zondag 27 maart 2016

Premium Tequila Tasting (1/2) : Riazul


 
Vorig weekend was ik te gast bij Drankenwereld in Wijnegem voor een Riazul Tequila tasting.
Tequila heeft nog steeds een studentikoze reputatie, wat volkomen onterecht is. Wanneer we denken aan tequila, dan denken we aan een rij shotjes die we met zout en citroen naar binnen gooien. Vooral een manier om zeer weinig te proeven en razendsnel dronken te worden.
De studentikoze tequilashotjes liggen gelukkig al heel ver achter ons en intussen zijn er uitstekende premium tequila’s op de markt.
Tequila wordt gestookt op basis van de agave, een cactusachtige plant. Deze planten worden eerst gekookt en gefermenteerd, daarna volgt de distillatie.
De meest kwalitatieve tequila is voor 100% samengesteld uit blauwe agave en moet verplicht gebotteld worden in de streek waar hij geproduceerd wordt. Dat is voornamelijk rond de stad Tequila of in de regio Jalisko.
Ook buiten deze regio worden destillaten gemaakt van agave, maar die mogen niet de naam tequila dragen. Deze komen dan vaak op de markt als mezcal. Zoals er ook buiten Champagne lekkere schuimwijnen te vinden zijn, zullen er beslist ook hele lekkere mezcals te vinden zijn. De mixologe van ‘ThePharmacy’, Hannah Van Ongevalle, heeft al vaak vermeld dat mezcal haar favoriete spirit is.
Na een dubbele (zelfs drievoudige) distillatie kunnen de tequilas al dan niet rijpen in eiken vaten en dragen ze de classificaties silver, gold, reposado, añejo of extra añejo. De tequila’s in dit verslag behoren tot volgende drie categorieën :
  • Tequila Silver : ongerijpte tequila die gebotteld is onmiddellijk na de distillatie.
  • Tequila Reposado : een tequila die minimum 3 maanden heeft gerijpt in eiken vaten.
  • Tequila Añejo : een tequila die minimum 12 maanden heeft gerijpt in eiken vaten.
Tijdens de tastingsessie bij Drankenwereld in Wijnegem mocht ik proeven van de drie verschillende variëteiten van Riazul.
Riazul gebruikt enkel blauwe agave uit de “desert highlands” van Jalisko, waar de agaveplanten gedijen op een vulkanische ondergrond met een intens microklimaat. De Riazul Tequila’s zijn zachter en bevatten veel meer aroma’s dan de doorsnee tequila die we tot nog toe gebruikten.
 

1. Riazul Plata / Silver

De Riazul Plata is een ongerijpte tequila. Een heldere kleurloze tequila met een zeer lekkere agavesmaak.
75 cl / 40% (80 Proof) / 49,00 €
2. Riazul Reposado

De Riazul Reposado heeft negen maanden gerijpt in Amerikaanse en Franse eiken vaten.
75 cl / 40% (80 Proof) / 63,00 €
3. Riazul Añejo

De Riazul Añejo is een heel bijzondere tequila. Deze wordt na een dubbele distillatie gerijpt in cognacvaten voor maar liefst 24 maanden.
75 cl / 40% (80 Proof) / 75,00 €

Om mijn verslag nog wat boeiender te maken zal ik naast deze drie variëteiten ook de drie variëteiten van de reeks ‘El Domador’ tequila’s testen, die top-bartender Manuel Wouters lanceerde voor de supermarktketen Delhaize. Ook deze komen namelijk in drie verschillende bottelingen :
1. El Domador Silver

Een tequila die geen rijping heeft gekend met een grote puurheid en een mooie helderheid. Toetsen van kruiden, citrusvruchten en groene appel. Puur te degusteren (zonder ijs) of als basis voor een lekkere cocktail.  
70 cl / 38% (76 Proof) / 19,99 €
2. El Domador Reposado-Reserva

Deze El Domador Reposado heeft 4 maanden gerijpt op eiken vaten. Deze tequila is smeuïg in het gehemelte en geeft zachte aroma's prijs zoals karamel met boter, gegrilde noten met als afdronk een lichte houttoets. Puur te drinken (zonder ijs) of in een cocktail.
70 cl / 38% (76 Proof) / 21,99 €

3. El Domador Añejo

De tequila El Domador añejo heeft 13 maanden gerijpt. Deze tequila heeft een delicate en ronde mond waarin men toetsen van gedroogd fruit, koffie en vanille terugvindt. Puur te drinken (zonder ijs) of in een cocktail.
70 cl / 38% (76 Proof) / 23,99 €

Omdat ik de unieke kans had om deze twee trio’s met elkaar te vergelijken, besloot ik om ze zowel naast elkaar te vergelijken binnen hetzelfde merk, maar ze ook alle zes op een rijtje te zetten volgens rijping. Al kon ik vooraf al vermoeden dat dit niet eenvoudig zou zijn. Als kers op de taart krijgen jullie ook nog cocktail-suggesties voor alle 6 variëteiten.

In dit eerste artikel bespreek ik de volledige Riazul reeks.
In een tweede artikel bespreek ik de volledige El Domador reeks en maak ik de finale vergelijking met de Riazul reeks.

TASTING - RIAZUL 100% BLUE AGAVE TEQUILA

Voor ik de Riazul tastingsessie bezocht had ik nog niet zo gek veel ervaring met tequila. Ik gebruik het natuurlijk wel als ingrediënt voor een heerlijke Margarita, maar ik had nog niet eerder de kans om premium tequila’s echt zorgvuldig te vergelijken. Ik moet toegeven dat ik vandaag helemaal anders denk over deze zuivere Mexicaanse spirit.
100% Blauwe agave, dus er zit absoluut niks anders in de fles. Ook geen toegevoegde suikers. De zoete hint komt van de natuurlijke fructose die aangemaakt is door de agave tijdens het verwerkingsproces.
1. Riazul Plata / Silver

De geur van deze heldere spirit is helemaal onverwacht. Bijzonder lekker en zoet. De geur doet onmiddellijk denken aan botersnoepjes en zelfs een hint van chocolade. De smaak lost de verwachting ook helemaal in met boter, appel en agave. De chocolade komt zelfs terug in de nasmaak. Dit is de variant waarin je de authentieke smaak van de agave het duidelijkst proeft. Deze tequila mag ook gedronken worden met ijs of in een gekoeld glas.
2. Riazul Reposado

Na negen maanden rijping ruik je de agave duidelijk al een stuk minder, maar komen er invloeden vanuit de eiken vaten naar boven. Iets meer peer en citroen in de neus, iets meer hout en vanille in de smaak. Deze tequila met een lichtgele kleur is iets steviger, maar voor mijn persoonlijke smaak toch veel minder uitgesproken. Als ik twee van de drie variëteiten mag kopen en er eentje van mijn boodschappenlijstje moet schrappen, zal het helaas toch deze zijn.
3. Riazul Añejo

De cognacvaten hebben duidelijk hun werk gedaan. Gedurende 24 maanden heeft deze tequila alle invloeden in zich kunnen opnemen en heeft daardoor ook een veel donkerdere kleur gekregen. 24 maanden rijping is zeer lang voor een tequila, het is zowat het dubbele van de meeste andere merken met een añejo in het gamma.
Dit is een heerlijke spirit die helemaal niet meer lijkt op de vorige twee varianten. Het is zelfs een vrij stevige spirit die ik aan eender welke whiskyliefhebber zou durven presenteren. Je moet al iets dieper zoeken naar de agave, maar je merkt de typische invloeden van de vaten : Honing, vanille, gedroogde vruchten, kruiden. Door de lange rijping zijn er ook diepe aroma’s van caramel, amaretto en zelfs espresso. De nasmaak doet denken aan hazelnoot. Een ideale after-dinner drink.
We zien dit niet meer als een gewone tequila, maar eerder als een prima en kwalitatieve digestief. De prijs is echter ook navenant en met gemiddeld 75,00 € voor een fles is dit ook echt wel een duurdere fles tequila en eerder vergelijkbaar met de duurdere cognacs of whisky’s.

Cocktails

Uiteraard lenen deze premium tequila’s zich ook uitstekend als hoofdingrediënt voor een heerlijke cocktail. Voor deze reeks geven we dan ook graag de voorgestelde cocktails mee van de fabrikant.
1. Riazul Mango Margarita

Ingrediënten

45 ml Riazul Plata Tequila
30 ml Cointreau
30 ml Mango nectar
½ verse limoen (sap)


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met ijsblokjes. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden. Strainen in een voorgekoeld Margaritaglas.

Versieren met schijfjes limoen.

2. La Revolucion

Ingrediënten

45 ml Riazul Reposado Tequila
15 ml Amaro Nonino
20 ml vers limoensap
20 ml aardbeisiroop
Enkele druppels Angostura bitters

Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met enkele ijsblokjes. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden. Vul een tumblerglas met ijs en “double strain” de cocktail in het glas (gebruik dus naast de normale strainer nog een fijn zeefje om vliesjes van de limoen tegen te houden).

Versier het glas met een aardbei.

3. Cucumber Jalapeño Margarita

Ingrediënten

60 ml Riazul Añejo Tequila
60 ml vers limoensap
45 ml suikersiroop (*)
15 ml Cointreau
1 vers jalapeño pepertje
1 komkommer

Bereiding


(*) Suikersiroop kan je kopen in de supermarkt of zelf maken. Evenveel suiker als water in een pannetje doen, laten koken en dan afkoelen.

We beginnen met de komkommer en jalapeño peper goed te wassen en af te drogen. We schillen de helft van de komkommer en snijden 4 schijfjes van ongeveer een halve cm dik. We snijden ook 3 schijfjes van de jalapeño, eveneens een halve cm dik (we laten de zaadjes erin !).
De schijfjes komkommer en jalapeño voegen we met de suikersiroop in een shaker zonder ijs. Met een muddler (stamper) gaan we deze kneuzen. De komkommer en peper moeten hun lekkere sappen en oliën vrijgeven. Daarna gaan de limoen persen.
We voegen ijsblokjes toe in onze shaker. Daarna voegen we het limoensap, de Cointreau en Tequila toe. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 30 seconden.
Vul een tumblerglas met ijs en “double strain” de cocktail in het glas. We gebruiken dus een extra zeefje om alle pulp en vliesjes tegen te houden.
Versier het glas met schijfjes komkommer en jalapeño.
Zeker niet te lang wachten om van deze cocktail te genieten, want hoe langer de cocktail blijft staan, des te pittiger hij zal worden door de oliën die uit de jalapeño komen.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Drankenwereld BVBA uit Wijnegem en Delhaize.

Deel 2 van deze test : http://doublestrainger.blogspot.be/2016/03/premium-tequila-tasting-22-el-domador.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten