zaterdag 14 januari 2017

Vieux Carré, een cocktail uit New Orleans

Elke barman maakt zijn eigen variaties op elk klassiek recept. Slechts zelden is een variatie zo ongelofelijk lekker dat ze prompt een eigen naam krijgt en zelf toetreedt tot de lijst der klassiekers. Bij de bekendste voorbeelden zit vb. de Boulevardier, die een variatie is op de Negroni, die op zijn beurt een variatie was op de Americano.

Als we kijken naar de Old Fashioned, dan zien we letterlijk duizenden variaties, soms zelfs tien verschillende versies in één cocktailbar. Niet te verwonderen natuurlijk, want het recept van de Old Fashioned is gewoon een basisrecept zoals het in de vroegste cocktaildefinities werd beschreven : Spirit, suiker, bitters en water (ijs). En toch is er eentje geweest die voldoende body had om zijn naam te vestigen en zelf een klassieke cocktail te worden : De Vieux Carré !


Deze cocktail houdt zowat het midden tussen een Old Fashioned en een Manhattan. De naam Vieux Carré slaat op de Franse wijk in New Orleans, waar deze cocktail ontstaan is. Hij werd voor het eerst gemaakt in 1938 door Walter Bergeron, hoofdbarman van de Carousel bar in het Monteleone hotel. Deze bar wordt vaak genoemd als één van de mooiste bars ter wereld, met een bar die effectief gebouwd is op een (langzaam, kwartiertje per volledige omwenteling) draaiende carrousel.


Ingrediënten
3 cl Rye Whiskey
3 cl zoete vermouth
3 cl Cognac
1 cocktaillepel Bénédictine
2 dash Pechaud bitters
2 dash Angostura bitters


Bereiding
Alle ingrediënten mogen samen in een mengbeker met veel ijs. Stevig roeren en strainen in een voorgekoeld Old Fashioned glas met verse ijsblokken.

Afwerken met een gedroogd schijfje sinaasappel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten