maandag 19 september 2016

Noir Gin en de Caribbean Cosmo

Noir Gin is een small batch gin uit onze eigen regio. De producent zit op op minder dan 2,5 km van onze kantoren. Small batch gins blijven me intrigeren omdat ze heel vaak gebruik maken van verrassende en meer gedurfde botanicals, die je niet zo dikwijls zal tegenkomen in nieuwe ‘mainstream’ gins. Deze premium gin zal je dan ook (nog?) niet in de supermarkt vinden, maar wel in een lokale drankenhandel in onze regio en op de kaart in een aantal restaurants. Vanaf volgende week zou deze gin verkrijgbaar zijn bij meerdere Limburgse drankenhandels en Horeca-groothandels.

Deze zachte en aromatische gin is samengesteld door mixoloog Greg Jordens en bevat zowel Belgische kruiden als Caribische botanicals, wat toch weer een bijzondere smaak oplevert. Naast de obligate jeneverbes werden onder meer verse koriander, engelwortel en een lichte toets van peper gebruikt, samen met de schil van sinaasappels uit Curaçao wat uiteraard zorgt voor het specifieke Caribische citrusaroma van deze gin. Verwacht echter geen softe gin, want bij het degusteren van de pure spirit worden we eerst bedwelmd door de citrus, maar krijgen daarna toch ook een stevige punch bij het proeven.
Sergio Herman heeft echt wel een meesterlijke tonic samengesteld, want ook deze gloednieuwe gin kiest in zijn perfect serve voor een mix met de intussen beruchte “Clementine & Cinnamon” tonic. Wil je toch de gin meer laten doorsmaken, kies dan voor een neutralere bittere tonic.
Natuurlijk wou ik ook heel graag een cocktail maken met deze gin. Het bijzondere aroma van de sinaasappels uit Curaçao deed me besluiten om er een Caribische versie van de Cosmopolitan mee te maken. Van deze beroemde cocktail, die wereldwijd bekend werd via de TV reeks “Sex & The City”, bestaat namelijk ook een ‘Blood Orange’ variant, die normaal gezien gemaakt wordt met vodka als primaire spirit. In dit aangepaste recept krijg je een fantastisch binding tussen de sinaasappelaroma’s van de gin, de sinaasappellikeur en het verse sap van bloedsinaasappels. Het aroma van deze cocktail is dan ook echt heerlijk en de mooie kleur doet je al dadelijk zin krijgen om te proeven.

1.       Perfect Serve

Ingrediënten
5 cl Noir Gin
15 cl Fever-Tree Premium Tonic (voor wie graag de smaak van de gin duidelijk wil proeven)
of 15 cl Fever-Tree Clementine & Cinnamon Tonic (voor een zuiderse smaaksensatie)
Takje koriander
Schijfje sinaasappel (eventueel gedroogd)
Framboos


Bereiding
Vul een coppaglas (=het typische ballonglas voor een Gin & Tonic) met veel ijs en voeg de gin toe.
Vul het glas verder aan met de tonic naar keuze (zie hierboven).
Versier met een schijfje sinaasappel, een takje koriander en een framboos.
 


2.       Double Strainger Cocktail : Caribbean Cosmo


Ingrediënten
4 cl Noir Gin
4 cl Veenbessensap (Cranberry)
2 cl Cointreau
1 cl Sap van bloedsinaasappel
1 cl Vers limoensap
Schijfje sinaasappel (eventueel gedroogd)
FramboosBereiding
Alle ingrediënten mogen samen in een shaker met veel ijs. Krachtig schudden tot de shaker helemaal vochtig uitslaat. Uitschenken doorheen een zeefje in een voorgekoeld Martiniglas.

We versieren het glas met een schijfje sinaasappel en een framboos of cocktailkers.

Je zal merken dat deze Cosmo veel intenser en aromatischer is dan een klassieke Cosmopolitan.

Heb je iets meer ervaring met cocktails, dan zou ik adviseren om de cocktail ook te flamberen met een sinaasappelschil. Snij een mooi stukje van de sinaasappelschil en warm deze even op met een aansteker. Hou dan de schil boven de cocktail, met de aansteker tussen de schil en de cocktail. Knijp de schil hard samen zodat de druppeltjes olie op je cocktail terecht komen, opgewarmd door de vlam van de aansteker.

Meer info ? Noir Gin – Hoekstraat 28, 3971 Heppen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten