dinsdag 6 september 2016

Vallina's Gin en de Watermelon Delight

Wanneer een netwerkevent toevallig doorgaat in een Grieks restaurant, waarvan de gastvrouw ook haar eigen gin produceert… dan moeten we natuurlijk van de gelegenheid misbruik maken om deze gin ook meteen uitgebreid te testen. En ik had natuurlijk in een eerder artikel al eens beloofd om aandacht te schenken aan deze unieke gin.

Laat ons eerlijk zijn, de rekken van supermarkten en drankenhandels staan tegenwoordig boordevol met alle bekende ginmerken en elke maand komen er wel enkele nieuwe flessen bij. Voor de besprekingen op deze blog ben ik naast de nieuwigheden voor het grote publiek ook voortdurend op zoek naar unieke gins van kleinere producenten, ‘small batch’ gins die je met geen enkele andere gin kan vergelijken. Voor Vallina’s Gin is dat absoluut het geval.

Vallina Nelles heeft Griekse roots en maakt haar gin met masticha als bijzonder ingrediënt. Dit is de afgescheiden hars van mastiekbomen op het Griekse eiland Chios. Deze gin heeft dan ook een heerlijke zwoele geur en de lekkere smaak is iets wat je beslist nog niet eerder hebt geproefd. Deze gin heeft heel natuurlijke aroma’s. Wanneer je je ogen sluit tijdens het proeven lijkt het alsof je midden in een bos zit te genieten van een heerlijke gin & tonic.

Hieronder het recept voor een ‘perfect serve’, maar ik gaf Vallina daarnaast ook de uitdaging om een lekkere cocktail te bereiden op basis van haar gin. Het recept voor de ‘Watermelon Delight’ cocktail krijgen jullie er ook bij.

Maar hiermee is ons verhaal nog niet afgelopen. Vallina had namelijk nog een kleine verrassing. Momenteel ligt er een nieuwe batch van haar gin te rijpen op een oud eiken whiskyvat, een vat met een verleden van Sherry, Bourbon en Whisky. Ik mocht een sample proeven van deze ongefilterde pure spirit. Opnieuw een bijzondere gin die ik met niets anders kan vergelijken. In de neus citrus, hout en vanille. Zodra je proeft krijg je eerst heel veel citrus, daarna de overduidelijke masticha die ik herken van de gin & tonic, om te eindigen met een lange afdronk met anijs. Dat laatste is wellicht te wijten aan de combinatie van de masticha en de venkelzaadjes die ook in het proces worden gebruikt. Dit vaatje blijft nog even liggen om verder te rijpen, maar Vallina start heel gauw met de voorbestellingen.

Ik heb zo’n voorgevoel dat we in de toekomst nog heel wat lekkere en unieke projecten zullen zien van deze zeer enthousiaste mixologe.

Vallina’s Gin - Perfect Serve
Ingrediënten
5 cl Vallina’s Gin
15 cl Three Cents Tonic Water
Gedroogde moerbeien
Limoen
Een takje rozemarijn


Bereiding
Eerst en vooral, de Griekse tonic van Three Cents is voorlopig alleen te verkrijgen via gespecialiseerde horecagroothandels zoals Hanos. Om die reden geeft Vallina zelf al aan dat je ook kan kiezen voor de gemakkelijker verkrijgbare Fever-Tree Elderflower Tonic Water.

Neem een coppaglas (het typische ballonglas voor Gin & Tonic) en vul het met ijsblokken. Voeg de gin toe en vul aan met tonic. Afwerken met enkele gedroogde moerbeien, een klein takje rozemarijn en een schijfje limoen. De geur van de harsrijke rozemarijn zal perfect samenvloeien met de hars die verwerkt zit in deze gin.

Cocktail met Vallina’s Gin : Watermelon Delight 
Ingrediënten
5 cl Vallina’s Gin
2 cl Rietsuiker siroop
3 cl vers geperst limoensap
1 halve schijf watermeloen
1 flesje Fever-Tree Ginger Beer


Bereiding
We doen de gin, suikersiroop, limoensap en de watermeloen in een blender. Stevig blenden tot het volledig vloeibaar en perfect gemixt is. Doorheen een zeefje uitgieten in een mooi cocktailglas.

Een grote schep crushed ice toevoegen en het glas verder aanvullen met gemberbier. We versieren het glas met een schijfje watermeloen, een viooltje en een takje rozemarijn.

Eventueel zou je nog enkele druppels Beehive Fruitbitters kunnen toevoegen, maar dit geef ik vooral mee voor de professionele barmannen onder ons. De kans dat je dit ook thuis in je barkast hebt staan is immers vrij klein.

Vallina’s Gin – Restaurant O Geros, Vennestraat 1, 3600 Genk – www.vallinasgin.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten