maandag 16 juli 2018

Micheladas inspired by The Pharmacy

Wanneer je denkt aan een mixdrankje voor je cocktail, dan zal je wellicht eerst en vooral denken aan tonic, soda of bruiswater, misschien aan limonade of ginger-ale en natuurlijk ook cola. Maar tenzij je al eens op vakantie bent geweest in Mexico is er weinig kans dat je denkt aan een pilsbiertje als mixer. Toch is dat iets wat in Mexico zeer populair is en wat bij dit warme weer lekkere, pittige en zeer verfrissende cocktails oplevert.

Een tijdje geleden mocht ik deelnemen aan een workshop van Jan en Noa Van Ongevalle,
volledig gewijd aan “Micheladas”of spicy Mexicaanse biercocktails. Nu we elke dag temperaturen boven de 30° aflezen op onze terrasje is het hoog tijd om deze nog eens opnieuw te maken.

Wat heb je nodig ?
- Een flesje goed gekoelde Corona 
- Een bierglas met optioneel zoutrandje
- Ijsblokjes
- Limoen
- Peper, Tabasco en Worcestershire saus
- Optioneel : Tequila of Mezcal


In essentie maken we een “mini-cocktail”, die strainen we in het bierglas wat slechts tot de helft gevuld is met ijsblokjes. Tenslotte gieten we daar het gekoelde bier bij… maar echte durvers doen dat door gewoon het flesje bier omgekeerd in het glas te planten. Dat ziet er zeer spectaculair uit, maar dan moet je uiteraard je cocktail wel drinken met een (herbruikbaar!) rietje en heeft een zoutrandje geen nut meer. Hieronder kan je een drietal eenvoudige Michelada-recepten terugvinden.


In Mexico gebruiken ze voor deze cocktails geen gewoon tomatensap maar Clamato. Dit is tomatensap gemengd met suiker, kruiden en oestersap. Tijdens de workshop gebruikten we huisgemaakte Clamato van The Pharmacy. Voor deze blog hou ik het altijd wat eenvoudiger, gebruik dus gerust tomatensap uit de supermarkt of voorgekruid tomatensap zoals Big Tom Spiced Tomato Mix
, wat je vrij eenvoudig kan vinden in de supermarkt of drankenhandel.

Tijdens de workshop gebruikten we “gewone” Tabasco, maar ik heb zelf gemerkt dat smoky en spicy varianten echt wel een meerwaarde zijn voor deze cocktails. Ik zou dan ook eerder kiezen voor Tabasco Chipotle Peper Hot Sauce of de Tabasco Scorpion Sauce (Limited Edition) die we eerder ook gebruikten voor onze "Mary is Bloody Hot". 

Opgelet : Deze Micheladas zijn ZEER pittig gekruide biercocktails. Ook hier geldt de regel dat je altijd kruiding kan toevoegen, maar je kan ze er niet uithalen. Dit is geen cocktail voor watjes, maar proef tijdens de bereiding om teleurstelling te voorkomen. Zelf ben ik niet zo’n fan van een zoutrandje, maar een klein snuifje zout in deze cocktail werkt ook echt wel schitterend. 

1. Basic Michelada (Low-Alcohol)
In de shaker 20 ml limoensap, 30 ml tomatensap, peper, Tabasco en Worcestershire saus.

2. Michelada “Bloody Maria“
In de shaker 40 ml Tequila, 30 ml tomatensap, 20 ml limoensap, peper, Tabasco en Worcestershire saus.

3. Michelada “Margarita“
In de shaker 40 ml Tequila, 30 ml Cointreau en 20 ml limoensap. Zeker een snuifje zout!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten