woensdag 12 juli 2017

HenTho Gin The Pink Edition + Aviation Cocktail

HenTho Gin hadden we nog niet getest voor deze blog, maar ik heb ‘m wel al enkele keren kunnen proeven op drankevents. Hun eerste botteling ‘HenTho 12’ was een kruidige en vrij stevige gin met 12 botanicals. Daarna volgde de Noah (genoemd naar het zoontje van Thomas), een London Dry Gin met veel citrus.

Vader Hendrik en zoon Thomas (vandaar dus de naam van de gin) brachten recent een gloednieuw product op de markt, wat heel wat mensen op het verkeerde been zal zetten : HenTho Gin, The Pink Edition. Tijdens de Global Spirits Expo kon ik ‘m al even proeven, maar vandaag staat de fles op onze testbank.


Zoals de lichtroze fles laat vermoeden richten ze zich met dit product iets meer op de vrouwelijke gin-liefhebber, maar de inhoud kan toch zeer aangenaam verrassen. De gin is allesbehalve rosé, helemaal niet zoet en zeker niet flauw.
Deze “Pink Edition” is een kruidig-florale gin op basis van uitstekende graanalcohol. De smaak is zacht met een beetje peper. De gebruikte botanicals zijn naast de obligate jeneverbes : vlierbloesem, amandel, vanille, iriswortel en timut peper.

Met onze Gin & Tonic combinatie geven we een vette knipoog naar de verrassende inhoud van deze fles, aangezien de gekozen tonic wel degelijk een mooi roze kleurtje heeft. De “Pink Edition” is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kleurloos en op deze manier krijgen we toch een roze Gin & Tonic.


De tonic waar we voor kiezen is nieuw op de Belgische markt. Fever-Tree Aromatic Tonic Water is een roze mixer op basis van Angostura schorsextract. Initiatiefnemers Charles Rolls en Tim Warrillow van Fever-Tree keren hiermee terug naar oude recepten uit de 19e eeuw, toen tonic nog werd voorgeschreven door dokters van de British Navy als een koortswerend middel.


Ze baseerden zich op dit oude recept en wisten de typische roze kleur van het schorsextract te behouden. De subtiele bitterheid van de schors werd samengevoegd met geraffineerde aroma’s van exotische kruiden en verse citroenen. Dit werd verder in balans gebracht met zoete, kruidige smaken zoals vanille, gember en kardemom. Uiteraard ontbreekt ook de kinine uit Congo niet.


We maakten niet alleen een Gin & Tonic, maar ook nog een Aviation cocktail met deze gin. Een eenvoudige zomerse ‘sour-style’ klassieke cocktail die door het gebruik van de Maraschinolikeur toch een brede smaakervaring geeft.


HenTho Gin & Tonic – The Pink Edition

5 cl HenTho Gin, The Pink Edition
10 cl Fever-Tree Aromatic Tonic (15 cl als je kiest voor een wat mildere G&T)
Voor de versiering gaan we resoluut voor een gedroogd schijfje roze pompelmoes.


HenTho Aviation


Ingrediënten
5 cl HenTho Gin, The Pink Edition
2 cl vers citroensap
2 cl Luxardo Maraschino likeur


Bereiding
Voeg gin, citroensap en Maraschino likeur samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden. Strainen doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld Martiniglas. Versieren met een cocktailkers.


In de oudste recepten voor deze cocktail werd meestal ook een beetje ‘Crème de Violette’ toegevoegd, op die manier krijg je een lichtblauwe cocktail die een beetje doet denken aan een helderblauwe lucht. Vandaar de naam Aviation. In dit geval zou ik gaan voor de klassieke ‘Sour’ verhoudingen met 5 cl Gin, 3 cl citroensap, 1 cl Maraschinolikeur en 1 cl Crème de Violette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten