vrijdag 8 maart 2019

Breakfast Martini

 
Enkele maanden geleden had ik het voorrecht om een volledige week te mogen doorbrengen in het gezelschap van een bijna legendarische bartender : Salvatore “The Maestro” CalabreseIn elke bar waar we binnenstapten werden we door de bartenders met open armen verwelkomd. “The Maestro” wordt immers internationaal geprezen om zijn vakkennis en ervaring, en voor heel wat bartenders is hij zowat de Godfather van de barwereld.

Salvatore startte zijn loopbaan in een bar aan de Amalfi kust in Italië, maar verhuisde in 1980 naar het Duke’s Hotel in Londen. Hier maakte hij furore met de Dry Martini. Na een volgende passage bij het Lanesborough Hotel startte hij zijn eigen bar in de Fifty St. James Club. Daarna volgde “Salvatore’s” in de Playboy Club in Mayfair. Hier creëerde hij in oktober 2012 de duurste cocktail die tot op dat ogenblik ooit werd geserveerd, “Salvatore’s Legacy, tegen 5500 Britse pond per glas.

Het was ook s’ werelds oudste cocktail met een gecombineerde leeftijd van 730 jaar aan ingrediënten (40 ml cognac uit 1788, 20 ml Kümmel uit 1770, 20 ml Orange Curaçao uit 1860 en enkele dashes Angostura bitters uit 1900). Intussen zijn er wereldwijd reeds duurdere cocktails over de toog gegaan, maar het unieke aan dit drankje was dat het geen kunstmatige prijs was, maar een reële retailprijs op basis van de leeftijd van de ingrediënten.

Intussen heeft Salvatore meer dan 50 jaar ervaring achter de bar en serveerde hij cocktails aan heel wat filmsterren, presidenten en royalty. Vandaag is hij een veelgevraagd consultant, spreker en schrijver en wordt hij beschouwd als één van de meest invloedrijke mensen in de barwereld.


In 2000 creëerde hij de Breakfast Martini op basis van kruidige gin, Cointreau en sinaasappel marmelade. Niet te verwarren met de misschien iets bekendere Espresso Martini op basis van sterke koffie. De Breakfast Martini is een lekker fruitige Martini waar je het hele jaar rond van kan genieten en die in de smaak valt bij zowel dames als heren.


Volgens mij is dit zeker een leuk recept om te posten tijdens deze Internationale #Vrouwendag. Het moet niet altijd een fluoroze Cosmo zijn ;-)

Breakfast Martini


Ingrediënten
5 cl kruidige gin zoals The Botanist of Tanqueray Ten
15 ml Cointreau
15 ml vers citroensap
1 (stevige) barlepel sinaasappelmarmeladeBereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker. Vooraleer ijs toe te voegen, gaan we eerst de cocktail al eens goed losroeren met een barlepel. Dit om te voorkomen dat de marmelade gaat kristalliseren. Voeg ijs toe en shake krachtig. Shake wat langer dan gemiddeld, omdat de dikkere marmelade ook echt de kans moet krijgen om goed te mixen met de andere ingrediënten.


Dubbel zeven in een Martiniglas en versieren met een zeste van sinaasappel. Geen fan van zestes ? Schaaf dan gewoon wat sinaasappelschil over het glas.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten