zaterdag 7 juli 2018

De Mauresque met Ricard Plantes Fraîches

Absintdrankjes waren altijd al populair onder kunstenaars, omdat de dronken roes blijkbaar een bron was voor heel veel inspiratie. Henri-Louis Pernod was de eerste die in 1805 een commerciële “Liqueur d’Absinthe” distilleerde, een drankje wat tot vandaag nog steeds razend populair is bij onze zuiderburen. Eigenlijk bij zowat alle zuiderse landen want in Griekenland hebben ze Ouzo, in Turkije Raki, in Italië Sambuca, … allemaal anijslikeuren. Het grote verschil is dat Pernod geen alsem bevatte, maar gemaakt was op basis van steranijs (gedroogde vruchten/zaaddozen van de steranijsplant).

Andere producenten kwamen ook daarna op de markt met Pastis (=mengsel), waar smaken en aroma’s werden toegevoegd aan de alcohol door maceratie en dus niet via distillatie zoals bij Pernod. De grootste concurrent voor Pernod werd Ricard, die een Pastis op de markt bracht op basis van koriander, kamille, citroen, steranijs en zoethout. Deze Pastis was veel zachter en de anijssmaak was minder sterk door het zoethout. 

In 1975 sloegen de twee rivalen de handen in elkaar en ontstond het fusiebedrijf Pernod-Ricard, tot vandaag één van de grootste drankenproducenten en distributeurs. De voornaamste anijsdrank die ze vandaag in hun portfolio hebben is Ricard, het topmerk ontstaan in 1932 als “Ricard, le Pastis de Marseille”. Het is zelfs de meest verkochte anijsdrank ter wereld.


Back to the roots. Dingen doen zoals onze grootouders ze deden. Eenvoudig, eerlijk en ambachtelijk. Het is niet zomaar een modegril, maar wel een teruggrijpen naar wat we vertrouwen, wat puur is. Ricard ontwikkelde recent een nieuw recept voor hun Pastis op basis van anijs uit vers geplukte planten uit de Haute-Provence. In deze nieuwe botteling zit geen steranijs, maar uitsluitend verse planten die binnen de 24 uur na het plukken gedistilleerd worden. De planten worden geteeld door lokale boeren op het plateau van Valensole. Hier krijgen ze 300 dagen zon per jaar en staan ze midden tussen de lavendel.

 
Deze nieuwe Pastis Plantes Fraîches is uiteraard heerlijk aangelengd met ijskoud bronwater (klassiek doen we dat met een verhouding van Pastis en water van 1/5), maar ook perfect te gebruiken in cocktails. Het water kan je trouwens ook perfect vervangen door je favoriete mixer. Limonade, tonic, sinaasappelsap, … het werkt allemaal !

Mauresque


Ingrediënten

2 cl Ricard Plantes Fraîches
1 barlepel Orgeat siroop
10 cl gekoeld bronwater


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een longdrink glas met ijs. Even roeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten