woensdag 18 januari 2017

Op bezoek bij BLOSM (Gin en vermouth)

Het landelijke Haspengouw kwam de laatste jaren regelmatig in het nieuws in verband met de grote overschotten aan hard fruit. Door de boycot van Rusland waren ze immers plots één van hun grootste afzetmarkten kwijt. Heel wat producenten zaten met de handen in het haar en zochten naar alternatieven voor hun fruitvoorraad. Omdat er al heel wat concurrentie in de regio was op vlak van sappen en stroop, besloot Peter Coel het over een andere boeg te gooien. Hij wou kwalitatieve alcoholproducten ontwikkelen op basis van appelen en peren uit de eigen boomgaarden.

Maandagavond werden we zeer hartelijk ontvangen bij Co&Co Distillery, de gloednieuwe stokerij die onderdak kreeg bij cateringzaak “The Cooking” in Heers, eveneens uitgebaat door Peter samen met zijn echtgenote Inger Missotten. In dit vroegere brouwerijgebouw produceert hij vandaag twee verschillende BLOSM gins op basis van zijn fruit. Als derde product bracht hij recent ook een zoete vermout op de markt, gebaseerd op een Spaanse Grenache wijn.

De gin wordt in eigen huis gestookt in drie distillaties. Het appelsap wordt eerst en vooral op het gewenste suikergehalte gebracht en dan gestookt om zoveel mogelijk alcohol te produceren (+55%). Deze alcohol wordt gemengd met appelwijn en opnieuw gestookt tot een appelbrandy (+62%). Daarna worden de strikt noodzakelijke jeneverbessen toegevoegd en mag het brouwsel gedurende 24 uur in de stookketel rusten. Vervolgens worden de overige botanicals in hopzakken opgehangen bovenaan in de ketel. Tijdens de laatste distillatie gaan de dampen doorheen deze hopzakken en nemen alle aroma’s mee in het uiteindelijke distillaat. De verkregen gin (+68%) wordt dan nog op het juiste alcoholpercentage gebracht (43%) met water uit een natuurlijke bron onder het gebouw. Daarna mag de gin een vijftal weken tot rust komen vooraleer hij in de mooie flessen terecht komt.

Wanneer je een vertegenwoordiger in dienst hebt die eigenlijk ook een ervaren en zeer gedreven barman is, heb je natuurlijk een extra troef in huis. We mochten alle producten proeven in hun zuivere vorm, maar ook in lekkere cocktails volgens de eigen recepten van de barman. Ik kan zeggen dat deze drankjes zeker niet teleurstelden. De gin op basis van Maribelle appelen vond ik echt de moeite en ik kan me voorstellen dat je hiermee in cocktails ook heel wat kanten uit kan. De gin op basis van peren vond ik persoonlijk iets minder van aroma’s, maar de smaken waren zeker ook duidelijk aanwezig.

De grootste verrassing was voor mij de vermout, die echt wel zeer lekker was. Ook de lichte aperitiefcocktail die we mochten proeven op basis van deze vermout benadrukte de sterkste kanten van deze versterkte wijn. Met de gin gaan we binnenkort nog aan de slag, hieronder alvast een recept voor de aperitiefcocktail met vermout. 

Ingrediënten
30 ml Blosm Vermouth
15 ml bessensiroop (naar keuze)
15 ml vers citroensap
20 ml bruiswater

Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een ruim cocktailglas met ijs. Even kort roeren om alles goed te mengen. Versier met enkele verse bessen of een zeste van sinaasappel.

Tips
  • Fijnproevers voegen nog 2 dashes grapefruitbitters toe (per glas)
  • Maak deze cocktail in een grotere hoeveelheid om er een punchbowl mee te vullen wanneer er vrienden langskomen.
P.S. Meer foto's kan je terugvinden in het album op onze Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten