zaterdag 21 juli 2018

Nationale Feestdag : Belgian Negroni

Voor velen onder jullie is de Nationale Feestdag vermoedelijk gewoon één van de betaalde feestdagen waar je recht op hebt. Maar uiteraard is zo’n feestdag ook ooit ergens ontstaan. Op 21 juli 1831 werd Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg-Gotha, later vooral bekend als Leopold 1, gekroond tot eerste Koning der Belgen.

Die inhuldiging had plaats in open lucht, op het Koningsplein voor de Sint-Jacobskerk op de Koudenberg. Dat doet een beetje denken aan de eedafleggingen van de Amerikaanse presidenten. Het was alleszins op die datum dat besloten werd om voortaan jaarlijks de Nationale Feestdag te vieren op 21 juli.

Het had trouwens ook zeer weinig gescheeld of Leopold 1 was koning van Griekenland geworden. Maar ook in die periode was Griekenland een vrij onstabiel land en daarom koos Leopold toch maar voor de Belgische troon. Onze vaderlandse geschiedenis had er dus helemaal anders kunnen uitzien...


Ter ere van onze Nationale Feestdag maak ik een Belgian Negroni, een aperitiefcocktail met uitsluitend Belgische producten. Met Donna Paola als ‘koningin-op-rust’ mag het trouwens best ook wel een Italiaans tintje hebben ;-)


Belgian Negroni
Ingrediënten
3 cl Filiers Young & Pure Genever (unaged)
3 cl Forest Vermouth Red
3 cl Biercée Bitter


Bereiding
Voeg de ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Roer ongeveer 30 seconden tot alles perfect gemengd en gekoeld is. Strainen in een Old Fashioned glas met vers ijs. Versieren met een gedehydrateerd sinaasappelschijfje.

Biercée Bitter is best wel een stuk bitterder dan vb. Campari. Vind je deze cocktail naar jouw smaak toch nog iets te bitter ? Voeg gewoon een klein beetje tonic toe !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten