaag betaal je voor een fles Port Ellen prijzen tot 3000 Euro, wat deze Blue Label Ghost & Rare ook waardevol en uniek maakt. En het spreekt voor zich dat de resterende voorraad aan Port Ellen Single Malt ook heel snel afneemt, wat de waarde voor verzamelaars elke dag doet stijgen.

Jim Beveridge, Master Blender van Johnnie Walker, balanceerde het unieke karakter van de Port Ellen met enkele andere zeer zeldzame whisky’s. Hij vertelt: "De 'Ghost' whisky's van Caledonian en Carsebridge voegen lagen toe van romige vanillezoetheid terwijl zeldzame malts uit Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol en Oban rollende golven van wasachtige citrus, rijke mout en tropisch fruitsmaken leveren - allemaal perfect uitgebalanceerd door de kenmerkende maritieme rokerigheid van Port Ellen die blijft hangen in de lange en verwarmende finish."

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 43,8% en is beschikbaar bij de betere speciaalzaken. Richtprijs 305,00 Euro voor 70cl. Elke fles in deze speciale uitgave is individueel genummerd.

Persoonlijke noot.
Halloween is de avond voor Allerheiligen. Voor ons gezin is dit een jaarlijks familiemoment waarop we ons heel erg verbonden voelen met ons eerste dochtertje, Ellen, overleden in 2010. Tijdens het schrijven van dit artikel over Port Ellen was zij onvermijdelijk de hele tijd in mijn gedachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten