vrijdag 29 maart 2019

Sweet Jack

 
Deze week wou ik ook eens enkele minder voor de hand liggende combinaties uitproberen. Eentje daarvan bleek zeer lekker te zijn en deel ik dan graag in een zo eenvoudig mogelijke versie.

Orgeat is een amandel-suikersiroop die vrij veel gebruikt wordt in tiki-cocktails. Dan denk je natuurlijk onmiddellijk aan rum. Maar het kan dus ook anders want in enkele recepten vind ik combinaties terug van Bourbon en orgeat. Ik koos voor Jack Daniel’s, waar de scherpe kantjes van de bourbon afgevlakt worden door een ‘mellowing’ doorheen houtskoollagen van suikeresdoorn.

Het nootachtige van de orgeat combineert schitterend met de vanille van deze Tennessee whiskey.  We creëren een cocktail met meerdere zoete elementen, maar de Jack Daniel’s blijft mooi overeind waardoor het toch geen te zoete cocktail wordt. Tegen alle verwachting in blijft deze cocktails zelfs zeer mooi in balans. Wil je nog iets meer punch kies dan voor een single barrel op 100-proof.

Sweet Jack

Ingrediënten
5 cl Jack Daniel’s Old nr.7
2 cl Cointreau
2 cl Orgeat siroop

Bereiding
Omdat de Orgeat-siroop vrij dik is van textuur kies ik in dit geval voor de shaker. Alle ingrediënten samenvoegen met veel ijs en krachtig shaken. Serveren in een Old Fashioned glas met een grote ijsbal.

We serveren deze cocktail met een prikkertje met lekker zoete amarena-kersen. In tegenstelling tot de klassieke geconfijte maraschinokers die meestal als cocktailkers wordt gebruikt is dit een zure kers uit Bologna, ingelegd in dikke en zoete suikersiroop. Hierdoor krijgt de kers ook een knapperige beet in tegenstelling tot andere soorten cocktailkersen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten