zondag 1 juli 2018

Satao Gin / Elephant Gin

Satao Gin is een submerk van Elephant Gin, exclusief voor de Benelux. Ik heb zeker niet de gewoonte om bepaalde spirits echt te promoten, maar als blogger hou ik wel van een merk waar een goed verhaal achter zit. In dit geval wil ik graag iets kwijt over het engagement van deze Duitse ginstokers. Robin Gerlach, Tessa Wienker en Henry Palmer hebben een bijzondere passie voor Afrika en zetten zich in voor een welbepaald doel, nl. het beschermen van de wilde olifanten in de strijd tegen stropers die jacht maken op hun ivoren slagtanden.

Satao 
was de naam van één van de grootste olifanten in Afrika. Zijn imposante gestalte maakte hem bijna onaantastbaar voor zijn natuurlijke vijanden, maar in maart 2014 viel hij ten prooi aan stropers voor zijn slagtanden. Hij werd gedood met een gifpijl. Zijn naam werd een symbool in de strijd tegen de stropers. Op 20 juni 2014 werden de stropers die Satao gedood hadden gearresteerd. 

Het team van Elephant Gin werd geïnspireerd door dit verhaal en besloot hier hun missie van te maken. Voor elke fles Elephant/Satao Gin gaat er 15% van de winst naar de ‘Big Life Foundation’ en ‘Space for Elephants’. Voor elk miniatuurflesje wat verkocht wordt gaat er 15% van de opbrengst naar ‘The David Sheldrick Wildlife Trust’. Deze stichtingen houden zich uitsluitend bezig met de bescherming van de olifanten. Tot op heden heeft Elephant Gin reeds meer dan 350.000 Euro overgemaakt naar deze organisaties, afkomstig van de verkoop van hun gin en van enkele fundraising events die ze hebben georganiseerd. Elephant Gin mag ook zelf mee beslissen voor welke projecten hun fondsen ingezet worden en ze bezoeken regelmatig de reservaten om hierop toe te zien.


Satao Gin is beschikbaar in drie varianten : London Dry Gin, Elephant Strenght en German Sloe Gin. Wij proefden Satao London Dry Gin, een ambachtelijk gestookte gin van verse appels en geselecteerde Afrikaanse botanicals zoals Baobab, buchu, leeuwenstaart, duivelsklauw en alsem. Satao is een milde, zachte en fruitige gin. Bij de botanicals zitten ook dennennaalden en die vind je zonder twijfel ook terug in geur en smaak.


Tembo Melon (*)


Ingrediënten
5 cl Elephant/Satao Gin
6 cl vers sap van watermeloen
2 cl vers citroensap
2 cl House of Broughton Cucumber Natural Syrup
Tonic


Bereiding
Een stevig stuk watermeloen snijden we eerst in blokjes en die gaan in de blender. De gemixte meloen is nog vrij dik en passeren we eerst door een fijne zeef zodat alleen het mooie roze sap overblijft. Dit sap smaakt op zich vrij flauw, maar is een killer-combo met komkommer en gin.


Voeg alle ingrediënten (behalve de tonic!) samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken tot de shaker echt ijskoud is. Strainen in een mooi wijnglas met verse ijsblokjes. Aanvullen met tonic en heel kort even roeren. Serveren met een stukje watermeloen.


(*) Tembo is swahili voor olifant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten