Tequila Tasting – Part II : El Domador (by Manuel Wouters)
Sinds de start van de gin-hype een tweetal jaar geleden,
zijn de Belgen nieuwsgierig geworden naar andere premium spirits. Zoals in het
eerste deel van deze tequila tasting reeds aangehaald werd, is tequila al lang
niet meer het studentikoze shotje van weleer. België is klaar om kwalitatieve premium
tequila te ontdekken die naargelang de rijping kan gebruikt worden in cocktails
of als after-dinner digestief. De reeks “El Domador” werd door Manuel Wouters
samengesteld voor Delhaize. Wij mochten ze testen en stiekem ook vergelijken
met de tequila’s van Riazul.
"Het doel van
dit nieuwe gamma tequila’s was de producten met de meest interessante smaken en
aroma's selecteren, zowel voor een "dry" als voor een gebruik in een
cocktail, en dit voor elk soort tequila. Daarom heb ik nauw samengewerkt met de
Mexicaanse distilleerder om de meest aangename aromatische profielen te
bekomen", aldus de bekende bartender van SIPS te Antwerpen. "De
tequila’s El Domador zijn voor 100% samengesteld uit agave, zodat het heel pure,
echte premiumproducten worden. De mensen die tequila als een weinig kwalitatief
product beschouwden, zullen van mening veranderen en een hele aangename
ontdekking doen. Tequila is het voorbeeld bij uitstek van een ondergewaardeerde
sterke drank, maar heeft veel meer te bieden dan slechts als shots gedronken te
worden. Qua aroma’s is het een uniek product en vormt het een uitstekende basis
voor mixologen."
Tasting
In tegenstelling tot de Riazul tequila was deze silver iets minder
verrassend. Het is een zuivere tequila zoals hij hoort te zijn. De geur en
smaak laten geen twijfel mogelijk, dit is absoluut 100% agave. Heel veel citrus
en appel in de neus, maar in de smaak ook duidelijk zwarte peper wat typisch is
voor tequila. Prijs/kwaliteit zeker een uitstekende premium tequila. Dit is
voortaan ons favoriet hoofdingrediënt voor Margarita’s !
2. El Domador Reposado
Voor mij was deze goudkleurige Reposado de grootste
verrassing van deze reeks. Een heerlijke tequila waar we opnieuw de zoete
verrassende hint van botersnoepjes en pudding tegenkomen. Zwarte peper en
steranijs, maar door de rijping komen we ook hout, vanille en honing tegen wat
ervoor zorgt dat dit echt een zeer lekkere tequila is.
3. El Domador Añejo
Een vrij klassieke amberkleurige añejo en dus absoluut bruikbaar
als heerlijk after-dinner digestief. Aroma’s van zwarte peper, koffie,
nootmuskaat, vanille en pudding. Heerlijke smaken van rood fruit, houtskool, vanille,
pudding, mokka, koffie.
Door de zeer klantvriendelijke prijszetting is deze añejo
beslist onze favoriet als digestief.
Cocktails
met deze Tequila’s, door Manuel Wouters
1. Margarita
Ingrediënten
35 ml Delhaize Tequila El Domador Silver
15 ml triple sec Saint-Michel
40 ml vers limoensap
¾ tl agavesiroop
een snuifje grof zout gemixt met fijngestampte pili pili
Bereiding
Het
cocktailglas in limoensap drenken en in de mix van zout-pili pili draaien.
De tequila, de triple sec, het limoensap, de agavesiroop en de ijsblokjes
mengen met de shaker.
In een glas gieten en afwerken met een schijfje limoen en een snuifje zout.
In een glas gieten en afwerken met een schijfje limoen en een snuifje zout.
2. El Diablo
Ingrediënten
4 cl Delhaize Tequila El Domador
1,5 cl crème de cassis
2 cl limoensap
1 flesje Fentimans Ginger Beer
Bereiding
Vul een glas met ijsblokjes en giet daar de tequila,
de crème de cassis en het limoensap bij. Voeg de inhoud van de Fentimans Ginger
Beer toe, en versier het glas met partjes limoen.
3. El Domador Old Fashioned
Ingrediënten
4,5
cl El Domador Anejo Tequila
2 lange zestes van limoen
1 lange zeste van sinaasappel
1 tl rietsuiker
½ tl Bitter Truth Orange bitters
2 cl Soda of bruisend water
1 cocktaillepel sucre de canne
2 lange zestes van limoen
1 lange zeste van sinaasappel
1 tl rietsuiker
½ tl Bitter Truth Orange bitters
2 cl Soda of bruisend water
1 cocktaillepel sucre de canne
Bereiding
Snijd met een dunschiller de
zestes en doe ze in het tumblerglas. Voeg daar de rietsuiker en Orange bitters
aan toe. Plet de suiker met de achterkant van de cocktaillepel in de zestes.
Voeg de soda aan toe en roer tot de suiker oplost. Doe er de Tequila en sucre
de canne bij. Serveer met veel ijsblokjes. Goed roeren.
Een finaal overzicht van de zes verschillende Tequila’s in
onze test :
1. El Domador Silver : een “gewone” en zeer zuivere
premium tequila die is zoals hij hoort te zijn. De ideale keuze als hoofdingrediënt
voor een heerlijke Margarita.2. Riazul Plata (Silver) : een verrassende instapper waar de agave toch veel sterker doorsmaakt. Ik zou deze zelfs als aperitief durven geven met veel ijs.
3. El Domador Reposado : een verrassende reposado met heel veel smaak. Aanrader voor de echte tequila liefhebbers.
4. Riazul Reposado : voor mij was dit een beetje de tegenvaller van de hele test, met heel wat minder smaak dan zijn twee broertjes.
5. El Domador Añejo : heerlijke after-dinner tequila.
6. Riazul Añejo : deze hoort vanwege zijn 24 maanden rijping op cognacvaten eigenlijk echt niet thuis in dit rijtje, maar het is absoluut een heerlijk digestief waar zelfs echte whisky- of cognac liefhebbers van zullen genieten.
Voor mij waren dus de Riazul Plata en de El Domador Reposado
de twee lekkerste ontdekkingen. Smaken kunnen verschillen en niet iedereen
vindt dezelfde drankjes even lekker. Ik durf zeker te stellen dat iedereen
binnen deze 6 varianten zeker zijn gading zal vinden. Premium tequila’s zijn
alleszins niet te vergelijken met shotjes uit je studententijd. In elke fles
vonden we een 100% zuiver agavedistillaat met heerlijke aroma’s en zuivere
frisse smaken. Ik ben het zeker eens met Manuel Wouters dat tequila zijn plaats
verdient in elke bar en als zuivere karaktervolle spirit in het rijtje naast de
whisky en cognac mag gaan staan.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Delhaize en
Drankenwereld BVBA uit Wijnegem.
Deel 1 van deze test : http://doublestrainger.blogspot.be/2016/03/premium-tequila-tasting-riazul-12.html
Deel 1 van deze test : http://doublestrainger.blogspot.be/2016/03/premium-tequila-tasting-riazul-12.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten