dinsdag 10 januari 2017

Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged

Filliers Dry Gin 28 was één van de eerste Belgische gins die ik ooit in huis heb gehaald en is vandaag nog steeds één van mijn favorieten. Sinds de kerstperiode staat ook de ‘barrel aged’ versie in onze bar en dat geeft toch weer andere smaken en aroma’s.

De ‘28’ staat voor het aantal botanische kruiden die gebruikt worden tijdens het productieproces, maar wellicht ook voor 1928, het jaar waarin Firmin Filliers het originele recept ontwikkelde voor deze gin. Eén van de minder courante botanicals in deze gin is Belgische hop, wat toch wel zorgt voor een unieke smaak.

De ‘barrel aged’ versie mag voor het bottelen eerst vier maanden rijpen in middelmatig gebrande Franse eiken vaten uit Limousin. Dit zijn vaten die voordien gebruikt werden voor de productie van cognac. Het verschil met de niet-gerijpte gin zit vooral in het verzachten van de citrus en een mooier afgerond geheel.


Door de invloed van de vaten komt er natuurlijk ook een vleugje vanille naar boven en zelfs een aroma van bloemen, amandel en cake. In de mond is de citrus ook de dominante smaak, samen met een duidelijke jeneverbes, iets wat ik vaak mis bij de vele nieuwe gins die vandaag op de markt komen. Droge finish met sinaasappel en citroencake.

We doen het echt niet vaak, maar voor deze perfect serve zijn we nog eens ‘all the way’ gegaan met een kruidig boeketje botanicals in het glas, wat de aanwezige aroma’s nog extra versterkt : jeneverbes, roze bes, kaneel, steranijs, kruidnagel en exotische pepers. Absoluut geen gin & tonic om snel je dorst mee te lessen, maar wel een fotogeniek exemplaar om langzaam van te genieten en alle nuances langzaam in je op te nemen. Hou je het liever wat eenvoudiger, voeg dan een gedroogd schijfje sinaasappel toe aan je glas.


Voor het testen van een gin & tonic ga ik steeds voor een verhouding van 5 cl gin en 15 cl neutrale, bittere tonic.

Weersta vooral de drang om stevig te roeren. Voeg gewoon de tonic toe in het glas en roer even heel kort. Eén of twee keer rond het glas volstaat. Als je te lang blijft roeren verdwijnen de bubbeltjes en krijg je een flets drankje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten