vrijdag 4 maart 2016

Stirred, not shaken ... De Martini cocktail


James Bond doet nog steeds zijn uiterste best om ons op te zadelen met een troebel en verwaterd drankje. Een Martini bestaat enkel uit klare dranken en moet dus geroerd worden, zeker niet geshaked.

Voor veel mensen is een Martini een vermouth van het gelijknamige merk, maar eigenlijk klopt dit niet. Een Martini is ook een klassieke cocktail, die je op meerdere manieren kan bereiden. Hij wordt steeds geserveerd in een glas met dezelfde naam.

Oorspronkelijk werd vooral Gin gebruikt als spirit voor deze cocktail, maar je vindt evenveel recepten op basis van wodka. Gemakshalve spreken we vaak over een "Wodka-Martini".

Ik geef even een kort overzichtje van de meest gebruikte varianten op deze klassieker :

  • Martini : 50 ml Gin of Wodka, 10 ml droge vermouth
  • Dry Martini : 50 ml Gin of Wodka, klein scheutje droge vermouth 
  • Wet Martini : 50 ml Gin of Wodka, 25 ml droge vermouth
  • Dirty Martini : 50 ml Gin of Wodka, 2 gestampte olijven, 25 ml droge vermouth

Zoals steeds zal je ook heel wat andere verhoudingen terugvinden op het internet, tot zelfs 1op1. Elke barman maakt de cocktails naar eigen smaak, of in het beste geval uiteraard naar de smaak van de klant.

Deze 4 varianten geven ook perfect aan dat je door de verhouding van de ingrediĆ«nten te wijzigen toch steeds een heel verschillend resultaat zal krijgen voor je cocktail. Daarom ook dat een cocktail bereiden toch heel wat meer is dan zomaar wat dranken samengieten in een glas. 

Een Martini zal vaak geserveerd worden met een groene olijf of een stukje citroenschil in het glas.

Er bestaan nog heel wat varianten op de Martini : Een "Zoete Martini" wordt gemaakt met een zoete variant van de vermouth. Een "Gibson" is bijna hetzelfde als een Martini, maar krijgt een prikker met enkele cocktailuitjes i.p.v. een olijf.

De Martini is ook een basis waarop heel wat andere cocktails zijn verder gebouwd, zoals de Vesper, de Cosmopolitan en de Manhattan.

Omdat ik het wel leuk vond om ineens 4 varianten te demonstreren deel ik graag de Drinks Tube video van Jamie Oliver.Geen opmerkingen:

Een reactie posten