dinsdag 29 maart 2016

Premium Tequila Tasting (2/2) : El Domador


Tequila Tasting – Part II : El Domador (by Manuel Wouters)
Sinds de start van de gin-hype een tweetal jaar geleden, zijn de Belgen nieuwsgierig geworden naar andere premium spirits. Zoals in het eerste deel van deze tequila tasting reeds aangehaald werd, is tequila al lang niet meer het studentikoze shotje van weleer. België is klaar om kwalitatieve premium tequila te ontdekken die naargelang de rijping kan gebruikt worden in cocktails of als after-dinner digestief. De reeks “El Domador” werd door Manuel Wouters samengesteld voor Delhaize. Wij mochten ze testen en stiekem ook vergelijken met de tequila’s van Riazul.

 "Het doel van dit nieuwe gamma tequila’s was de producten met de meest interessante smaken en aroma's selecteren, zowel voor een "dry" als voor een gebruik in een cocktail, en dit voor elk soort tequila. Daarom heb ik nauw samengewerkt met de Mexicaanse distilleerder om de meest aangename aromatische profielen te bekomen", aldus de bekende bartender van SIPS te Antwerpen. "De tequila’s El Domador zijn voor 100% samengesteld uit agave, zodat het heel pure, echte premiumproducten worden. De mensen die tequila als een weinig kwalitatief product beschouwden, zullen van mening veranderen en een hele aangename ontdekking doen. Tequila is het voorbeeld bij uitstek van een ondergewaardeerde sterke drank, maar heeft veel meer te bieden dan slechts als shots gedronken te worden. Qua aroma’s is het een uniek product en vormt het een uitstekende basis voor mixologen."

Tasting
 
1. El Domador Silver

In tegenstelling tot de Riazul tequila was deze silver iets minder verrassend. Het is een zuivere tequila zoals hij hoort te zijn. De geur en smaak laten geen twijfel mogelijk, dit is absoluut 100% agave. Heel veel citrus en appel in de neus, maar in de smaak ook duidelijk zwarte peper wat typisch is voor tequila. Prijs/kwaliteit zeker een uitstekende premium tequila. Dit is voortaan ons favoriet hoofdingrediënt voor Margarita’s !
 
2. El Domador Reposado

Voor mij was deze goudkleurige Reposado de grootste verrassing van deze reeks. Een heerlijke tequila waar we opnieuw de zoete verrassende hint van botersnoepjes en pudding tegenkomen. Zwarte peper en steranijs, maar door de rijping komen we ook hout, vanille en honing tegen wat ervoor zorgt dat dit echt een zeer lekkere tequila is.
 
3. El Domador Añejo

Een vrij klassieke amberkleurige añejo en dus absoluut bruikbaar als heerlijk after-dinner digestief. Aroma’s van zwarte peper, koffie, nootmuskaat, vanille en pudding. Heerlijke smaken van rood fruit, houtskool, vanille, pudding, mokka, koffie.
Door de zeer klantvriendelijke prijszetting is deze añejo beslist onze favoriet als digestief.


Cocktails met deze Tequila’s, door Manuel Wouters
 
1. Margarita

Ingrediënten


35 ml Delhaize Tequila El Domador Silver
15 ml triple sec Saint-Michel
40 ml vers limoensap
¾ tl agavesiroop
een snuifje grof zout gemixt met fijngestampte pili pili


Bereiding

Het cocktailglas in limoensap drenken en in de mix van zout-pili pili draaien. De tequila, de triple sec, het limoensap, de agavesiroop en de ijsblokjes mengen met de shaker.
In een glas gieten en afwerken met een schijfje limoen en een snuifje zout.

2. El Diablo

Ingrediënten


4 cl Delhaize Tequila El Domador
1,5 cl crème de cassis
2 cl limoensap
1 flesje Fentimans Ginger Beer


Bereiding

Vul een glas met ijsblokjes en giet daar de tequila, de crème de cassis en het limoensap bij. Voeg de inhoud van de Fentimans Ginger Beer toe, en versier het glas met partjes limoen.

3. El Domador Old Fashioned

Ingrediënten

4,5 cl El Domador Anejo Tequila
2 lange zestes van limoen
1 lange zeste van sinaasappel
1 tl rietsuiker
½ tl Bitter Truth Orange bitters
2 cl Soda of bruisend water
1 cocktaillepel sucre de canne

Bereiding

Snijd met een dunschiller de zestes en doe ze in het tumblerglas. Voeg daar de rietsuiker en Orange bitters aan toe. Plet de suiker met de achterkant van de cocktaillepel in de zestes. Voeg de soda aan toe en roer tot de suiker oplost. Doe er de Tequila en sucre de canne bij. Serveer met veel ijsblokjes. Goed roeren.

Conclusie na het proeven van de 6 verschillende tequila’s van Riazul en El Domador.
De twee reeksen echt vergelijken is onmogelijk, omdat ze vanwege de verschillende rijping gewoon echt te verschillend zijn. Ik zet ze daarom even in een andere volgorde na elkaar. In deze test vond ik zeker enkele leuke en heerlijke verrassingen en mijn persoonlijke mening omtrent Tequila is er ongetwijfeld door veranderd. Als we kijken naar prijszetting is de reeks van ‘El Domador’ zeer toegankelijk en haalt deze een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. De reeks van Riazul is duurder maar slaagt er ook redelijk goed in om de hogere verwachtingen in te lossen.

Een finaal overzicht van de zes verschillende Tequila’s in onze test :
1. El Domador Silver : een “gewone” en zeer zuivere premium tequila die is zoals hij hoort te zijn. De ideale keuze als hoofdingrediënt voor een heerlijke Margarita.

2. Riazul Plata (Silver) : een verrassende instapper waar de agave toch veel sterker doorsmaakt. Ik zou deze zelfs als aperitief durven geven met veel ijs.

3. El Domador Reposado : een verrassende reposado met heel veel smaak. Aanrader voor de echte tequila liefhebbers.

4. Riazul Reposado : voor mij was dit een beetje de tegenvaller van de hele test, met heel wat minder smaak dan zijn twee broertjes.

5. El Domador Añejo : heerlijke after-dinner tequila.

6. Riazul Añejo : deze hoort vanwege zijn 24 maanden rijping op cognacvaten eigenlijk echt niet thuis in dit rijtje, maar het is absoluut een heerlijk digestief waar zelfs echte whisky- of cognac liefhebbers van zullen genieten.

Voor mij waren dus de Riazul Plata en de El Domador Reposado de twee lekkerste ontdekkingen. Smaken kunnen verschillen en niet iedereen vindt dezelfde drankjes even lekker. Ik durf zeker te stellen dat iedereen binnen deze 6 varianten zeker zijn gading zal vinden. Premium tequila’s zijn alleszins niet te vergelijken met shotjes uit je studententijd. In elke fles vonden we een 100% zuiver agavedistillaat met heerlijke aroma’s en zuivere frisse smaken. Ik ben het zeker eens met Manuel Wouters dat tequila zijn plaats verdient in elke bar en als zuivere karaktervolle spirit in het rijtje naast de whisky en cognac mag gaan staan.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Delhaize en Drankenwereld BVBA uit Wijnegem.

Deel 1 van deze test : http://doublestrainger.blogspot.be/2016/03/premium-tequila-tasting-riazul-12.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten