dinsdag 24 juli 2018

Happy Tequila Day - Margarita Granata

Bijna wekelijks is er wel een officieuze feestdag die één bepaalde cocktail of één bepaalde spirit in de spotlights zet. Vorige week hadden we de feestdag van de Daiquiri, vandaag is het de beurt aan de bekendste Mexicaanse spirit : Tequila.

Tequila komt uit Jalisco, één van de 31 staten van Mexico, gelegen in het westen aan de Grote Oceaan. Deze populaire sterke drank wordt gemaakt uit sap van de agaveplant, maar de productieregio en de specifieke agavesoort zijn bepalend of de benaming Tequila mag gebruikt worden. Wanneer men hiervan afwijkt noemen we de spirit Mescal. Hiermee willen we zeker niet stellen dat Mescal steeds van mindere kwaliteit is, er zijn immers heel wat kwalitatieve en hoogstaande Mescals op de markt, vaak complex en rokerig. Tequila moet ook voor minstens 51% bestaan uit agavesap. Tequila’s van de allerhoogste kwaliteit kunnen zelfs voor 100% uit Agave bestaan.


Tequila wordt net als andere spirits gerijpt op eiken vaten en krijgt een benaming naargelang de rijpingstijd. Ongerijpt noemen we plata of blanca. Tot drie maanden noemen we silver, drie tot 12 maanden reposado. Alles wat langer dan een jaar rijpt noemen we añejo. Een ultra añejo rijpt langer dan drie jaar, wat eigenlijk enorm lang is in een zeer warm land als Mexico. Drie jaar rijpen in dat klimaat kan je misschien zelfs vergelijken met 25 jaar in Schotland.


Ondanks het feit dat de Margarita ook een eigen feestdag heeft (22/2), kies ik toch voor een eigen variatie op deze heerlijk verfrissende en lichtzurige cocktail. Zoals mijn vaste lezers wel weten heb ik het zelf niet zo voor zoetere cocktails.


Margarita Granata

Ingrediënten
4 cl Tequila Blanco
3 cl Sierra Tequila likeur
2,5 cl vers citroensap
2 cl Grenadinesiroop


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken tot de shaker ijskoud is. Dubbel zeven in een Margaritaglas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten